Final de proiect ERASMUS + la Cartianu – making of

2

Cu prilejul Nopții Internaționale a Liliecilor (27-28 august), elevii Colegiului Tehnic «Gheorghe Cartianu» Piatra-Neamț vă oferă clipul de making-off al proiectului desfășurat pe perioada a doi ani (2014-2016) finanțat de Comisia europeană prin intermediul programului ERASMUS+ de parteneriate strategice între școli.

Veți regăsi în acest clip realizările specifice instituției de învățământ nemțene (de cele mai multe ori în colaborare cu parteneri locali sau sau la nivel național: Consiliul local Piatra-Neamț, Agenția pentru protecția mediului, Direcția Silvică Neamț, Rezervația naturală Munticelu – Cheile Șugăului, Teatrul Tineretului, Clubul Ecoturistic «Dr. Gh. Iacomi», asociația ecologică FEAPT, Asociația de Studiu și Protecție a Liliecilor – București și Asociația pentru Protecția Liliecilor din România Satu Mare), alături de reușitele comune la nivel internațional, alături de școlile partenere din Franța și Turcia.

Viziune a achizițiilor științifice, artistice și interculturale a elevilor cartieni, documentul video propune un mesaj de încurajare a proiectelor de acest fel și un posibil model pentru idei care pot deveni pretexte în ameliorarea mediului de viață.

Fragmentarea habitatelor, deranjarea și distrugerea (intenționată sau neintenționată) a adăposturilor, dar și alți factori, amenință coloniile de lilieci din România. Un factor neglijat, dar esențial pentru protecția liliecilor, este informarea. Beneficiarii locali și europeni ai rezultatelor proiectului francofon ERASMUS+ «Să schimbăm imaginea liliecilor și să acționăm pentru protejarea lor» au putut descoperi aspecte inedite privitoare la aceste mamifere care sunt un factor major în protejarea mediului:

Liliecii nu sunt orbi. Liliecii „văd cu … urechile”, fenomen numit ecolocaţie.

Liliecii sunt mamifere, nu păsări! Sunt acoperiţi cu blană, nasc pui, pe care îi hrănesc cu lapte, sunt deci mamifere! Unicele capabile să zboare!

Aripa liliacului este, de fapt, formată din degete alungite şi unite cu o membrană de piele…

Heterotermia este capacitatea unică a liliecilor de a-şi schimba în mod dirijat temperatura corpului.

Heterotermia le permite liliecilor să-şi folosească econom energia în timpul hibernării.

Vulpea zburătoare  este specia de liliac cea mai mare(1-1,5 kg)!

Liliecii formează cele mai numeroase colonii (uneori mai mult de 20 de milioane de indivizi)!

Cel mai mic mamifer existent  este un liliac, Craseounycteris thlonglongyai – doar 1,5 g!

Lilieci sunt pretutindeni, cu excepţia continentului Antarctic şi a unor insule foarte îndepărta te de ţărm.

Liliecii  constituie o pătrime din toate speciile de mamifere (~950)!

Liliecii din Europa se hrănesc cu insecte. Liliecii sunt  mai folositori decât păsările, majoritatea insectelor dăunătoare

(moliile, cotarii, cărăbuşii şi ţânţarii) sunt insecte nocturne, inaccesibile păsărilor care vânează ziua.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Luminita spune

    Felicitari! Am urmarit activitatile publice pe care le-ati desfasurat. In acelasi timp, ma bucur ca trageti un semnal de alarma si incercati sa schimbati parerea cetatenilor despre aceste mamifere inofensive.
    Va doresc sa ne mai surprindeti cu actiuni atat de instructive si frumoase!

  2. Kromm spune

    Si pentru asta s-au cheltuit bani?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate