Expert american: Practicile abuzive ale DNA pun în pericol democrația din România

2

Într-un articol publicat pe 1 octombrie 2016 în publicația The Hill din Washington DC, expertul american Robert Carmona-Borjas (avocat și expert în chestiuni militare, securitate națională, anticorupție, bună guvernare și apărarea drepturilor omului) a dezvăluit riscurile pe care le au activitățile abuzive ale DNA asupra drepturilor omului, vieții private și democrației din România, transmite site-ul știripesurse.ro.

Pe lângă succesele DNA, autorul prezintă și latura mai întunecată a luptei anticorupție din România, scoțând în evidență 3 mari probleme.

Prima problemă o reprezintă posibilitatea ca lupta anticorupție să fie folosită pentru plata polițelor personale și urmărirea rivalilor, fapt ce reiese din ușurința cu care se poate deschide un dosar și porni o investigație compromițătoare care poate pune capăt unei cariere.

A doua problemă e legată de încălcarea drepturilor omului și a respectului vieții private. Anchetele DNA sunt foarte dependente de interceptările telefonice și alte probe furnizate de către serviciile de informații românești, inclusiv SRI. Aici, Robert Carmona-Borjas a făcut referire la perioada comunistă, când Securitatea comitea abuzuri la scară largă, lucru continuat și după 1989. În 1996, au fost divulgate dovezi că SRI a fost angajat într-un program secret și ilegal de ascultare a telefonelor politicienilor, funcționarilor publici și jurnaliștilor.

A treia problemă o reprezintă diversitatea acuzațiilor care fac obiectul anchetelor DNA. Astfel, DNA anchetează infracțiuni, de la spălare de bani și evaziune fiscală, până la fraude mărunte (un politician este chiar acuzat de DNA că a condus fără permis).

Autorul atrage atenția spre cazurile care nu avansează deloc și la potențialul de șantaj pe care acestea îl au. De asemenea, acesta a constatat că numai 10% din dosarele deschise de DNA sunt trimise în judecată, rămânând să ne întrebăm ce se întâmplă cu restul dosarelor.

Corupția oficială merită și necesită o urmărire penală acerbă, fără a compromite însă politica în general – adică democrația – în loc de politicienii corupți.

Această idee este susținută și de Patrick Basham, președintele Institutului Democrației de la Washington, care susține că o societate în care întreaga clasă politică este obligată să se supună deciziilor procurorilor este una disfuncțională.

Patrick Basham a afirmat următoarele: ”Dacă această campanie anticorupție nu este ajustată și nu își modifică țintele, România riscă să devină un stat condus de procurori, un stat polițienesc. Nu poți avea o democrație funcțională, de succes, dacă toți cei care fac parte din Guvern dictează, de facto, nu doar colegilor lor, dar și societății. Este clar, având în vedere exemplele pe care le-ați dat, că teama de procurori acaparează sistemul politic românesc și că procurorii sunt suficient de siguri pe poziția lor politică, încât să profereze amenințări și avertizări către unii din cei mai importanți politicieni, aleși în mod democratic.

Exact așa cum politicienii sunt servitorii, nu stăpânii poporului român, așa și procurorii sunt angajați de stat să servească oamenii și sunt plătiți, vorbim de salarii și de resurse, din banii contribuabililor. Lor trebuie să le servească. Așa că scenariul în care procurorii îi avertizează pe unii dintre cei mai influenți și importanți români, politicieni și nu numai, că nu e bine să-i critice, să critice instituția de care aparțin, este unul nedemocratic. Acest scenariu poate face pe oricine să bănuiască faptul că agenda lor nu este creată în scopul servirii interesului public, ci a unuia privat. Acesta ar putea fi creșterea propriului buget, creșterea puterii, adică un comportament normal pentru birocrații din orice țară. Ar putea fi centrat chiar pe deturnarea puterii politice, pe promovarea unui anume candidat. Nu este doar îngrijorător, este extrem de deranjant, este alarmant. Cred că este singurul mod cinstit de a o spune.

Este un apel la trezire pentru români. Ar trebui să fie un apel la trezire și pentru oricine, pentru că nu este vorba doar despre viitorul României, ci despre viitorul democrației din Europa orientală.”

dna

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. anonim spune

    Stie el americanul ce spune!!! Si are mare dreptate.

  2. Marius spune

    „ușurința cu care se poate deschide un dosar și porni o investigație compromițătoare care poate pune capăt unei cariere”
    Pai pe dracu sa te ia, daca ai probleme PENALE, atunci DA!, ti se va incheia cariera politica si asta este perfect. Daca ai fi un om normal, adica sa nu fii ultimul combinator si crioditor de pe planeta cum sunt la noi toti vanzatorii de blugi transformati in mari politicieni, atunci n-ai frica. Dar na…Rromania.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate