De vorbă cu Daniel Ciobanu, artistul român al anului care aduce la Piatra-Neamț primul său festival de pian

0

Pianistul Daniel Ciobanu, un muzician sensibil, în plină afirmare, revine la Piatra-Neamţ, în calitate de director artistic, pentru a-și inaugura primul său festival de pian. Detalii aici.

Pentru că nu a uitat de unde a plecat, simțindu-se profund legat de ținutul natal, tânărul pianist și-a propus organizarea unui adevărat festin muzical, în care vor fi angrenați artiști de calibru internațional.

Despre cariera sa fulminată,  munca permanentă depusă pentru a deveni un artist de succes,  dar și despre acest festival de pian, aflat în plină organizare, puteți citi în interviul de mai jos, pe care Daniel ni l-a acordat cu multă amabilitate.

R: Cariera ta de succes în lumea muzicii te-a îndepărtat, cel puțin aparent, de locurile natale, de România, de Piatra-Neamț. Pentru început, ce îl leagă pe omul Daniel Ciobanu de municipiul Piatra-Neamț pentru a afla de ce pianistul Daniel  Ciobanu a ales să organizeze aici un Festival Internațional de Pian?

Daniel Ciobanu: Omul și pianistul Daniel Ciobanu a fost confecționat în Piatra-Neamț. Aici s-a consolidat cariera căreia i s-a dat viața peste hotare și tot aici,  în principiu, este produsă geneza acestui individ și cumulul de energie pentru avântul internațional.

Aceste elemente creatoare fiind produse laolaltă în perimetrul orașului Piatra-Neamț m-au impulsionat să contribui la ștanțarea unui eveniment care să poată purta rolul unui portal al experiențelor mele acumulate în afara orașului Piatra-Neamț,  ca și contribuție personală la atmosfera orașului în care am fost înfăptuit.

R: Ai aprofundat pianul la școli de prestigiu, cu genii în domeniul tău de studiu. Ulterior, ai cucerit premiu după premiu și la o vârstă destul de fragedă ai devenit un nume în muzica internațională. Cât crezi că e talent, cât crezi că e muncă, cât crezi că e noroc, cât crezi că e influența maeștrilor de la care ai învățat secretele pianului?

Daniel Ciobanu: Am extenuat multe ore sub clapele pianului, realizând că unde există muncă se creează un spațiu mult mai fertil norocului, element necesar motivării artistului și fluidității transferului dintre ștafetele anilor de pelerinaj artistic și expansiunii.

Într-adevăr, talentul poate eclipsa munca, cum și norocul poate eclipsa talentul. Important e ca la orice exercitare a rolului artistic să existe totuși înclinația spre spiritual, care să vibreze în prim-plan și să prindă din ce în ce mai multă amploare și autoritate.

R: Spune-ne top 3 competiții la care ai participat și care te-au marcat cel mai mult din orice punct de vedere vrei: competitori, juriu, organizare, public, premiu obținut…

Daniel Ciobanu: Primul concurs unde am simțit într-adevăr că s-a produs o dezlipire din normal a carierei mele a fost în Maroc,  la concursul international de la Casablanca în 2015 (primul concurs international unde am simțit concurența acerbă cu pianiști deja bine definiți, cariere din fier forjat, cu experiență mai vastă, unde s-a trecut de părțile tehnice și coregrafiile politice din spatele oricărei competiții. Câștigând primul loc în unanimitate din partea juriului, premiul Orchestrei și Premiul publicului, am simțit saltul spre o noua dimensiune și mi-am descoperit cumva unicitatea și mai ales încrederea în actul meu artistic.

După Maroc am participat la ilustrul concurs din Leeds, tot în anul 2015, unde avem un celebru laureat român ca și emblema a acestei entități competiționale, maestrul Radu Lupu, câștigător al premiului I în anul 1969. Concursul,  pe plan profesional, m-a zguduit din temelii după eliminarea din prima rundă, cu repercusiuni cum nu se puteau mai jubilante spre șlefuirea mai pragmatică a ingredientelor mele pianistice și nuanțarea mai contrastantă a calităților, cu un tonus și spre părțile vulnerabile artistic.

Culminant a fost concursul din Tel-Aviv,  din 2017,  „Arthur Rubinstein”, unde am fost supus unui purgatoriu artistic în fața unui juriu din aceeași zonă de triere spirituală, din care s-a scurs efectiv uleiul esențial al fiecărui competitor prin etapele special ansamblate prin diferite încercări, precum muzica de cameră și ansamblu cu orchestră.

După rezultatul emblematic din această experiență, am reușit să obțin autoritatea și confirmarea de a mă putea expune în săli de concerte cu prestanță și public de cel mai înalt nivel care mă pot promova și susține într-o zona în care chiar voi putea trăi din muzică.

R:  Nu e ușor să trăiești din artă, din muzică, dar tu pari să fii excepția de la regulă. Studiile, călătoriile în întreaga lume, investițiile în instrumente presupun un efort financiar deosebit, dincolo de muncă și timp dedicat. Cum ai reușit să îți împlinești visul, provenind dintr-o țară care, după cum se aude, nu oferă mari șanse artiștilor?

Daniel Ciobanu: Am avut norocul să fiu într-o Românie care nu mi-a pus bariere logistice, având luxul democrației, care pentru mine a fost îndeajuns. Am aplicat și am obținut bursa „Constantin Silvestri”, care mi-a oferit ocazia să studiez în anul  2008-2009 la Edinburgh,  în Scoția, la conservatorul „Stewarts Melville College”, urmând la inițiativa personală să aplic pentru bursa la Conservatorul Regal al Scoției în Glasgow. Acolo am reușit să mă infiltrez și am lustruit anii 2010-2016.  În aceea perioadă, am participat la absolut orice eveniment care îmi intra în câmpul vizual, reușind  să mă conectez la o rețea de muzicieni și connoisseuri care, momentan, încă îmi sunt indispensabili traiectoriei mele artistice. 

R: Vei reveni acasă?

Daniel Ciobanu: Voi reveni în  luna septembrie, în prima faza, când voi desfășura prima ediție a propriului festival în calitate de director artistic, „Neamț Piano FESTIVAL” , în perioada 15-17 septembrie, la Teatrul Tineretului,  un eveniment care se anunță  destul de tonifiant atât pentru mine, cât și pentru România.

R: În ce stadiu organizatoric vă aflați și cum consideri că va fi perceput de publicul nemțean acest festival? Ce îi așteaptă pe melomanii din Neamț și ce ți-ai propus de fapt să aduci la Piatra-Neamț? Care e viziunea ta?

Daniel Ciobanu: Momentan e în stadiul incubației organizatorice, fiind un festival destul de pretențios artistic, cu 14 artiști dintre care 11 de peste hotare și 3 artiști plastici nemțeni, 4 concerte și un vernisaj de pictură, plus orchestra simfonică „Mihail Jora” din Bacău, care va încheia Concertul de Gală.

Festivalul va cuceri publicul prin diversitatea ingredientelor artistice și ieșitul din comun, bineînțeles totul pornind de la ancorarea în sunetul pianului care va fi integrat și supus diferitelor simbioze artistice, precum Video-Mapping în prima seara de deschidere, bifurcat la 4 mâini și modulat prin voce de jazz în a doua seară, culminând cu două concerte pentru pian și orchestra ilustre repertoriului clasic, care vor zgudui plăcile tectonice ale orașului și timpanele publicului.

R: Un mesaj în final pentru cei de pe plaiurile tale natale?

Daniel Ciobanu: Aveți Teatrul la urechile dumneavoastră în luna septembrie! Vă aștept cu drag!

Joi, 10 august, la Teatrul Tineretului, Daniel Ciobanu și Mihaela Surugiu (care reprezintă interesele artiștilor și buna organizare sub egida Asociației Daniel Ciobanu ART) vor oferi, în cadrul unei conferință de presă, mai multe informații despre acest eveniment pianistic inedit.
Revenim în cel mai scurt timp cu detalii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate