Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, ediția a XIX-a. Prezentarea formațiilor (II)

0

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul celor 18 ediţii de până acum, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste trei mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.

„Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Tîrgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială”, precizează organizatorii.

Prezentăm aici alte trei formații, care cu siguranță vor încânta publicul iubitor de folclor

ROMÂNIA

Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheştii Mici

 Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.festival-ceahlaul-strajerii

Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.

BULGARIA

Ansamblul Folcloric „OGNENITE”, Busmantci

Ansamblul Folcloric “Ognanite” al Centrului pentru Cultură „Elin Pelin” din Busmantci, o localitate în apropierea capitalei Sofia, a fost înfințat în 1943. De peste 80 de ani, așadar, Centrul pentru Cultură din Busmantci păstrează tradiția și moștenirea folclorului național bulgăresc.festival-ceahlaul-OGNENITE-1

În ultimii ani, interesul, aspirațiile și numărul membrilor Ansamblului „Ognenite” au crescut, astfel că, în prezent, formația cuprinde un grup tânăr de dansatori, un ansamblu folcloric cu membri de peste 18 ani, un grup vocal și o orchestră. Coregrafii Ansamblului sunt Petia Grigorova și Orlin Ivanov.

Repertoriul formației include cântece și dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei. Bogăția și varietatea costumelor populare, numărul mare de cântece tradiționale și dinamica dansurilor prezentate au încântat sufletele spectatorilor de diferite vârste și naționalități, atât în Bulgaria, cât și în străinătate, la festivaluri organizate în Serbia, Cehia, Cipru, Polonia, Turcia, Italia, Ucraina.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Ansamblului „Ognenite” este acela de a păstra tradițiile folclorice și caracterul național bulgăresc, dar, în același timp, grupul își propune să se constituie ca parte importantă a schimburilor culturale internaționale.

ROMÂNIA

Ansamblurile Folclorice Tătărești „QARASU”, Medgidia şi „QARADENIZ”, Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco – Musulmani din România

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 festival-ceahlaul-Qarasuianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini„Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis.
Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanţa, a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul Uniunii. Formaţia i-a avut ca instructori pe Senia Abfestival-ceahlaul-Qaradenizdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail şi Iarsel Izet.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate