Instituția Prefectului Neamț nu vrea să se autosesizeze în legătură cu o clonă a unei instituții de stat ce funcționează în Neamț

1

Subprefectul judeţului Gheorghe Neculae a condus, astăzi, 21 aprilie a.c., reuniunea Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia a fost prezentată activitatea Camerei Agricole Judeţene (CAJ).

Am primit la instituția noastră o propunere din partea președintelui Sindicatului Național al Lucrătorilor din Pedologie și Agrochimie de a include  pe ordinea de zi a unei Comisii de Dialog Social,  o prezentare a activității Camerei Agricole a Județului. Considerând că este un subiect de interes, am dat curs acestei propuneri”” a spus în deschiderea întâlnirii subprefectul Gheorghe Neculae.

În cadrul întâlnirii, Andi Grecu, directorul interimar  al CAJ, a prezentat istoricul apariţiei camerelor agricole, precum şi principalele activităţi ce se desfăşoară în această instituţie, după înfiinţarea sa prin HG 1609/2009.

Astfel, în domeniul de activitate al CAJ se află, în principal,  pregătirea profesională a fermierilor, eliberarea de avize consultative pentru fermierii direct producători în scopul obţinerii atestatului de producător, realizarea de loturi demonstrative – vegetale şi zootehnice , consultanţă şi asistenţă acordată fermierilor pentru obţinerea de finanţări pe măsurile  Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, precum şi elaborarea amenajamentelor pastorale în vederea organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente – activitate reglementată prin OUG 34/2013.

Pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, prin ordin al prefectului, în anul 2015 s-a constituit la nivelul judeţului un Grup de lucru format din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului, Camerei Agricole judeţene, Oficiului judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice  şi reprezentanţi  ai primăriilor care deţin păşuni în proprietate.

Au mai avut intervenţii pe acest subiect directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Neamţ, Maricel Tălmăcel şi liderul CNSLR Frăţia – filiala Neamţ.

De mai multe ori (CAMERA AGRICOLA JUDETEANA NEAMT nu este CAMERA AGRICOLA JUDETEANA NEAMT, Consiliul Județean Neamt ne lamurește ce e cu Camera Agricolă, Camera Agricolă Neamț și-a luat țeapă de la guvern) am atras atenția că există o clonă a Camerei Agricole Județene Neamț care poartă același nume ca instituția guvernamentală, numai că este un ONG. Confuziile care se fac la nivelul UAT-urilor cu aceste două camere agricole identice ca denumire sunt aproape suspecte de escrocherie. Cu toate acestea Instituția Prefectului tace și zice că nu e nicio problemă.

„Noi știm că există Camera Agricolă, cea oficială, care este definită prin lege, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să stopăm în vreun fel orice activitate care este benefică țăranului. Din punctul meu de vedere pot să mai există 20 sau 30 de Camere. Nu asta este important. Se asigură o finanțare la nivel guvernamental și un cadru concurențial corespunzător.”, a declarat subprefectul Gheorghe Neculae.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Leonas spune

    Pentru d-l care la diverse a intrebat de ce nu poate vinde produse agricole din plata arendei pe certificate de producator raspunsul era mult mai simplu:nu are calitatea de producator intrucat pamantul d-lui il lucreaza societatea la care a arendat terenul.Certificatele de producator sunt pt.persoanele fizice care lucreaza efectiv pamantul,cei alergati de politie de pe trotuare care nu incapeau la tarabe,nu pt.filfizoni ce dau pe afara de atata prostie si neinformare….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate