Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 21 martie 2019
 • :
 • :

De ce unii au dreptul la tratament oncologic, iar alții nu? Cazul unei bătrâne din Speranța

Nedea Silvia este o bătrână din Speranța care locuiește împreună cu soțul, fiul și încă un copil luat în  plasament de fiul acesteia. 
Despre cazul doamnei Nedea Silvia ne-a scris în urma cu ceva timp un cetățean bine intenționat care a dorit să o ajute. (click aici pentru articol) Persoana care ne-a semnalat cazul îi cunoaște povestea, întrucât bătrâna stă de ani de zile la poarta cimitirului Pietricica pentru a primi ceva de pomană de la trecători. Se pare că bătrâna este foarte bolnavă, nu are posibilități financiare  și nicio rudă care să îi fie sprijin și să îi poată asigura condiții mai bune prin care să își trateze boala.
Facem un apel public celor care pot să schimbe destinul acestei bătrâne să ia măsurile necesare pentru a putea fi primită în secția de Oncologie și tratată corespunzător, cu internare. Femeia are venituri foarte mici din care își achită datoriile pentru locuință, în rest trăiește din mila oamenilor. Starea de sănătate îi este foarte șubredă și nu se poate deplasa de colo colo, pe la birouri, pentru a obține dreptul de a fi tratată omenește într-un spital.
„Vestea bună e că bătrâna a zis că se simte ceva mai bine, ceea ce mă convinge că a reușit să-și ia tratamentul din banii aceia pe care i-am oferit. Dar – repet – la un asemenea diagnostic, e greu de crezut că așa se va rezolva neajunsul. Continui să cred că șansa ei ar fi internarea la Oncologie și monitorizarea evoluției bolii, dacă va da Dumnezeu ca cineva cu putere de intervenție în această problemă să ajungă să cunoască situația și să-și dorească să ajute.”, ne-a scris cititorul care ne-a semnalat cazul acestei bătrâne.
Despre starea de sănătate a Silviei Nedea ne-a spus mai multe un fost cadru medical de la centrul de permanență din Speranța:

„Pe „tanti Silvia” , așa cum o numeam eu, am avut-o deseori ca și pacient în timpul gărzilor efectuate la centrul de permanență. Pot confirma faptul ca diagnosticele dânsei sunt cât se poate de reale, la fel și simptomatologia pe care o acuză. Un carcinom hepatic cu metastaze nu este ceva închipuit, iar durerile pe care le acuza o aduceau deseori la noi, tremurând, slabită și cu lacrimi în ochi. Am ajutat-o cu cât am putut, i-am administrat perfuzii cu calciu, vitamine, antispastice, antiemetice, chiar dacă nu ne-a cerut-o niciodată. Nu înțeleg de ce nu a fost monitorizată corespunzător în cadrul unei secții de specialitate și nici nu emit ipoteze. Cert este că femeia are nevoie de un tratament de specialitate, chiar de-ar fi și paleativ. E inuman să nu poți mânca nici o jumătate de banană pe zi din cauza durerii constant resimțite, nu cred că și-ar dori nimeni să treacă prin ceea ce trece biata femeie.”.

Sperăm ca acest caz să îi sensibilizeze pe cei care pot, din pix, să schimbe un destin. Boala nu ține cont de bogăție sau sărăcie, de rasă, sex, profesie. Nedea Silvia este doar unul din multele cazuri de oameni care, resemnați, își duc boala pe picioare. Oricine poate fi în locul acestei femei și oricine poate și are dreptul la niște condiții umane de tratare a bolii de care suferă.
5 comentarii la “De ce unii au dreptul la tratament oncologic, iar alții nu? Cazul unei bătrâne din Speranța

 1. enache ioana elena

  da de unde atita dreptate aceasta batrina chiar e o doamna superba cu un caracter fffff frumos si mult mult bun simt nu conteaza ce ietnie esti nu conteaza cum arati conteaza bunele maniere eu le multumesc din suflet celor care s e implica pentru aceasta doamna saraca nu are nici un sprijin e mereu singura si neajutorata mereu o vedeam dimineata pe autobuz dar de la un timp nu a mai fost vazuta de nimeni

  Raspunde
 2. Doina Sîrghie

  Avocatul Poporului- Biroul Teritorial Bacau s a sesizat din oficiu si va intreprinde demersurile necesare pentru respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii, prevăzut de art. 34 din Constitutie.

  Raspunde
 3. Niculina

  Desi este de ,,etnie” este o bătrână cu mult bun simt,tremura de frig si de boala in fata cimitirului sau in fata magazinului Profi.N-am mai intalnit-o demult.

  Raspunde
 4. E.S.

  Hristos a înviat, domnule Iosub!

  Nu am cuvinte să vă mulțumesc pentru implicarea de care ați dat dovadă în acest caz. Ați dovedit încă o dată că – mai presus de jurnalist – sunteți OM. Să vă dea Dumnezeu răsplată după inima dumneavoastră mare!
  Dacă și ”concurența” s-ar apleca mai mult asupra unor astfel de probleme și ar lăsa în plan secundar atacurile politice și articolele de can-can despre diverși decidenți locali, poate că asemenea orori nu s-ar mai auzi zi de zi în această țară în care dreptul la viață a devenit cu adevărat un lux pentru cei lipsiți de potență financiară.
  Mulțumiri, respect și numai urări de bine!

  E.S.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *