Filmul de Piatra, ediția a 11-a, în perioada 12-15 iulie

0

Filmul de Piatra, singurul festival de film dedicat în întregime scurt-metrajelor din România și Republica Moldova, revine între 12 și 15 iulie la Piatra-Neamț.

Ca întotdeauna, cel mai prietenos festival de film este organizat de voluntari și îmbină atât o selecție de scurt-metraje fresh ale tinerelor talente din cinematografia românească și moldovenească, cât și evenimente speciale care promit o experiență – concerte, petreceri, masterclass-uri și, în premieră, un joc de fotbal pe stadionul din Piatra-Neamț. Spotul festivalului a fost realizat de către Paul Mureșan, unul dintre cei mai importanți animatori români ai momentului.

Anual, Filmul de Piatra aduce în prim-plan cele mai noi tendințe și viziuni cinematografice din rândul tinerilor cineaști autohtoni, festivalul acoperind o gamă variată de genuri cinematografice: de la ficțiune și documentar, la film experimental, animație și videoclip. Din totalul de 180 de titluri înscrise (aproape 30 de ore de film), vom vedea la Filmul de Piatra #11 54 de filme și videoclipuri, dintre care 32 în competiție – iar anul acesta, selecția conține cel mai mare număr de filme realizate de către autori din Republic Moldova din istoria sa. Selecționerii filmelor au fost Andrei Dăscălescu (regizor și directorul festivalului), Flavia Dima (critic de film) și, pentru secțiunea de videoclip, Alexandru Anghel (Head of Music, Radio Guerilla) – acestei secțiuni din urmă fiindu-i consacrat un eveniment special, unde publicul va decide cel mai bun videoclip.
Câștigătorii competiției principală vor fi aleși de către un juriul format dintr-o serie de profesioniști din industria filmului, precum Daniel Sandu (regizorul filmului „Un pas în urma serafimilorˮ, premiat cu 8 trofee Gopo, inclusiv Premiul pentru cel mai bun film), Alina David (producător HBO Europe, lucrând pentru Umbre, sezonul II, și Valea Mută) și Mircea Postelnicu (premiul de interpretare masculină, Gala Premiilor UCIN, și o nominalizare la aceeași categorie pentru premiile Gopo pentru rolul lui Toma din „Ana, mon amourˮ).
5 locații vor găzdui evenimentele festivalului, printre care și Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar și locuri neconvenționale ca Rubik Hub și pe malul lacului Bâtca Doamnei. Mai mult decât atât, filmul de deschidere, Fotbal infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu va fi proiectat în aer liber chiar pe Stadionul Ceahlăul – unde, la finalul documentarului, se va juca un meci de fotbal autentic. Pe lângă proiecții, programul mai cuprinde și Q&A-uri și workshopuri cu invitații festivalului, concerte (Jazz Evening: Ana Dubyk, Teodora Spinu & Lucas Contreras, Andra Botez Band), o proiecție specială pentru copii a filmului „Străjeriiˮ, secțiunile Midnight Shorts și Horror Shorts (în colaborare cu Dracula Film Festival) și petreceri care vor vor transforma festivalul într-un eveniment complex, de neratat.
„Urmează ediția a 11-a, și parcă mi-e greu să cred că am ajuns aici. Și nu oricum, ci bifând câteva superlative și premiere. Festivalul s-a poziționat, în lumea filmului și în peisajul festivalier, pe o nișă necesară și inexistentă: competiția națională, dedicată în special tinerilor autori aflați la început de drum, fie ei studenți, proaspăt absolvenți sau chiar amatori. În jur de 100 de tineri cineaști vin anual la Piatra Neamț, participă la numeroasele activități organizate pe lângă proiecții, învață de la concurență și în workshop-uri, cunosc viitori colaboratori și, pe scurt, pot prinde aripi în carieră. Totodată, ei se bucură de festival și de oraș, postează fotografii, duc vestea mai departe; evenimentele din cadrul festivalului sunt atât de variate încât strâng public din toate categoriile – de la proiecții și ateliere pentru copii la concertele și petrecerile legendare,” declară Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.
Pentru evenimentul de deschidere de pe Stadionul Ceahlăul, intrarea este liberă. Biletele pentru filmele prezentate la Teatrul Tineretului și Midnight Shorts vor costa 5 lei, cele proiectate „La Caiaceˮ 20 de lei, iar prețul unui abonament pentru întreg festivalul este de 40 de lei. De asemenea, intrarea la evenimentele Tatratea Silent Dance (Amateur’s Night și DJ’s Night) costă 15, respectiv 20 de lei.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Filmul de Piatra, pe evenimentul principal și website-ul nostru oficial. Spotul festivalului poate fi urmărit aici, alături de aftermovie-ul ediției trecute.

  • Comunicat de presă

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate