Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
 • :
 • :

DNA, DIICOT și cine mai vrea să facă o ”vizită de lucru” la ADR NE

De mai bine de 2 ani de zile la redacția noastră vin semnale de la diverse persoane care ne spun că pentru orice proiect derulat prin ADR NE li se sugerează imperativ publicația cu care trebuie să își promoveze proiectul. Adică oamenii spun că nu doar li se recomandă publicația, ci li se atrage și atenția că dacă fac promovarea cu altcineva este posibil să nu se respecte regulile din manualul de identitate și să nu li se deconteze banii și să apară probleme. Astfel, oamenii fac cum li se spune ca să nu aibă probleme. Întrebați dacă li se pare normal așa ceva, cei de la ADR NE ne-au spus că așa ceva nu se întâmplă și că angajații lor nu fac așa ceva, deci nu putem decât să așteptăm să vedem dacă un eventual rechizitoriu le va da sau nu dreptate.

Orice instituție făuritoare de dosare penale ar merge să verifice acest lucru ar observa că toată publicitatea merge la o anumită publicație de ani de zile și nu vorbim de câțiva euro, ci de zeci de mii de euro. Totul este statistică. Nu e nevoie să fii cel mai tare procuror sau sa investighezi 4 ani faptele. Mai mult că din anul 2018 s-a trecut de la obligativitatea promovării proiectelor europene într-un ziar tipărit la obligația de a le promova într-un ziar online. Suntem la mijlocul anului și câte proiecte europene am promovat noi la Neamț, tot atâtea au promovat și restul colegilor de la celelalte ziare online. Adică nici unul, deci direcționarea banilor funcționează chiar dacă s-au schimbat regulile. Din acest motiv cele mai citite ziare și chiar și cele care sunt acuzate că sunt racordate prin simpatie politică la banii publici au cifre de afaceri de câteva sute de mii le lei pe an și alții cu mai puțină performanță și care țipă că ceilalți sunt conectați la banul public au cifre de afaceri anuale de milioane.

Această treabă cu banii de publicitate de la proiecte europene este una vizibilă pentru noi ca presă, deoarece suntem interesați, dar întrebarea este dacă nu cumva exact la fel se întâmplă și cu banii de pe alte servicii. Cine știe, poate dacă ne uităm în achizițiile făcute pe proiectele păstorite de ADR NE vom găsi că o anumita firmă face printurile, o altă firmă este agreata la termopane, una la panouri, una anume și la suprapreț se ocupa de site-uri și găzduire, una la consultanță și tot așa.

Noi nu suntem organe de anchetă penală să putem verifica și mai ales să putem lua măsuri, de aceea cineva ar trebui să verifice suspiciunile noastre de corupție, trafic de influență, delapidare, grup infracțional și fraudare la nivelul ADR NE, mai ales ca nu ar fi prima oară când la ADR NE se lasă cu dosare penale.

Iosub Robert

DREPT LA REPLICĂ PENTRU ZIAR PIATRA NEAMȚ REF ACTIVITĂȚILE DE INFORMARE ALE BENEFICIARILOR REGIO – 12.06.2018

Referitor la articolul „DNA, DIICOT și cine mai vrea să facă o ”vizită de lucru” la ADR NE” semnat de Domnul Robert Iosub în Ziar Piatra Neamț, în data de 11 iunie 2018, facem următoarele precizări, de interes pentru reprezentanții mass-media, pe care vă rugăm să le publicaţi ca Drept la replică:

 1. In conformitate cu prevederile Anexei 8 – „Măsuri de informare și publicitate” la contractul de finanțare aferent REGIO – Programul Operational Regional 2014 – 2020:
 • Beneficiarii sunt responsabili pentru implementarea activităţilor de informare şi comunicare în legătură cu asistenţa financiară nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în conformitate cu cele declarate în cererea de finanţare.
 • Beneficiarii sunt obligaţi să utilizeze, pentru toate materialele de informare şi publicitate realizate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, indicaţiile tehnice din Manualul de Identitate Vizuală al POR 2014-2020.
 • Beneficiarii de finantare sunt obligati să asigure o informare transparentă şi corectă a mass-media asupra proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin publicarea la începutul şi la finalizarea proiectului, a unui comunicat/anunţ de presă.

În aceeași Anexă 8, modificată în data de 19.03.2018, prin Ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se precizează că:

(16)      Beneficiarul este obligat să asigure o informare transparentă şi corectă a mass-media asupra proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Astfel, la începutul şi la finalizarea proiectului, va trebui să publice un comunicat/anunţ de presă într-o publicație generalistă online de interes local/regional (portalul selectat trebuie să aibă un conținut de știri generaliste și/sau economice, de interes pentru comunitatea locală sau regională). Acest portal va avea minim 3.000 de vizitatori unici pe lună (se va lua în calcul luna dinaintea publicării anunțului/ comunicatului ce are în vedere promovarea proiectului). Numărul de vizitatori unici poate fi identificat printr-una dintre modalitățile următoare: a) o declarație a reprezentantului legal al publicației online cu privire la numărul vizitatorilor unici; b) situația care se generează prin activarea butonului TRAFIC RANKING (trafic.ro) din care reiese numărul de vizitatori unici; c) situaţii elaborate de instituţii specializate (SATI etc.) din care reiese numărul de vizitatori unici

 1. ADR Nord – Est, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea POR 2014 – 2020, avizează materialele de informare şi publicitate realizate de beneficiari din punctul de vedere al respectarii indicațiilor tehnice din Manualul de Identitate Vizuală al POR 2014 – 2020 și monitorizează îndeplinirea indicatorilor, a atingerii rezultatelor şi a obiectivelor asumate de către Beneficiar în Cererea de Finanţare şi anexele aferente, precum şi a modului în care beneficiarul respectă prevederile contractuale specifice operaţiunii finanţate, parte din ele menționate mai sus.

Aspectele menționate în articolul mai sus invocat nu sunt în consens cu modalitatea de lucru abordată de ADR Nord–Est și, prin prisma celor comunicate anterior, precizăm că ADR Nord–Est nu emite recomandări cu privire la potențialii furnizorii de servicii ce vor fi selectați de beneficiari pentru publicarea materialelor de presă referitoare la proiectele pe care le implementează.

În măsura în care sunteți în posesia unor informații cu privire la situații concrete care susțin astfel de informații, vă invităm să le transmiteți organelor abilitate.

Opinăm că, în lipsa unor dovezi concrete, formulări de tipul “avem semnale că”, “mai multe persoane au declarat că”, dincolo de nerespectarea unei minime deontologii jurnalistice, nu sunt de natură să justifice titluri sau îndemnuri publice de genul “DNA, DIICOT și cine mai vrea să facă o ”vizită de lucru” la ADR NE”. Nu avem nicio rezervă față de verificările efectuate de organele statului, întrucât activitatea ADR Nord-Est  este, oricum, supervizată de aceste instituții, precum și de cele europene.

Îi asigurăm pe toți colaboratorii noștri din mass-media de lipsa imixtiunii ADR Nord-Est în desemnarea furnizorilor de publicitate pentru beneficiarii REGIO, lucru care poate fi probat de insituțiile de presă, fie și la o simplă căutare, întrucât sunt mai multe publicații online în care se regăsesc comunicate de presă ale beneficiarilor POR.

 
3 comentarii la “DNA, DIICOT și cine mai vrea să facă o ”vizită de lucru” la ADR NE

 1. Daniel

  Drept urmare, articolul d-voastra este nefondat, mincinos si defaimator..
  CLICKBAIT!!!

  ADMIN: Stati linistit 🙂 ce dovezi aveam noi sunt deja la cine trebuie 🙂

  Raspunde
 2. Nelu

  Cum orice articol are la baza chestii reale, ar fi bine sa publicați in acest sens si un interviu cu aceste persoane precum si dovezi scrise daca se poate. Atunci in mod indubitabil lucrurile vor fi luate in seama… Cu alte cuvinte, publicați dovezi in acest sens!

  Raspunde
 3. janel iosub

  Si la AFIR se cer procente din suma totala a priectului. Daca doriti va aduc un fost subofiter caruia i s-au cerut sume inportante de directorul acestei entitati. Asa ca la puscarie toate leprele

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *