”Festivalul toamnei la Stejaru” – ediția a VI-a

0

Vineri, 25 noiembrie 2016, holurile Școlii Gimnaziale Stejaru, care este o structură a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga”- Pângărați, au fost mai gălăgioase, mai agitate și mai vesele decât în celelalte zile. Motivul? Preșcolarii de la această unitate, îndrumați de doamna prof. înv. preprimar Ilioaia Elena, au avut musafiri pe colegii lor de la alte două grădinițe din comună, respectiv Grădinița Oanțu- educatoare doamna Mâță Doina și Grădinița Poiana- educatoare doamna Nistor Loredana. Gazdele au fost foarte  bucuroase și de revederea și cu copiii de la Grădinița Tașca- Școala Gimnazială ”Vasile Mitru”, având ca îndrumătoare pe doamnele educatoare Voaideș Tudorița- grupa mică și Dandu Ionela- grupa mare cu care au, de câțiva ani, un parteneriat activ, concret și eficient.

Au  poposit apoi cu toții în sala de festivități a școlii unde au desfășurat împreună ”Festivalul toamnei la Stejaru”. Acest proiect educațional este cunoscut de comunitatea locală și așteptat cu nerăbdare de părinți și de copii.

Aflat la a VI-a ediție, ca în fiecare din edițiile precedente, ce au îmbrăcat forme diferite, în acest an el a purtat denumirea de ”Surprizele din sacul toamnei”. Acest mijloc didactic a constituit pretext pentru derularea programului propus.

”Această activitate s-a născut nu doar din dorința de a realiza o evaluare artistică a cunoștințelor și deprinderilor însușite în cadrul proiectului tematic ”Toamna darnică” din planificarea conținutului activităților din semestrul I, dar mai ales, din nevoia de a obișnui preșcolarii cu adulți și copii din afara colectivului, de a-i pune în situații noi, de a relaționa și comunica liber, de a se adapta. Este, dacă vreți, o avanpremieră la serbările și activitățile ce vor urma înainte de sărbătorile de iarnă”– precizează inițiatoarea proiectului, educatoarea Ilioaia Elena.”Ținând cont de faptul că vârsta copiilor înscriși în grădiniță s-a diminuat, că sunt destul de mulți dintre ei care au 2,6- 3 ani, am considerat că, folosindu-mă de acel sac dăruit de toamnă, voi putea să le țin curiozitatea și atenția concentrată asupra activității asigurându-mă  astfel de o participare activă și utilă pentru toți protagoniștii zilei.”

Momentul artistic de la începutul activității a evidențiat faptul că, îndrumați de către doamnele educatoare, copiii pot fi buni recitatori, actori, cântăreți sau chiar dansatori. A urmat apoi un moment pentru mămicile prezente care au fost antrenate să interpreteze, în karaoke, un cântec despre toamnă.

Creativitatea copiilor a fost pusă în evidență prin realizarea unor panouri pe care au pictat fructe, copaci, frunze și flori de toamnă dar având la dispoziție materiale inedite: bulion, muștar și magiun, diluate până la o consistență manevrabilă. S-au făcut referiri și la aspectul chinestezic al acestor preparate.

Dinamicitatea activității a fost asigurată de o întrecere sub forma unei ștafete a cărei finalizare a fost cantitatea de nuci colectată în poala unei fetițe de la fiecare grupă și printr-o ”Horă a prieteniei” dansată de către toți copiii.

De menționat inițiativa părinților gazde care, ca și anul trecut, au organizat o expoziție cu conserve pentru iarnă- murături, zacuscă, gemuri- denumită ”Standul gospodinelor”. La final, toate au fost donate la două persoane vârstnice a căror situație socială și fizică nu le permite să și le pregătească.

Activitatea s-a încheiat cu premieri, fiecare participant primind câte ceva: părinții- un magnet de frigider (o crizantemă pictată pe o scoică), doamnele educatoare- diplome de participare, iar copiii- multe prăjituri gătite cu drag și pricepere de mămicile lor.

Concluzia finală: încă o ediție reușită și speranța că și la toamna viitoare o vom putea perpetua.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate