Exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pe Ceahlău, 28 iunie 2017

0

În data de 28.06.2017, între orele 08:00 – 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ va desfăşura un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru salvarea şi evacuarea unor persoane în cazul producerii unor situaţii de urgenţă în zona montană”.

La acţiune vor participa reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, astfel:

  • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ;
  • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ;
  • Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ;
  • Inspectoratul General de Aviaţie, Unitatea Specială de Aviaţie IAŞI
  • Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ;
  • Serviciul Public Salvamont Neamţ;
  • Administraţia Parcului Naţional CEAHLĂU;

Scenariul exerciţiului:

De la Administraţia Naţională de Meteorologie, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a fost primită avertizarea „Cod Galben” care comunica faptul că perioada de secetă care persistă de la începutul lunii iunie se va accentua, temperaturile vor creşte şi vor ajunge la 350 – 370 C până la sfârşitul lunii iunie, menţinându-se la un nivel peste media anuală până în luna august.

Efectele cele mai mari ale secetei s-au manifestat asupra culturilor agricole, fiind totodată ameninţate de incendii, vegetaţia uscată şi fondul forestier.

Prefectul judeţului a dispus convocarea în şedinţă extraordinară a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă pentru analiza situaţiei şi dispunerea măsurilor care se impun în asigurarea necesarului de apă populaţiei şi prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi în special a celor de la fondul forestier, culturi agricole şi vegetaţie uscată.

A fost adoptat prin hotărâre un plan de măsuri care a fost adus la cunoştinţa comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, Direcţiei pentru Agricultură Neamţ şi Direcţiei Silvice Neamţ, pentru punere imediată în aplicare.

Pentru prevenirea producerii incendiilor la vegetaţia uscată şi fondul forestier au fost dispuse următoarele măsuri:

  • Interzicerea utilizării focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată şi a pădurilor;
  • Interzicerea aprinderii focului precum şi arderea vegetaţiei uscate, grătare în aproprierea terenurilor cu vegetaţie forestieră, a lanurilor, a depozitelor cu materiale combustibile (furaje);
  • Avertizarea operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în zone împădurite sau în imediata apropiere a acestora asupra necesităţii întăririi măsurilor PSI şi asigurării permanente a rezervelor de apă pentru stingere;

În ziua de 28.06.2017 la orele 08.00, prin sistemul B.R.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul unităţii primeşte mai multe apeluri de la turiştii aflaţi pe traseele montane de pe muntele Ceahlău despre producerea unor accidentări astfel:

– lângă Cabana Dochia o persoană a căzut de pe o stâncă aflată la aproximativ 200 m de cabană; din primele informaţii primite de la cei care au observat evenimentul, victima a căzut de la o înălţime de aproximativ 10 m pe un povârniş; starea victimei: inconştientă;

– pe traseul  4 (Staţiunea Durău-cabana Fântânele-Piatra Lată-Panaghia-sub Vârful Toaca-Cabana Dochia) de pe Muntele Ceahlău, despre faptul că mai multe persoane care se afla pe munte, s-au rătăcit și nu mai ştiu cum să ajungă la traseul de bază marcat;

Din informaţiile primite, din grup fac parte un număr de aproximativ 4 turişti. Nici unul dintre ei nu are cunoştinţe medicale.

– pe traseul  5 (Staţiunea Durău-Poiana Viezuri-Cascada-Poiana-Săiusului-Jgheabului Vodă Cabana Dochia) de pe Muntele Ceahlău, despre faptul că mai multe o persoane care se află pe munte, s-au accidentat pe traseu în imediata zonă după ce au coborât de pe platoul din spatele Cabanei Dochia;

Din informaţiile primite de dispecerul de serviciu de la staţia meteorologică aflată pe vârful Toaca, vântul suflă din direcţia NE – SV, având viteza de 0,5 m/s, cerul este senin, nu se preconizează modificări în următoarele 4 ore.

Prin acest exerciţiu s-a propus perfecţionarea deprinderilor pentru aplicarea „Procedurii privind managementul informaţiilor şi coordonarea resurselor în cazul intervenţiilor în zona montană”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate