Depozitul ecologic de la Girov, sufocat de deșeuri nesortate

4

girovÎn prezent gunoiul din județul Neamț este colectat la depozitul ecologic din comuna Girov, o investiție realizată prin proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Neamț” finanțat prin POS Mediu. Colectarea selectivă a deșeurilor este esențială în cadrul acestui proiect, întrucât, conform reglementărilor stabilite, la Girov ar trebui să ajungă doar deșeuri reziduale, iar cele reciclabile să fie valorificate pentru a acoperi o parte din costurile de producție.

Cu toate acestea Claudiu Pădure, directorul depozitului ecologic din comuna Girov, aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț a emis către CJ Neamț mai multe adrese prin care semnalează o serie de probleme. Claudiu Pădure a făcut parte din echipa care s-a ocupat de implementarea SMID la nivelul judeţului şi cunoaşte în detaliu chestiunile ce ţin de acest proiect.

Astfel, la nivelul depozitului ecologic de la Girov ar trebui să se respecte obligativitatea colectării separate a deșeurilor, lucru care nu se întâmplă nici până la această oră, deși reglementările există de ani buni.  Din cauza faptului că SMID din județul Neamț nu funcționează la capacitatea proiectată, se constată o serie de efecte negative: Operatorii de colectare pentru cele 4 zone de colectare din județul Neamț nu sunt încă desemnați, deoarece există litigii pe rol în instanțele de judecată. În Neamț există trei stații de transfer și sortare a deșeurilor la Cordun, Tașca și Târgu Neamț, care, din păcate, nici la această oră nu sunt date în administarare pentru a fi exploatate. La nivelul fiecărei UAT, platformele de colectare a deșeurilor care au fost prevăzute pentru amplasarea celor 4 tipuri de containere (3 pentru deșeuri sortate, unul pentru deșeuri reziduate) nu sunt funcționale, iar presortarea deșeurilor este practic imposibilă. De asemenea, infrastructura de transport a deșeurilor, de la stații de transfer către depozitul de deșeuri Girov nu este dată spre operare.

groapa-gunoi-girovPrin urmare, s-a ajuns ca la depozitul de la Girov să fie livrate cantități uriașe de deșeuri nesortate. Partea bună este că în deșeurile nesortate necontaminate există o preponderență în sticle, pungi și hârtie, fapt care permite valorificarea lor prin reciclare, deci pot oferi o sursă suplimentară de venit. Nu se poate, însă, face acest lucru până când cei de la Consiliul Județean nu vor aproba suplimentarea obiectivului depozitului de la Girov, respectiv tratarea și depozitarea deseurilor nepericuloase, cu activitatea de sortare și valorificare a deșeurilor nepericuloase. Din sumele realizate în urma valorificării deșeurilor necontaminate de la Girov s-ar putea deduce cheltuielile cu personalul implicat direct în activitatea de colectare a deșeurilor, iar surplusul să fie virat către CJ Neamț, deci venituri suplimentare pentru ambele părți.

În județul Neamț au fost închise mai multe gropi de gunoi pe motiv că nu se respectau obligativitatea sortării deșeurilor și alte reglementări stabilite la nivel european. Iată,  că și la Girov se întâmplă același, lucru, însă depozitul continuă să fie funcțional, fără ca autoritățile să ia vreo măsură.

La depozitul de la Girov ajunge și deșeu contaminat cauzat de proasta presortare a deșeurilor. Însă operatorii de colectare a deșeurilor au acea obligativitate ca 15% din deșeul pe care îl colectează să îl sorteze, să îl valorifice. Diferența ei pot spune că este deja deșeu contaminat, iar noi suntem obligați să îl acceptăm spre depozitare. Atât timp cât stațiile de sortare și transfer nu funcționează nu putem solicita o presortare a lor sau o sortare mecanică a deșeurilor nesortate ce ajung întâmplător la noi. Teoretic acest sistem ar trebui să funcționeze obligatoriu până la sfârșitul anului.”, a declarat Claudiu Pădure, directorul depozitului ecologic din comuna Girov.

Tariful de eliminare a deșeurilor la depozitul ecologic al județului este de 44,92 lei pe tona de gunoi, TVA inclus. Pentru acest an s-a constatat existența a 34.989,33 tone de deșeuri la Girov, cu un tarif de eliminare evaluat la 1.571.496,10 lei.

Întrucât nu există în momentul de față posibilitatea de valorificare a deșeurilor la Girov și obținerea de venituri suplimentare, depozitul ecologic se confruntă cu dificultăți financiare. A fost necesară obținerea unui împrumut de la Consiliul Județean pentru acoperirea cheltuielilor, mai ales că pe o perioadă de câteva luni de la funcționare costurile de energie electrică au fost extrem de mari din cauza energiei reactive. Cu sprijinul Consiliului Județean s-a putut achiziționa un dispozitiv care transformă energia reactivă în energie activă, iar cheltuielile s-au redus semnificativ în acest sens.

Se așteaptă măsuri concrete din partea Consiliului Județean Neamț pentru ca până la finele anului 2016, Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Neamț să fie 100% funcțional, dar acest lucru nu este deloc simplu pentru că în spatele afacerilor cu gunoaie stau multe interese financiare și, de ce să nu o spunem pe aia dreaptă, interese politice. Bătălia pe administrarea acestei gropi de gunoi și pe a întregului sistem se anunță a fi una grea și cu multe piedici, deoarece e o chestiune care ține doar de timp până ce vor începe să apară dosarele penale aferente achizițiilor și hoțiilor care s-au făcut deja în desfășurarea acestui proiect de milioane de euro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. andreea spune

    bine ar fi daca a ti face un reportaj si despre asazisa asfaltare de pe strazile laturalnice din oras unde este ras asfaltul total inutil in multe locuri in schimb gaurile adevarate sunt lasate de izbeliste,si despre lipsa totala de profesionalism a celor care o fac, lasand mai multa mizerie

  2. Jolie Belle spune

    Asa ceva (macar). Nu pubelele care sufoca orasul si care sunt vandalizate de unii. Degeaba selectam acasa. Cand ajungem la containere gasim totul amestecat.

  3. Vasile spune

    „Întrucât nu există în momentul de față posibilitatea de valorificare a deșeurilor la Girov și obținerea de venituri suplimentare, depozitul ecologic se confruntă cu dificultăți financiare.”

    Proiectul nu prevede ca operatorul depozitului sa faca valorificari de deseuri. Asta o va face operatorul/operatorii statiilor de sortare din judet. Cert e un lucru: este foarte bine ca opereaza depozitul consiliul judetean, situatie in care poate vedea concret cu ce probleme se confrunta operatorul. Daca astazi era un operator privat acolo nu il credea nimeni !

  4. Ivan spune

    15%+75%=90%. Diferenta unde e?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate