Insolvența Urban, singura soluție viabilă ?

1

Varianta jurnalistică:

Joi 26 noiembrie, la sediul primăriei municipiului Piatra-Neamț a avut loc o conferință de presă susținută de către primarul Dragoș Chitic, viceprimarul Vasile Popescu, administratorul Public Bogdan Pușcașu și secretarul municipiului Florin Fecic.zzz
Una din temele abordate şi probabil cea mai arzătoare a fost situația în care se află societatea CMI Urban SA.
Cu privire la această problemă primarul Dragoș Chitic a declarat încă de la început următoarele: ”Insolvența Urban este singura posibilitate de redresare a companiei, în urma acestui proces urmând să rezulte o societate stabilă care să ofere servicii de calitate și care să genereze venituri la bugetul local. Totodată, din serviciile concesionate pe care le are, societatea va aduce bani la bugetul local”.
O analiză succintă și lămuritoare asupra subiectului a fost făcută de secretarul municipiului Florin Fecic pornind de la niște considerente de ordin legislativ.Astfel, Codul insolvenței- Legea 85/ 2015 stabilește la art. 2 ca scop a procedurii acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea șansei de redresare a activității acestuia. Cred că sunt indiscutabile cele 2 scopuri, vizavi de această procedură a insolvenței.
Primul este achitarea datoriei Urbanului către Direcția Taxe și Impozite și aș preciza aici că este vorba despre cel mai mare datornic la bugetul local, cu un debit actual de cifra 11 milioane lei, iar prin comparație, al doilea ca mărime, datorează o sumă de 33 ori mai mică, aproximativ 300 mii lei, deci nu încape niciun fel de discuție că pentru municipiul Piatra-Neamț, găsirea unei soluții pentru achitarea acestei datorii este o prioritate.
Al doilea scop este redresarea societății, la fel de important ca și primul, iar aici am să dau doar două exemple elocvente din perspectiva șanselor mai mari de redresare a societății în procedura insolvenței.
În ultimul an, ca urmare a datoriei uriașe societatea Urban a fost obligată, conform reglementărilor legale să achite către bugetul local penalități de întârziere de la 2.000 la 8.000 lei /zi.
Odată declanșată procedura de insolvență societatea scapă de această povară, pe perioada insolvenței penalitățile stopându-se.
Și al doilea exemplu, obiectul principal de activitate și cea mai importantă sursă de venit a societății Urban a fost până la incendiul din 2014 administrarea Pieței Centrale. Singura șansă ca societatea să redobândească această activitatea o reprezintă posibilitatea de a participa la o viitoare licitație, posibilitate garantată în procedura insolvenței. Altfel, dacă Piața ar fi fost gata și licitația pentru achiziționarea ei lansată, societatea Urban putea participa la procedură”.
Aceste lucruri au fost precizate de Florin Fecic pentru a lămuri și încheia discuţiile privind scopul, interesul și motivația declanşării procedurii de insolvență la Urban.
Un al aspect abordat discutat și disputat, raportat la prevederile legii a fost: reprezintă sau nu situația economică-financiară a Urbanului o stare de insolvență?
Lămuririle asupra acestui fapt au fost expuse de același Florin Fecic.
”La începutul acestui an societatea avea debite de aprox. 26 milioane lei, din care 19 milioane lei  datorate municipiului. O parte din acestea au fost stinse prin plăți, din banii încasați prin asigurarea Pieței, și o mare parte prin acceptarea de către municipiu a unor dări în plată, respectiv a preluării unor bunuri în contul datorii. Conducerea actuală a primării a susținut aceste măsuri, în acord cu conducerea societății Urban, urmărind încă de la începutul anului 2015, un plan de redresare viabil a societăţii. Scopul a fost de a reduce debitele Urbanului înainte de intrarea în insolvență, astfel încât situația de la momentul intrării în insolvență să permită configurarea unui plan de redresare aprobat de către organele competente. Cu toate acestea în acest moment CMI Urban înregistrează un debit de circa 11 milioane lei datorie către bugetul local”.
În final, faptul că în ultimii 6 ani societatea nu a obținut nici un profit și nu a efectuat din surse proprii plăți în contul datoriei, a făcut ca autorităţile   abilitate să ajungă la următoarea concluzie: „insolvenţa este aceea stare a patrimoniului debitoriului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, astfel: insolvenţa se prezumă atunci când acestea, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor”(art.5 pct.29 din Legea 85/2015).

Varianta reală :

De ani de zile o gașcă de infractori au tot furat de la Urban, o parte din acești infractori fiind încă abonați la banii acestei societăți. Desigur, cuvântul infractor nu pică bine la intestinele unora, dar timpul și dosarele penale care sunt în cercetare vor justifica în curând folosirea de către noi a cuvântului infractor.
Este adevărat că la acest moment singura soluție economică salvatoare este intrarea în insolvență, dar dacă nimeni dintre cei care au devalizat această societate a primăriei nu este pus la plată, acest faliment nu va fi util decât în ascunderea urmelor și răspunderii.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    Ghici ciuperca cine a fost directorul care a dus Urbanul la faliment iar ptr aceasta a fost avansat sa duca si judetul Neamt in stare de faliment,numai in Romania se poate vedea o asemnea,,minune’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate