Fabrica de nori de pe Valea Muntelui

0

Bombă, șoc, cutremur, horror și multe alte astfel de cuvinte au devenit ”prefixele” știrilor din Neamț. Poate ar fi bine ca din când în când să mai vedem și alte lucruri din acest județ, pentru că avem și lucruri frumoase de văzut în afară de cuțite în cap, morți descarcerați, case incendiate și alte nenorociri.
Așadar, azi despre ”Fabrica de nori” care produce peisaje pe Valea Muntelui.

fabrica-de-nori

fabrica-de-nori-1

fabrica-de-nori-2

Câteva curiozități despre nori.

Îi vedem zilnic pe cer, pufoşi, uşori, uneori spectaculoși și îndepărtându-se spre orizont, însă aceștia sunt mult mai complecşi şi mai greoi decât am putea crede.
Totuși, câți dintre noi ne-am întrebat cum apar norii și care este procedeul prin care ei se formează.

Norii reprezintă o masă care se formează prin acumularea picăturilor de apă sau a cristalelor de gheață condensate.
Totuși, pentru ca un nor să se poată forma, specialiștii precizează că sunt necesare trei condiții: în atmosfera trebuie să existe o anumită cantitate de umiditate, necesară  atingerii punctului de saturație, de asemenea, trebuie să se găsească așa numitele nuclee de condensare (care sunt particule de mici dimensiuni care se găsesc în suspensie, în atmosfera – praf, microorganisme etc.)  și nu în ultimul rând în atmosferă trebuie să aibă loc o răcire suficientă pentru realizarea sublimării.

În funcție de altitudinea la care se formează există 3 categorii de nori: joși, medii și înalți și pot fi albi sau gri. Culoarea albă a norilor se datorează reflecției luminii soarelui, fiind dată de numărului mai mare de cristale din componența norilor, iar norii gri se formează când numărul particulelor de apă din nori este mai mare decât numărul de cristale. Din acel moment norii devin mai groși, lumina soarelui nu mai poate să pătrundă prin ei, iar când picăturile de apă devin prea mari, cad pe pământ, aducând ploaia.

Și ceața este un tip de nor. Situat foarte aproape de pământ, apare când se formează o aglomerație de particule mici de apă care se află într-o stare de suspensie în apropierea pământului.

Există mai multe categorii de nori, însă cei mai cunoscuți sunt norii „Cirrocumulus”, dispuși pe cer ca niște valuri și norii „Cirrostratus” care se aseamănă cu o pătură albă, mătăsoasă.

Pe lângă aspectul estetic, care ne bucură sufletul și ochii, norii contribuie major și la funcționarea planetei: au rolul de a regla temperatura Pământului, reflectă o cantitate importantă de radiații solare înapoi în spațiu și oferă indicii despre modificările meteorologice și climatice.

Mai multe de spre nori aici şi aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate