Doi candidați independenți din Neamț activează pentru reforma educației și reforma legii electorale

1

pactVineri, 7 octombrie, la sediul PACT din Piatra-Neamț a avut loc o conferință de presă la care au participat Sebastian Burduja, candidat independent la Camera Deputaților, Andrei Carabelea, candidat independent la Senat și Constantin Șolga, șeful de campanie al independenților de la Neamț.

Conferința de presă s-a conturat pe două subiecte principale: primul, legat de necesitatea unei reforme profunde a educației, iar al doilea, legat de necesitatea unei reforme electorale, întrucât în prezent reglementările legii electorale din România pun piedici majore candidaților independenți și partidelor mici.

Programul politic al PACT a fost relansat marți, 4 octombrie. Lansarea propriu-zisă a programului a avut loc în urmă cu două săptămâni. Forma sintetică a programului poate fi regăsită pe romaniapebune.eu, iar forma pe larg e disponibilă pe pactpentruromania.ro.

Pe fondul serbării Zilei Educației, pe 5 octombrie, PACT reiterează necesitatea unei școli pe bune în România.

”În țara asta în primul rând trebuie să nu se mai fure. Trebuie să avem un sistem de educație corect, decent, performant și competitiv. În primul rând trebuie să punem elevul în centrul acestui sistem, așa cum este în țările avansate. Școala este în primul rând despre elevi. Cu tot respectul, dar profesorii sunt în slujba elevului. De asemenea, trebuie să introducem competiția reală în sistem. Noi vorbim de măsuri despre care nu prea vorbește nimeni. În primul rând discutăm despre o nouă arhitectură curriculară. Vrem ca elevul român să aibă posibilitatea de a alege ce învață. Măcar într-un procent de 30% să fie materii la alegere, cel puțin în clasele finale ale liceului. De asemenea, vrem să desființăm sistemul actual de titularizare. Concursurile să fie pe bune, cu cameră video, ca la Bac. Trebuie să avem o radiografie corectă și la nivelul profesorilor, să vedem cine sunt cei care merită să rămână la clasă în acest moment. O altă măsură este că trebuie să ne propunem ca țintă 1000 de euro brut, în loc de 1000 de lei net pentru profesorii din România. De asemenea, milităm și pentru desființarea Inspectoratelor școlare corupte și politizate. E timpul unei reforme profunde.”, a declarat Sebastian Burduja, candidat independent la Camera Deputaților.

În ceea ce privește reforma legii electorale, Andrei Carabelea, candidat independent la Senat, a declarat: „La începutul acestei săptămâni, am depus o plângere în vederea mutării datei alegerilor. Numărul mare de semnături pe care trebuie să le strângă candidații independenți și orice competitor electoral din România dezavantajează clar partidele mici și candidații independenți. Nicăieri în Europa nu există acest 1% semnături pentru candidații care participă la alegeri. Vrem să împingem rotițele sistemului, să arătăm că acest mecanism nu funcționează și că este o constrângere care contravine prevederilor constituționale, Articolul 37 din Constituție, care oferă dreptul oricărui cetățean de a fi ales. Această plângere prealabilă o vom contesta în instanță până la capăt invocând excepția de neconstituționalitate.”

Constantin Șolga, șeful de campanie al candidaților independenți de la Neamț, a declarat că impunerea notării CNP-ului la strângerea de semnături este un alt obstacol care defavorizează candidații independenți și partidele mici, deoarece oamenii, mai ales cei în vârstă, sunt reticenți în oferirea datelor cu caracter personal.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. gramatica lui peste spune

    Gogule, titularizarea se da cu supraveghere video de ceva ani… Nu mai vorbiti de pe pereti !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate