Depozitul de deșeuri din Girov – cheltuieli de conservare de 45.000 lei pe lună, fără TVA.

0

În cursul lunii februarie 2015, Garda de Mediu Neamț a aplicat 10 sancțiuni contravenționale pentru depozitarea neconformă a deșeurilor din județ. Aceste sancțiuni vin pe fondul unei situații paradoxale: gunoiul din localitățile respective, care, teoretic, ar trebui dus la un depozit coform, practic, nu are unde să fie dus… Asta în contextul în care la depozitul de la Girov, care are o suprafaţă de 27 de hectare, ar trebui să ajungă deşeurile din tot judeţul, prin staţiile zonale de transfer.

Există însă o problemă… Gestionarea depozitului de deşeuri de la Girov a fost scoasă la licitaţie în luna august 2014 cu mențiunea (personală) a faptului că operatorul care va câştiga licitaţia de concesionare a serviciului de management al deşeurilor din judeţ va face afacerea vieţii. Contractul de concesiune pentru gestionarea deşeurilor a fost estimat la 211.500.000 lei, durata de derulare a contractului fiind de 21 de ani.

Deschiderea ofertelor s-a făcut pe 24 septembrie şi, de atunci, comisia de evaluare a analizat fiecare ofertă în parte. “Comisia de evaluare pentru atribuirea contractului „Delegarea operării depozitului de deşeuri nepericuloase Girov, judeţul Neamţ, România”, luând în considerare procesele-verbale de evaluare şi însuşindu-şi punctul de vedere al expertului tehnic cooptat, a hotărât anularea procedurii. Decizia a fost luată în urma analizelor, a solicitărilor suplimentare de informaţii din partea ofertanţilor şi în urma clarificărilor primite”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Neamţ.

Anularea atribuirii contractului a fost decisă de membrii comisiei pentru că “ofertele tehnice sunt neconforme”, după cum a fost trecut în procesul-verbal al şedinţei în care s-a hotărât acest lucru. Nu sunt, însă, oferite detalii cu privire la această neconformitate.

“Această situaţie prelungeşte foarte mult procesul de atribuire a contractului de operare a depozitului de deşeuri nepericuloase de la Girov, cu consecinţe majore pentru bugetul anului 2015, care va fi grevat de cheltuieli cu paza şi conservarea bunurilor realizate în cadrul acestui proiect. Ne dorim ca procedura să fie reluată şi finalizată în cel mai scurt timp”,  afirma Emilia Arcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, în noiembrie 2014.

Deși un vechi proverb ne învață că… „prin muncă și stăruință, vei ajunge la dorință…” acestă dorință a doamnei Arcan nu s-a concretizat până la ora actuală. Până la soluţionare, depozitul de la Girov se află în conservare, pe banii Consiliului Judeţean Neamţ, în timp ce primarii nu ştiu unde să trimită gunoaiele strânse de la populaţie. Contractul de conservare a instalaţiilor şi echipamentelor pentru depozitul de deşeuri nepericuloase de la Girov se ridică la 45.000 lei pe lună, fără TVA.

Alexandra Lică

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate