Expoziţia de fotografie „Regina soldat”, vernisată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

Vineri, 15 iunie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Regina Soldat” și lansarea albumului „Regina și Frontul”.
Evenimentul cultural se înscrie în manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, fiind organizat de Complexul Muzeal Județean Neamț și Asociația România Culturală.
Proiectul cultural „Regina Soldat”, realizat de Asociația România Culturală, a câștigat premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru Celebrarea Centenarului – 2017.

În cele 45 de panouri fotografice (expuse în Sala de Artă Contemporană a Muzeului de Artă) sunt înfățișate imagini cu Regina Maria,  care evocă implicarea sa activă în campaniile din timpul Primului Război Mondial (a organizat spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente).
De asemenea, albumul „Regina și Frontul”, apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, conține o remarcabilă colecție de fotografii rare, precum și un text detaliat, bogat în informații legate de Primul Război Mondial și de prezența pe front a Reginei Maria.

Evenimentului a fost deschis în prezența dr. Ciprian Dorin Nicola, manager al Complexului Muzeal Județean Neamț, dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al CMJ Neamț, doamnei Anca Beatrice Todireanu, președintele Asociației România Culturală, scriitorului Constantin Bostan și prefectului județului Neamț, Daniela Soroceanu.

Dr. Ciprian Dorin Nicola, manager al Complexului Muzeal Județean Neamț: „Pentru noi, prezența doamnei Anca Todireanu la Piatra-Neamț, cu această expoziție-eveniment este un semn de recunoștință, este un omagiu adus Reginei Maria şi Centenarului.”

Dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al Complexului Muzeal Județean Neamț: „Regina Maria este o personalitate cu totul specială: este mamă, o sfătuitoare înțeleaptă atunci când statul o cere și inițiatoarea unor instituții de asistență socială și asociații artistice. A fost o femeie care a știut să se impună în istorie.” 

Anca Beatrice Todireanu, președintele Asociației România Culturală: „Regina Maria era pe jumătate englezoaică și pe jumătate rusoaică, cu un arbore genealogic de invidiat, însă nu s-a uitat niciodată la asta, și-a dorit să trăiască românește, să se identifice cu suferința poporului român, lucru care i-a reușit pe deplin.”

Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 iulie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate