În primele 4 luni ale anului, 22 de copii au fost părăsiți în spitalele din Neamț

5

Datele centralizate de Biroul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor aflați în situații de risc din cadrul DGASPC Neamț arata că în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2016 au fost 22 de cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare din județ. Cei mai mulți au fost lăsați în Spitalul Județean Neamț, care a sesizat DGASPC pentru 13 copii părăsiți. Alți 6 au fost lăsați la Spitalul Roman, 2 la Spitalul Tîrgu Neamț și unul a fost părăsit în Spitalul Cuza Vodă din Iași. În cazul tuturor acestor copii, specialiștii Biroului de prevenire au demarat procedurile pentru reintegrarea în familia lor biologică, reușindu-se acest lucru pentru 8 copii. Pentru alți 2 s-a impus instituirea măsurii de protecție la asistenți maternali profesioniști iar un copil a fost dat în plasament familial. Celelalte 11 cazuri de copii părăsiți se află încă în lucru, specialiștii Direcției făcând demersuri fie în vederea reintegrării în familiile biologice, fie în vederea instituirii unor măsuri de protecție. Toți cei 11 copii sunt spitalizați în secțiile de Pediatrie sau Neonatologie ale unităților sanitare până la rezolvarea situației lor.

De asemenea, în primele 4 luni din acest an DGASPC Neamț a fost sesizată de Spitalele Piatra Neamț și Roman cu privire la 47 de cazuri de mame minore, dintre care 17 au vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Acestea din urmă au beneficiat de consiliere psihologică individuală. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că majoritatea mamelor minore sunt responsabile și își asumă rolul parental, cu ajutorul familiilor și al partenerilor de viață. Autoritățile publice locale au mai sesizat DGASPC și despre cazurile a 8 gravide în situații de risc de părăsire a copiilor, provenind din familii cu probleme socio-economice, și acestea beneficiind de consilere psihologică individuala. „Este evident că în ultimii ani asistăm la o diminuare a fenomenului copiilor părăsiți dar cu siguranță că suntem departe de situațiile ideale, în care părinții își asumă cu responsabilitate și grijă rolul. Nici o instituție de îngrijire nu poate suplini mediul familial, afecțiunea și ocrotirea părintească iar calitatea îngrijirilor nu pot înlocui dragostea mamei și nici nu pot elimina efectele negative asupra copiilor. De aceea trebuie să facem totul pentru a face să funcționeze corect și coerent componenta socială astfel încât să fie diminuat sau chiar eradicat abandonul, forma extremă de maltratare a copilului cu consecințe dramatice pe termen lung“, a precizat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Cristina Moldovanu spune

    Vreau eu unul Serios

  2. Dumitru Daniel spune

    Asta deoarece statul român încurajează reproducerea, nu și creșterea și educația copiilor…

    1. Ungureanu ȚuȚu Emil spune

      Dupa cum vezi,tot mai multi romani isi „trag” caine in loc de copii.Unul din candidatii la Primaria Piatra Neamt s-a filmat intr-un padoc,simuland interesul pentru patrupedele abandonate.Niciunul dintre candidati nu si-a aratat interesul despre cum arata sectia de pediatrie sau oncologie,unde semenii loc sufera.

    2. Dumitru Daniel spune

      …în vreme ce „persoanele de etnie rromă” se înmulțesc în progresie geometrică…și tot așa apucăturile sălbatice ale lor….

    3. Ungureanu ȚuȚu Emil spune

      Asta inseamna „democratie”.Se stie ca cine are de partea lui romii,castiga alegerile.De asta nu se baga nimeni peste ei…..Toti sefii de institutii sunt subordonati partidului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate