În fiecare lună este diagnosticat un nou caz de SIDA în Neamț

1

Oficial, din statisticile de la D.S.P., în medie, în fiecare lună un nemțean este diagnosticat ca având SIDA. Nu vorbim de boală transmisă prin spitale sau seringi cum era pe vremuri, ci de cazuri care se pare că sunt transmise pe cale sexuală.

Tot statistica ne spune că cei diagnosticați cu SIDA sunt aproximativ 10% dintre purtători.

Așadar, să facem un calcul. Oficial, în Neamț, în 2014 au fost diagnosticate 15 cazuri noi de SIDA, în 2015 încă 19 cazuri, iar în 2016 încă 16 cazuri. Asta înseamnă că avem de-a face cu o medie lunară de cel puțin un nou caz de SIDA diagnosticat în Neamț. Ținând cont de faptul că tot statistica spune că doar 10% din cazuri sunt diagnosticate, restul fiind purtători care habar nu au că sunt infectați, înseamnă ca în fiecare lună o medie de 10 nemțeni se infectează cu HIV.

De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece legislația din România este foarte blândă cu persoanele care sunt diagnosticate cu boli cu transmitere sexuală și care întrețin relații sexuale cu diverși parteneri fără ca aceștia să știe la ce riscuri se supun. În schimb, legile sunt foarte aspre cu presa care ar vorbi de aceste persoane care răspândesc boala cu bună știință. Mai sunt și ONG-urile care sar pe oricine vrea să aducă astfel de cazuri în atenția publică și uite așa auzim zilnic de cazuri de persoane de sex feminin care au SIDA și transmit boala intenționat, dar nu putem să le dăm poza și numele ca să știe oamenii de cine să se ferească și nici autoritățile nu prea pot să facă mare lucru.

Persoanele diagnosticate cu această boală sunt încadrate în grad de handicap și primesc o pensie lunară mizeră în comparație cu problema pe care o au. Nu primesc consilierea psihologică necesară cum, de altfel, nu primesc atenția medicală cuvenită, nu sunt îndrumate corect, nu sunt supravegheate, nu sunt ajutate real, inevitabil unele dintre ele ajungând să se răzbune pe viață și pe societate infectând de regulă bărbați doritori de aventuri sexuale riscante, bărbați inconștienți care, la rândul lor, duc virusul în sânul familiei și uite așa o boală de care credeam că nu vom mai auzi se propagă la Neamț.

Desigur că nimeni nu vrea să vorbească deschis despre aceste lucruri, iar în sistemul de sănătate totul se discută șoptit, deoarece nu sunt soluții reale de oprire a răspândirii virusului în județ.

Iosub Robert

P. S.: ONG-urile care se ocupa de acești oameni ar face bine să ceara ajutorul presei să contribuim cu toții prin campanii media ca cei bolnavi să aibă tot ce le trebuie inclusiv o consiliere psihologică profesionistă și permanentă pentru a reduce riscul de răspândire intenționată a bolii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Jitaru Vasile spune

    Inseamna ca avem SIDISTE printre fetele liber profesioniste

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate