Deputatul Liviu Harbuz, despre o problemă cu adevărat importantă

0

Poate mulți dintre cei care sunt consumatori de presă nu înțeleg rolul albinelor, dar fără doar și poate problematica familiilor de albine este una ce ține de siguranța națională.
Importanța acestor mici insecte este una vitală pentru însăși existența noastră ca oameni. Albert Einstein spunea că ”Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani ”
Din acest motiv considerăm de maxim interes comunicatul de presă trimis de domnul deputat Liviu Harbuz, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Albina românească este pe cale de dispariție. România trebuie să urmeze exemplul altor state care își protejează genetica apicolă!

În prima săptămână de vacanță parlamentară, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a avut astăzi, marți – 7 iulie a.c., o ședință de lucru la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) din București.

Membrii Comisiei au aflat direct de la domnul Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, și de la doamna Cristina Mateescu, director general ICDA, care este situația materialului genetic apicol național, mai exact a singurei rase românești de albine, albina carpatină.

”România mai are doar 1.200 de familii de albine de elită, cu genetică pură, cu performanțe superioare selecționate și care furnizează material genetic pentru stupinele de multiplicare din întreaga țară.

Aducerea în România a unor rase noi de albine sau hibrizi riscă să conducă la alterarea, chiar pierderea în timp a albinei carpatine. După spusele președintelui ACA, domnul Ioan Fetea, ar fi vorba de 5-6 ani până când România va rămâne fără propria genetică pură, așa că se impun măsuri de sprijin pentru păstrarea și protejarea singurei rase autohtone de albine.

Nu suntem singura țară care se confruntă cu acest fenomen, însă alte state au luat deja măsuri de monitorizare și control privind intrarea în țară a materialului genetic străin și au prevederi legale clare pentru a reglementa această activitate. Astfel, este de amintit exemplul Sloveniei, stat membru UE care a decis să nu mai permită importul sau schimburile intra-comunitare de albine în lipsa unui aviz care să întrunească acordul autorităților competente prin consultarea cu asociațiile reprezentative de crescători autohtoni. Ne gândim că un astfel de model ar putea să aplice și România pentru a-și conserva și perpetua singura rasă de albine, o rasă care răspunde nevoilor apicultorilor prin producții bune de miere, rezistență la boli și adaptare la condițiile climatice din țara noastră.

Într-o altă ordine de idei, s-a discutat și reducerea procedurii de înregistrare a crescătorilor care dețin un efectiv mic de albine, până la cinci stupi, și care produc pentru autoconsum. Este îngrijorător că, dacă în Europa, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de două kilograme de miere, la noi, acesta este de doar 0,5 kilograme, o stare de fapt care sper să se schimbe până la finele acestui an odată cu aplicarea, de la 1 iunie, a TVA-ului redus de la 24% la 9% pentru comercializarea mierii. Este o măsură importantă de sprijinire a sectorului apicol, a apicultorilor români, ajutându-i să concureze la raft cu mierea de import, adică să își valorifice munca în țară și să nu mai fie obligați să trimită la export jumătate din tot ceea ce produc”, a declarat domnul deputat Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Întâlnirea de astăzi de la sediul ICDA s-a bucurat și de participarea doamnei secretar de stat Simona Man, cât și a doamnei Dana Chircă, Șef Serviciu Creșterea și Bunăstarea Animalelor, cea care asigură implementarea și gestionarea fondurilor din Programul Național Apicol, astfel că ideile și problemele ridicate de către apicultori își vor găsi rezolvare prin norme și modificări aduse legislației în vigoare astfel încât să se ajungă la o înlesnire a activității apicole, la o reducere a birocrației pentru stupari.

Deputat Liviu Harbuz
Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate