Dezbatere candidați CJ Neamț: problema abandonului în maternitățile din Neamț

1

Întrebare: Ce soluții credeți că s-ar putea identifica în ceea ce privește problema numărului mare de copii abandonați în maternitățile din județul Neamț?

Sorin Cazan, PRU

sorin cazanConsider că cel mai important lucru în fenomenul de abandonul copilului este de fapt prevenirea abandonului. Acesta trebuie să fie obiectivul principal al sistemului de protecție al copilului. Numărul copiilor abandonați este foarte mare, iar serviciile de prevenire sunt puține, aș putea spune că la noi în județ lipsesc cu desăvârșire.

Rezolvarea acestui fenomen care produce atâta dramă, poate avea loc, cu următoarele măsuri, pe termen lung:

  • modificarea contextului legislativ, accentul să fie pe prevenirea abandonului;
  • creșterea numărului de asistenți maternali;
  • descentralizarea serviciilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului către autorităţile locale şi pregătirea contextului material, uman şi financiar care să facă autorităţile locale și județene capabile să preia această responsabilitate;
  • înființarea unui serviciu alternativ de prevenire a abandonului și de reintegrare familială. Crearea unor centre, în fiecare oraș din județul Neamț, finanțate de consiliul județean, în parteneriat cu mediul de afaceri, care să ofere servicii de asistență parentală profesionistă. Să promoveze programe de planificare familială, asigurând un acces preferenţial la acestea al populaţiilor vulnerabile, care reprezintă un risc sporit de eşec parental;
  • Instituirea unui serviciu de consiliere a gravidei/mamei în fiecare instituţie spitalicească, cu rol de prevenire a situaţiilor de abandon, în care să lucreze cel puţin un asistent social. Serviciul să dispună de un spaţiu, cu o dotare minimă, necesară activităţii de consiliere. Mamelor beneficiare să li se ofere un pachet integrat de servicii care să cuprindă: – servicii de consiliere şi suport emoţional pentru formarea relaţiei de ataşament între mamă şi copil – servicii de informare, facilitare şi, după caz, referire către alte servicii necesare: de planificare familială, la serviciile existente în comunitatea din care face parte – ajutor pentru obţinerea anumitor documente – acordarea de suport material după plecarea din instituţie (după caz) – monitorizarea cazului pe o perioadă determinată de timp după părăsirea instituţiei în mediul familial, în scopul evitării riscului de abandon al copilului.
  • În instituţia medicală, unde se produce abandonul, copiii să nu se reţină mai mult decât este necesar pentru perioada de investigaţii medicale şi tratament, instituţia respectivă să aibă responsabilitatea şi capacitatea de a acţiona prompt, în conlucrare cu autorităţile locale, în vederea găsirii soluţiilor adecvate pentru fiecare copil abandonat.
  • Desfăşurarea unor campanii județene de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica abandonului de copii şi implicaţii negative generate de abandon. O dată la trei luni să se organizeze acţiuni de informare desfăşurate în comunităţi, în şcoli şi alte instituţii de învăţământ, pentru a preveni sarcinile nedorite şi, în consecinţă, situaţiile de abandon de copii.

Cu toate acestea, aceste măsuri reprezintă numai începutul şi sunt încă multe de făcut în acest sens. Cel mai urgent trebuie să ne axăm pe prevenirea abandonului de copii și să creăm un cadru de consiliere a mamelor aflate în risc social din județul Neamț.

Adrian Niță, M10

nitaAbandonul copiilor este o problemă serioasă care ne afectează și care trebuie tratată cu interes maxim de către autorități.
În acest scop M10 susține elaborarea unui plan ce are ca țintă identificarea nevoilor specifice fiecărei comunități si înființarea unor servicii comunitare adresate populației in general, cât si copiilor ce risca sa fie abandonați.
Partidul M10 propune ca principale măsuri:
1.Înființarea inclusiv la nivel de comuna a grădinițelor cu program prelungit ori a centrelor after-school.
2.Înființarea de noi centre maternale sau centre de zi unde copiii să beneficieze de condiții corespunzătoare de îngrijire și educare.
3.Acordarea de sprijin material/financiar pentru prevenirea abandonului si instituționalizării.
4.Derularea unor sesiuni de informare și instruire a asistenților sociali
5.Încheierea unor protocoale de colaborare cu SCLEP, IPJ, ISJ dar și cu toate ONG-urile și asociațiile de profil.
6.Sprijinirea integrării sociale a copiilor/tinerilor ce părăsesc centrele de plasament
7.Acordarea de facilitați fiscale firmelor care angajează mame singure sau ce provin din familii cu posibilități materiale reduse.
8.Acordarea cu titlu gratuit de terenuri firmelor ori asociațiilor de profil care doresc să înființeze centre maternale, centre de zi, centre de permanență pentru persoane vârstnice, centre pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, adăposturi pentru victime ale violenței domestice, cantine sociale sau centre de dezintoxicare.
9.Încheierea unui parteneriat cu biserică în scopul educării religioase a tinerilor pentru viață.
10.Program de tip after-school gratuit pentru copiii care trăiesc în familii monoparentale, care provin din familii cu posibilități materiale reduse, copii cu handicap ori care trăiesc în familii unde unul sau ambii părinți lucrează în străinătate.
Ion Asaftei, ALDE

asafteiÎn România, fenomenul abandonului nou-născuţilor în maternităţi sau spitale ia amploare. Atat la nivel naţional cat si la nivel judeteam cifrele sunt îngrijorătoare.

Un studiu al U.N.I.C.E.F. cu privire la situaţia copiilor abandonaţi arăta că mul­te mame care îşi părăsesc co­piii sunt foarte tinere, neşcola­riza­te şi trăiesc la limita să­răciei.Pe de altă parte, raportul tra­ge un semnal de alarmă cu pri­vire la lipsa actelor de iden­ti­ta­te în rândul copiilor aban­do­naţi în spitale sau alte unităţi medicale. Potrivit acestuia, din cauza unui vid de procedură, un procent impresionant de 31,8% din copiii părăsiţi în spitalele sau secţiile de pediatrie sunt fără acte de identitate. Acest fapt îi face „inexistenţi” din punct de vedere legal, şi în consecinţă, vulnerabili in faţa diverselor situaţii de risc, in­clusiv trafic de fiinţe umane.

ALDE este preocupat de respectarea, promovarea si asigurarea exercitarii drepturilor copilului in vederea asigurarii unei dezvoltari fizice si psihice armonioase si depline a fiecarui copil.

Aceasta viziune se poate realiza prin crearea si dezvoltarea de servicii specializate si practici integrative pentru copii, prin incurajarea adoptiei si a plasamentului familial ca masura speciala de protectie, consilierea si responsabilizarea tinerelor mame, in special a celor ce provin din medii defavorizate, facilitati fiscale (daca e cazul), incurajarea cresterii participarii organizatiilor neguvernamentale specializate in domeniul protectiei copilului, cresterea serviciilor psiho-sociale alternative.

De asemena ALDE propune si acordarea de produse parafarmaceutice pentru nou-nascuti (pampers, suplimente, etc.) in sistem de gratuitati sau compensare pe programe nationale de sanatate.

Ștefan Burlacu, PMP

Ștefan Burlacu
Ștefan Burlacu

Problema abandonului este generalizata la nivel national, nu putem spune ca Judetul Neamt are o rata de abandon ridicata fata de alte judete. Eu cred ca principalul motiv este acela ca autoritatile nu au tratat acest subiect cu foarte mare seriozitate in decursul celor 26 de ani postdecembristi.

In primul rand, educatia are un rol elementar si as merge pana acolo ca autoritatile locale nu se implica si nu s-au implicat pana acum sa analizeze de ce se abandoneaza copii direct la nastere, care este cauza.
In al doilea rand lipsa banilor, cetatenii sunt neajutorati in special in mediul rural, lipsa locurilor de munca, lipsa asistentei sociale adecvate si sprijinul statului pentru familii tinere.
Ce as face eu:
1. atragerea investitorilor in judet  pentru a crea locuri de munca
2. implicarea autoritatilor in educatie in special in educatia sexuala a minorilor, pentru ca in ultimul timp constatam multe nasteri in randul lor.
3. alocatia acordata de stat ar trebui marita la cel putin 200 de lei pentru inceput.
_____

Următoarea întrebare este pentru candidații la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamt și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de luni, 23 mai.

Întrebare: Cum vedeți rezolvarea problemei cerșetorilor?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Morariu Dimitrie spune

    Raspunsul tuturor candidatilor ar trebui sa fie: Jur sa cunosc legea, sa o respect si sa o aplic!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate