Daniel Ciobanu, primele impresii personale după prestigioasa competiție de pian „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv

0

Pe 11 mai Concursul Internațional de Pian „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv și-a adjudecat câștigătorii. Pianistul din Piatra-Neamț, Daniel Petrică Ciobanu, a câştigat Premiul al II-lea şi Premiul publicului la Tel Aviv, în valoare totală de 23.000 de dolari, „Arthur Rubinstein” fiind unul dintre cele mai importante concursuri la nivel internaţional.

Mai multe detalii aici.

Daniel Petrică Ciobanu, născut în anul 1991 la Piatra Neamț, a studiat la Conservatorul Regal din Scoția şi se specializează în prezent la Universitatea de Arte din Berlin. Recent, Daniel Petrică Ciobanu a câştigat Premiul I la ediția a V-a a Concursului Internațional de Pian de la Rio de Janeiro şi tot premiul I la competiţia Unisa de la Pretoria, în Africa de Sud. Absolventul Academiei Regale de Muzica din Scoția, cu bursă completă, Daniel Petrica Ciobanu începe studiul pianului la 7 ani, în Piatra-Neamț. Prima sa profesoară de pian, Magdalena Cosma, i-a pus temelia carierei sale de astăzi de pianist în orchestrele lumii. După multe premii câștigate la concursuri naționale: „Carl Czerny” sau „Pro Piano” , Daniel Petrica Ciobanu e acceptat la Academia Regală de Muzică din Scoția în 2010. În anii ce urmează, Daniel Petrică Ciobanu câștigă premii la concursuri internaționale importante și participa la masterclass-uri cu artiști ca Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne , Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petras Geniusas, Ian Fountain. În 2010 e invitat să cânte alături de Lang Lang, la Royal Festival Hall. Susține concerte alături de orchestre ca „Royal Conservatoire of Scotland” Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Orchestra “Mihail Jora” din Bacău și concerte la Consulatul Britanic din Los Angeles, la Sala „Mozarteum” din Salzburg sau la „Fazioli Centre”, în Londra.

Iată prima declarație a pianistului pietrean după încheierea competiției de la Tel Aviv:

O bucurie de neimaginat de a deveni parte a istoriei în arena unei competiții prestigioase precum Competiția de Pian „Arthur Rubinstein” de săptămâna trecută. Mă simt extrem de onorat să fi primit un premiu atât de important din partea unui juriu care îți provoacă piele de găină datorită urechilor lor placate cu aur și experienței pe tot parcursul vieții în acest univers de fildeș, o aliniere fabuloasă de nume legendare și creiere. Primind și „Premiul Publicului” ca „topping” peste premiul incredibil oferit de juriu a fost o surpriză delicioasă, mai ales pentru că a venit din partea unui public care a avut o energie deosebită pe parcursul etapelor competiției și este renumit pentru gustul fin acumulat de-a lungul edițiilor anterioare. Acest scenariu al câștigării premiului este un rezultat al contribuției mai multor îngeri. Echipa de top Fazioli Pianoforti a fost până la final într-un scenariu similar de pe Muntele Golgota, cărând bestia senzațională din fildeș pe care a adus-o pentru un sacrificiu ritualic în arena necruțătoare de la Tel-Aviv. Dirijorul din afara acestei lumi, Omer Meir Wellber, cu intervențiile salvatoare din concertul meu final, organizarea impecabilă a competiției,  prietenii și profesorii mei incredibili care au venit din mai multe părți ale lumii pentru a intra în hora competiției (Valerie James, Aaron Shorr, Camilia Schwimmer, Fabrizio Ruspoli, Beatrice Hodel) și îngerul păzitor Tal Sacharov ar trebui să primească medalii naționale pentru răbdarea de a avea de-a face cu mine în stări de spirit foarte diverse. Cu o asemenea echipă, m-am putut concentra doar pe nebunia muzicală pe care am emanat-o în toate sesiunile concursului. Un premiu consistent, un pian Hailun complet distrus în camera mea de hotel, un laptop și o cameră „confiscate” de un taximetrist excentric, mai multe safari-uri la secția de poliție… pot spune că am petrecut momentele vieții mele aici, la Tel Aviv și vreau să le mulțumesc tuturor celor pe care i-am cunoscut, de la care am primit mesaje și pe care îi voi întâlni, precum și prietenilor mei apropiați pentru susținere și îmbogățirea aurei mele muzicale pe parcursul acestui concurs intens și transformator în care am „ars” pe parcursul ultimelor 2 săptămâni! L’chaim! (n. r. expresie evreiască – Noroc! Pentru viață!)”, a scris pe contul său de socializare nemțeanul Daniel Petrică Ciobanu.

 

Imediat după gala concursului şi festivitatea de premiere, câştigătorii primelor trei locuri de pe podium participă într-un turneu de concerte în Israel, cele mai reprezentative fiind la Tel Aviv, Ierusalim, Ashdod şi Haifa. Sălile sunt destul de generoase cu public pornind de la 700 de persoane sold-out, până chiar şi la 1400 de persoane.

La concertul de la Ashdod, în public a fost și un pietrean stabilit în Israel, Etgard Bitel, care a scris următoarele impresii:

„Am fost aseară la concertul laureaților Concursului Internațional de Pian „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, ediția 2017. Concertul a avut loc la Ashdod și este parte din turneul laureaților în mai multe orașe din Israel. Așa cum este deja cunoscut, locul II l-a a ocupat pianistul de origine română Daniel Petrică Ciobanu, cel care a studiat primii 18 ani la Piatra Neamț. Spuneam în postarea de aseară că îmi pare rău că nu am înregistrat aplauzele pe care le-a primit pianistul român. Dacă aș fi făcut-o ați fi putut auzi nu doar aplauze ci și strigătele de „Bravo Petrica”. Lipsa literei „â” este premeditată pentru că strigătele nu au venit din partea unor originari din România. La pauză am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva profesori ai Școlii de Muzică „Akadma” din Ashdod care și-au exprimat nu doar entuziasmul față de interpretarea lui Daniel Petrică Ciobanu ci și-au exprimat și părerea profesională că el este cel care ar fi meritat locul I. Am avut și plăcerea de a sta de vorbă aproximativ două ore cu eroul serii și trebuie să recunosc că nu am întâlnit o vedetă (așa cum poate m-aș fi așteptat) ci un tânăr bine crescut, fără ifose și care îmi spunea că ar vrea să organizeze un festival de pian și la Piatra Neamț. Când i-am replicat că la Piatra Neamț nu este un pian de concert mi-a răspuns „îl aduc eu din Italia și facem tot posibilul să îl cumpărăm și să rămână orașului”. Cred că acesată afirmație spune tot despre Daniel Petrică Ciobanu, despre părinții care l-au crescut și despre profesorii pe care i-a avut și care, cu toții, i-au dezvoltat dragostea pentru locurile natale.”, a scris pietreanul stabilit în Israel, Etgard Bitel.

Citiți și Pianistul Daniel Ciobanu revine la Piatra-Neamț pentru a-și inaugura primul său festival de pian.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate