Filmul de Piatra, a 11-a ediție, și-a desemnat câștigătorii

0

A unsprezecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra a luat sfârșit, după patru zile cu filme, concerte, masterclass-uri și petreceri de neuitat. Sâmbătă seara, juriul acestei ediții, format din regizorul Daniel Sandu, actorul Mircea Postelnicu și producătoarea Alina David, alături de directorul festivalului, Andrei Dăscălescu, au dezvăluit cele opt filme câștigătoare ale acestei ediții, alese dintre cele 23 care au făcut parte din competiția oficială a festivalului.

Câștigătorul premiului pentru cel mai bun film de ficțiune din cadrul Filmul de Piatra #11 este Bestia (r. Andreea-Elena Lăcătuș), al cărui scenariu pornește de la infamul incident al puiului de urs împușcat la Sibiu în octombrie 2016, încercând să exploreze într-o cheie comică povestea celor implicați în culisele evenimentului.

Trofeul pentru cel mai bun documentar cât și premiul publicului pentru cel mai bun film a mers către clujeanul Szerestely Szilard, al cărui film „Poftiți vă rog!”explorează viața și moartea a câtorva oameni lipsiți de adăpost, care își fac veacul în jurul stației de autobuz de la Piața Mărăști din Cluj-Napoca.

Premiul pentru cea mai bună animație a mers către „Brain Chatter”, scurt-metrajul de debut al artistei nemțene Ana Iuteș, care explorează prin intermediul limbajului vizual conceptul lipsei de inspirație. Nu în ultimul rând, juriul a acordat premiul pentru cel mai bun film experimental fashion filmului „Slow Forge” (r. Simona Constantin).

Cele patru mențiuni speciale ale festivalului au mers către „Aprilie, vis” (r. Andrei Inizian; ficțiune), „Alegretto” (r. Ionuț Popa, Francesca Della Setta, Teresa Satta; documentar), „Lazarus Syndrome” (r. Eugen Damaschin; ficțiune) și „Sterne” (r. Bianca Rotaru; ficțiune).

Anul acesta, publicul festivalului a avut ocazia de a desemna atât favoriții săi din cadrul competiției, dar și să acorde premiul pentru cel mai bun videoclip în cadrul unei proiecții speciale, unde organizatorii au măsurat cu ajutorul unui software special durata și intensitatea aplauzelor publicului. Premiul pentru cel mai bun videoclip a mers către Jurjak – Vântul (r. George Petroșel, Daniel Olteanu), iar filmele preferate de ale publicului din cadrul competiției au fost „Soldat” (r. Cristian Ionuț Necula, experimental, locul III), „Acum, în Deltă, se lasă seara” (r. Andrei Tache Codreanu, documentar, locul II) și „Poftiți, vă rog!” (r. Szerestely Szilard, locul I).

Peste 350 de spectatori au luat parte la evenimentul de deschidere al festivalului, într-un cadru inedit: Stadionul Ceahlăul, unde proiecția documentarului Fotbal Infinit (r. Corneliu Porumboiu) a fost urmată de un meci de fotbal jucat după regulile tratate în film, meci comentat live de către protagonistul filmului, Laurențiu Ghinghină. Ultima zi a festivalului a fost și ea un prilej de a petrece timp într-un cadru inedit, la marginea lacului Bâtca Doamnei, cu concertele formațiilor jazz Andra Botez Band și Trei de Jazz, acordurile indie-rock ale celor de la Dimitri’s Bats și un DJ set The Rabbit King. În ciuda ploii care întrerupt evenimentul, participanții au petrecut o după-amiază magică la marginea lacului, care s-a încheiat cu două curcubeie splendide și apoi cu proiecția documentarului Virgo (r. Vlad Săcăleanu, Lise Hendrix), cât și a palmaresului ediției #11 la Cinema Dacia.

Cifrele care au definit cea de-a unsprezecea ediție a Filmul de Piatra, un festival organizat în întregime de către voluntari din Piatra-Neamț și jurul țării, sunt următoarele:

  • peste 60 de invitați, majoritatea participanți în cadrul competiției oficiale (regizori, actori, scenariști și directori de imagine);
  • 77 de voluntari care au participat la organizarea festivalului;
  • 54 de filme, 12 proiecții, și 5 locații oficiale.

„Una dintre marile bucurii ale acestei ediții a fost faptul că aproape toți cineaștii din competiție au fost prezenți la festival. Dincolo de faptul că au avut ocazia de a-și vedea filmele pe marele ecran (unii dintre ei, pentru prima data), invitații i-au întâlnit într-un cadru informal pe Daniel Sandu (regizor), Alina Manolache (fost voluntar FdP, regizor de film documentar), Mircea Postelnicu (actor) și Alina David (producător HBO). Experiența edițiilor trecute ne arată că prieteniile legate între regizori la Filmul de Piatra au dus în timp la noi proiecte și colaborări, fapt care se potrivește cu misiunea festivalului: cea încuraja cineaștii aflați la început de carieră.”, a declarat Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.

Filmul de Piatra este singurul festival de film autohton dedicat în întregime filmelor de scurt-metraj produse în România și Republica Moldova. Scopul festivalului este de-a promova tinerele talente din domeniul cinematografiei, fie ei tineri absolvenți ai facultăților de profil, fie artiști care lucrează în mod independent sau cu case de producție mici. Directorul și inițiatorul festivalului este regizorul Andrei Dăscălescu, cunoscut pentru filmele Constantin și Elena (2008) și Planeta Petrila (2016).

  • Comunicat de presă Filmul de Piatra

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate