Dezbatere candidați CJ Neamț: defrișările din Neamț

Întrebare: Care este opinia dumneavoastră despre defrișările care au loc în Neamț?

Sorin Cazan, PRU

sorin cazanÎn județul Neamț, munți întregi au rămas fără pădure. Numai în ultimii cinci ani s-au tăiat câteva mii de hectare. Nimeni nu știe cifra exactă, iar autoritățile locale spun că nu mai pot controla acest fenomen.
În legătură cu reducerea fenomenului de tăieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mult mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracţiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate — în momentul de faţă, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenţie, nu infracţiune, şi se pedepseşte cu amendă).
De asemenea, este absolut necesară o mai bună colaborare între instituţiile cu atribuţii de control (Poliţie, Garda Forestieră, Jandarmerie) şi alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar şi în vederea organizării unui sistem permanent de pază (şi pe durata nopţii).
Voi propune ca personalul cu atribuţii în constatarea şi investigarea delictelor silvice din Jandarmerie şi Poliţie să beneficieze de pregătire de specialitate. La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui şi îmbunătăţirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informaţiilor şi accesul public la amenajamentele silvice.
O altă soluție suplimentară pentru eliminarea efectelor defrișărilor în județul Neamț este reîmpădurirea. În calitate de consilier județean voi iniția un proiect, în care vom reîmpăduri 30% pe an. Acest proiect poate fi realizat cu finanțare europeană, și poate fi accesat de orice proprietar de păduri, privat sau de stat, pentru plantarea arborilor noi. La acest program vor putea aplica atât persoanele fizice, cât și asociații sau primării din județul Neamț.
În momentul de faţă cea mai gravă problemă este noul Cod Silvic, prin faptul că într-o ţară în care suprafaţa acoperită de păduri este de doar 27,3%, cu 9% sub media UE, legislatorii nu urmăresc să găsească posibilităţi şi soluţii de a mari suprafeţele forestiere, asigurând astfel servicii de mediu, mijloace de venit pentru comunităţile locale, un mediu mai suportabil de a trăi în ţara noastră sau o biodiversitate bogată, ci se gândesc cum să accelereze exploatarea legală a pădurilor.
Deci diminuarea acestui fenomen poate fi realizată în special prin măsuri drastice legislative și prin proiecte de reîmpădurire.

Mugur Cozmanciuc, PNL

cozmanciuc__2__1_Programul PNL pentru județul nostru, Neamț 2020, acordă o atenție sporită stopării defrișărilor ilegale și creșterii suprafețelor de pădure din județ. Dispariţia pădurilor, ca urmare a tăierilor ilegale are, de cele mai multe ori, efecte devastatoare asupra comunităţilor locale şi a infrastructurii.

Nu există o Strategie Naţională Forestieră şi un Program multianual de implementare a acesteia, deşi  atunci când eram secretar de stat în Ministerul Mediului am iniţiat-o şi am lansat-o în dezbatere publică în 2012. Din păcate soluțiile clare de creștere a suprafețelor de pădure din România au fost ignorate de Guvernul PSD. În calitate de deputat am făcut întrebări, interpelări și amendamente prin care am atras atenția asupra dezastrului care se produce în pădurile din România.

Lipsa cadastrului forestier este semnalată drept principala cauză a nerespectării regimului silvic. Baza cartografică, acolo unde există, este neactualizată şi are o vechime de 25 – 30 de ani, iar în prezent în județul Neamț există 13 238 de hectare de pădure pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice şi pentru care nu sunt elaborate amenajamente silvice.

Noi, liberalii, am susținut Hotărârea de Guvern privind acordarea de compensaţii pentru proprietarii de păduri care nu recoltează masă lemnoasă. Conform acestui act normativ proprietarii de păduri ar primi între 40-200 de euro pe an şi pe hectar în funcţie de gradul de constistență şi de valoarea pădurii. Nepublicarea şi nepunerea în practică a acestei Hotărâri de Guvern demonstrează indiferenţa Guvernului PSD faţă de proprietarii de păduri din România și implicit din județul Neamț.

Cred cu tărie că instituțiile statului trebuie să își facă treaba cu seriozitate și aici vorbim de Garda Forestieră Suceava, Direcția Silvică Neamț care au obligația să se achite de sarcinile trasate privind gestionarea durabilă a fondului forestier administrat. Mesajul meu pentru ei este clar, au un partener în mine atâta timp cât se preocupă proactiv de protejarea și administrarea pădurilor. Personal mă voi implica foarte mult în sesizarea neregulilor existente în sectorul forestier din județ. Pădurea nu are, și nu trebuie să aibă, domnilor de la PSD culoare politică.

Știu că este o bătălie grea, însă cred cu tărie în faptul că pădurile acestui județ trebuie gestionate durabil, iar recoltarea materialului lemnos să fie realizată local prin dezvoltarea prelucrării primare a lemnului și dezvoltarea industriei mobilei. De asemenea un rol important îl are comisia județeană de fond funciar și prefectul, ce trebuie să verifice legalitatea tuturor retrocedărilor de fond forestier, inclusiv cele de pe Valea Muntelui.

Profit de această întrebare și fac un apel public către toți cetățenii să nu ezitați să sunați la 112, Radarul Pădurilor, dacă aveți suspiciunea unui transport de lemne care ar fi tăiat ilegal. Pădurea este un bun de interes național, iar noi nu vom tolera sub nici o formă tăierile ilegale!

____________

Următoarea întrebare este pentru candidații la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamt și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de marți, 31 mai.

Întrebare: Vă rugăm să vă exprimați opinia la care vă dă dreptul Constituția și să ne spuneți, din toți cei 11 candidați la Primăria Piatra-Neamț, care credeți că ar fi cea mai greșită alegere pentru pietreni și să argumentați răspunsul.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate