Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 17 februarie 2019
 • :
 • :

Fake news și manipulare pe tema bătăilor dintre niște familii de romi din Târgu Neamț

În urmă cu vreo două zile, două grupări de romi s-au încins pe străzile din Târgu Neamț. Diferența dintre acest scandal și altele din zona lor etnică este că acesta i-a apucat prin centrul orașului și a fost filmat, în timp ce majoritatea celorlalte dispute îi apucă de regulă în zonele unde locuiesc și nu se află niciodată de ele.

Certurile între romi sunt de regulă spectaculoase și zgomotoase dar, cum a fost și în cazul acesta, nimeni nu a ajuns la spital, nimeni nu a murit, nimeni nu a atacat alți oameni nevinovați care se aflau în zonă. Deci a fost multă ”țigăneală”. Desigur, liniștea publică a fost deranjată dar de aici și până la a spune că e teroare pe străzile din Târgu Neamț  sau că nu știu ce pericol mondial reprezintă aceste altercații este distanță foarte mare. La fel cum este aberant să se caute responsabili în zona de administrație sau a instituțiilor care asigură siguranța publică pentru astfel de evenimente care nu sunt nici pe departe atât de grave pe cât încearcă unii să le arate.

A mai fost și ieri o ceartă între niște romi din Tîrgu Neamț care au reușit să se și pocnească fiind la ei acasă dar nici acest eveniment nu este ceva ieșit din comun. Periodic la UPU spitalului din Piatra Neamț ajung romi cu ”buzunare” (așa spun ei când se taie între ei, că își fac buzunare unul altuia). Tot zilnic, romii ca de altfel și românii se bat între ei. Zilnic poliția din Neamț are cazuri de agresiuni deci nu vorbim de nimic ieșit din statistici sau din cotidian.

Pentru a înțelege că unele povești cu periculozitatea acestor incidente sunt amplificate intenționat de o parte a presei, răspundeți-vă singuri la următoarele întrebări:

 1. Știți vreo persoană care, aflându-se în apropierea unei altercații între romi, a devenit victimă doar pentru că era în zonă?
 2. Cunoașteți pe cineva care a fost atacat așa din senin de un grup de romi?
 3. De ce nimeni nu vorbește de scandalurile serioase cu topoare și săbii dintre unii romi din Piatra-Neamț sau Roman sau multe alte orașe din România?
 4. De ce nimeni nu vede că la Roman unii romi fac tâlhării în plină stradă față de Târgu Neamț unde doar se cearta între ei?

Pentru a vă da seama cu adevărat de gradul scăzut de periculozitate a romilor puneți-vă aceleași întrebări dar în loc de romi puneți români ca să concluzionați singuri care sunt cu adevărat periculoși.

Noi, ca simpli observatori, vă spunem că nu am văzut nicio altercație în care să participe mai mult de zece români și nici unul să nu ajungă la spital. Pe când, la scandalul de care vorbim acum, cel filmat pe strazile din Târgu Neamț, nu am auzit să fi ajuns careva la spital nici măcar cu o lovitură ușoară. Multă zarvă, circ, urlete și amenințări și câteva îmbrânceli și ”mângâieri mai cu viteză”.

Astfel de scandaluri au fost și vor mai fi și nu am auzit ca de fiecare dată când se bat pe bune unii romi din Napoli, Roma sau Paris, și chiar e cu victime sau morți, să fie sancționat sau găsit responsabil vreun polițist sau altă autoritate că nu a prevenit ce nu se poate preveni. La fel cum nu am auzit la Roma sau Paris, unde unii romii se bat organizat și săptămânal, să se pună problema că ar fi orașe nesigure din această cauză.

Importat este să vedem că la Tîrgu Neamț unde e primar de la PSD. Parcă  se dorește crearea unei imagini false despre siguranța cetățenilor și o instigare la ură interetnică deși în acest oraș nu e o situație specială. O situație specială ar fi la Roman unde vedem multe tâlhării comise de unii romi, furturi și o infracționalitate de zece ori mai mare în rândul acestei etnii față de Târgu Neamț și restul județului, numai că la Roman primarul nu este de la PSD.

Discutând cu lideri ai etnicilor romi din Neamț care își cunosc bine conaționalii  am înțeles că 90% dintre ei nu se implică în scandaluri iar cei mai periculoși ar fi unii dintre romi din Roman care locuiesc în zona străzii Fabricii și ar mai fi unii din Piatra-Neamț din zona Văleni 2 dar aceștia sunt momentan închiși. În rest cei din Târgu Neamț cică ar fi cei mai cuminți din județ.

De exemplu, fix acum un an, o grupare de romi din Roman era așteptată să atace la Piatra-Neamț. Treaba a pornit de la o ceartă care s-a desfășurat între două familii de romi din Piatra-Neamț, dar ceartă serioasă cu săbii și topoare nu doar cu circ ca la Tîrgu Neamț. Una dintre familiile de romi implicată a cerut ”întăriri” de la Roman și cealaltă familie de la autorități, care au trimis efective serioase de mascați în cartierul Gara Veche în zona locuită de romi. Singura publicație care a amintit de acest eveniment a fost ziarpiatraneamt.ro (clic aici pentru articol). Ne putem întreba pe bună dreptate de ce la aceste scandaluri între familiile de romi din Piatra-Neamț sau Roman nu vedem picior de jurnalist și nu pare nimeni interesat în afară de noi, dar la Târgu Neamț se grăbesc toți să amplifice la cote apocaliptice scandaluri de intensitate mică sau medie?

Din orașele din Neamț, Târgu Neamț este cel mai puțin periculos dacă e sa ne referim la infracționalitatea cu victime dar are dezavantajul să aibă un primar PSD care trebuie tocat și totul folosit ca motivație pentru a se lovi în conducerea Poliției Neamț.

I.R.
4 comentarii la “Fake news și manipulare pe tema bătăilor dintre niște familii de romi din Târgu Neamț

 1. Florin

  I.R. trebuia sa fi trecut prin zona si accidental o scandura sau un topor sa va fi lovit… Atunci as fi vrut sa vad un punct de vedere.
  Eventual poate puteti face un exercitiu de imaginatie.

  Raspunde
 2. Veronica Lungu

  Domnul Iosub eu sant convinsa ca bagabontii acestia care au facut rascoala pe strada la Targu Neamt nu au facut asta de capul lor. Aveti mare dreptate cand spuneti ca a fost o conspiratie inpotriva domnului Primar Harpa si a PSDului ca doar nu suntem cu toti prosti si vedem ce face USR si rezistentii pusi pe rele in toata tara.
  Eu stiu ca tiganii de la Vanatori au tot primit ajutoare si bani de la diverse oengeuri din strainatate si nu ar fi exclus sa fi fost fonduri de la Soros si sa le ceara sa faca deranj la Targu Neamt ca sa creeeze neplaceri lui Domnu Harpa.

  Raspunde
 3. Bumbea

  Evenimentele au fost putin exagerate de presa si datorita faptului ca au fost trase focuri de arma , pentru a intimida taberele nu ca politistul sau romanii ar fi fost atacati.Siguranta cetateanului in spatiul public si privát din Tg.Neamt este pusa in primejdie mai mult de romani decat de rromi fiind favorizată de influientele pe care le au unele persoane la politie.Concret : am suprins o persoana in interiorul proprietatii ingradite.Am pozat.o in curtea mea pt proba , mi.a dat peste telefon , a stricat ecranul.paguba 150 lei.Am sunat la politie , au venit 2 politisti.Intre timp , persoana din curtea mea , a afirmat ca degeaba sun , ca are un ginere NICU cu relatii la politie ..politistii ai r e f u z a t sa faca constatari si sanctiuni pe loc, fiind indrumat sa fac plangere scrisa !.Am facut, a dat persoanei cu relalatii la politie NUP !! Și eu sa platesc 100 lei cheltuieli judiciare …!! Pt ca am sunat la politie , m.a costat 250 lei !!Avem siguranta ?? Politia isi face datoria fata de cetateni ?? NICIDECUM !!Parul in mana sau alte ustensile defensive si ne facem singuri dreptate in proprietatile noastre

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *