Dezbatere candidați primărie: Cum vedeți rezolvarea problemei cerșetorilor?

Întrebare: Cum vedeți rezolvarea problemei cerșetorilor?

Valerică Frățilă, PND

fratilaProblema cerșetorilor este o situație gravă si rușinoasă pentru toată țara. O conjunctură comună a tuturor poate rezolva această problemă astfel:
-Constituirea de centre regionale de reabilitare și de educare a celor până în 18 ani.
-Pentru cei mai în vârstă, să-i învățăm o meserie (în funcție de aptitudini), după care vor presta anumite munci în folosul comunității.
-Obligarea societăților cu producție industrială și agricolă să preia 1-2 dintre aceștia, să le asigure adăpost și masă, pentru a fi utili societății.
Laurențiu Dulamă, PMP
laurentiu dulamaPentru început, trebuie definită  clar noțiunea de cerșetori. Spun acest lucru, deoarece avem trei categorii de cerâșetori sau poate că pentru o categorie termenul este puțin alimentat. Mă refer la acei oameni pe care îi găsim la colțurile străzilor, încercând să presteze ceva, o activitate muzicală, vocală sau chiar fizică și care, după părerea mea, nu trebuie considerați cerșetori. A doua categorie sunt acei minori de diferite etnii  autohtone, care pur și simplu te agasează, forțând de multe ori nota, iar a treia categorie sunt acei cerșetori de tranziție, care coboară zilnic din tren sau autobuze, încercând mila pietrenilor. Pentru ultimele categorii cred că autoritatea locală, prin Poliția Locala trebuie să își facă treaba. Întrebarea este unde îi duce Poliția? Pentru că în secunda 0 vor apărea pe traseu din nou. Aici cred că este o problemă de legislație și, după cum știți, în an electoral toți parlamentarii au nevoie de voturile acestora, bineînțeles dacă dețin un act de identitate. În concluzie, cred că luarea de măsuri repetitive de către autoritățile locale poate duce la limpezirea și curățirea municipiului de cerșetori, având în vedere că sezonul turistic a început.
Cristian Tomuleț, PNȚCD
Această problemă nu va fi rezolvată pe termen scucristian-tomuletrt. Mulți cerșetori sunt din alte localități și studiile arată că dacă amendezi și trimiți 10 cerșetori în localitățile de domiciliu, locul lor este luat de alți 10. Prin programe sociale trebuie integrați în societate dar nu se poate într-un timp scurt și numai în anumite localități. La nivel național se poate face o analiză și un proiect de integrare socială pe termen mediu și lung. Ex. Croația care a reușit să integreze comunitățile de romi printr-un proiect cu fonduri europene preaderare.
Aurelia Simionică, PSRO

simionica-aurelia-1024x674Cat timp mana intinsa va spune o poveste apeland la sentimentul uman de mila, va exista si cersetoria.

Un pachet de masuri coerent poate diminua fenomenul:

– Eliminarea abandonului scolar.

– Consilierea si monitorizarea familiilor in care se practica acest gen de activitate.

– Solicitarea cu insistenta a emiterii normelor de functionare pentru centrele de reeducare.

– Cooperarea intre institutiile abilitate pentru controlarea fenomenului, protectia copilului, politie, asistenta sociala, scoala, etc.

– Educarea populatiei in eradicarea fenomenului.

– Identificarea si eliminarea retelelor de exploatare a minorilor si organizarea cersetoriei.

– Infiintarea unui adapost de noapte cu caracter permanent si cazare asigurata pe timp limitat.

– Infiintarea unui centru pentru persoanele varstnice fara adapost (in cooperare cu asociatii, fundatii, biserica, mediu privat, etc.)

– Campanii de informare a celor ce practica cersetoria si apartinatorilor acestora asupra riscurilor, sanctiunilor, dar si a solutiilor si drepturilor pe care le au.

Cătălin Drăgușanu, ALDE

dragusanuProblema cerşetoriei merge mână în mână cu problema delincvenţei juvenile şi tâlhăriei. Sunt multe sesizări din partea populaţiei în legătură cu aceste fapte antisociale. Cerşetorii sunt nelipsiţi din zona bisericilor în zilele de slujbă, nu de puţine ori se manifestă violent dacă nu le pui ceva în palmă. Bătrânii sunt cei mai vulnerabili, se simt lipsiţi de apărare şi pe bună dreptate au de ce să fie îngrijoraţi. Nu mai putem vorbi de aceste fenomene numai la periferia oraşului, nici zonele centrale nu sunt  evitate.

Legislaţia prevede că “norma de siguranţă” este de un agent al Poliţiei Locale la o mie de locuitori (norma europeană prevede 2 poliţişti locali la o mie de locuitori) dar cu toate acestea, la Piatra-Neamţ există un deficit de agenţi de poliţie locală. Poliţia Locală are în organigramă un număr de angajaţi repartizaţi pe mai multe servicii: ordine publică, siguranţa rutieră, comerţ şi evidenţa persoanei, mediu, disciplina în construcţii şi afişaj stradal. Probleme mari sunt la capitolul ordine publică. Teoretic poliţişti locali sunt pregătiţi de instituţiile Ministerului de Interne, dar primarul este cel care care stabileşte obiectivele strategice de ordine publică şi priorităţile comunităţii noastre. Ca să ştie oamenii, este direct vina primarului că nu există suficienţi agenţi în teritoriu, că în cartierele cu probleme (Văleni, Speranţa, Dărmăneşti) numărul de poliţişti locali este insuficient şi în plus nu au curaj să sancţioneze faptele antisociale. Aceşti agenţi sunt deseori înjuraţi, scuipaţi, batjocoriţi fără ca ei să aplice cu fermitate legea, iar dacă se simt depăşiţi să cheme în ajutor poliţia municipală. Nu stiu de ce fel de instruire beneficiaza aceşti agenţi, că de prea multe ori am văzut ca-s făcuţi de râs de toţi pungaşii.

În plus aş invoca serviciile sociale care ar trebui să intervină imediat când văd copii folosiţi la cerşit. Vedeţi în străinătate, la o foarte mică abatere, părinţii sunt decăzuţi din drepturi, la noi copii sunt puşi să cerşească în loc să fie trimişi la grădiniţă sau la şcoală. Cred că le-ar fi mai bine în instituţiile statutului decât pe străzi.

Cei care au domiciliu în altă parte trebuie trimişi în localitatea respectivă, nu poate Piatra-Neamţ deveni Mecca tuturor cerşetorilor din judeţ sau din regiune.

În plus trebuie derulate permanent campanii agresive împotriva cerşetoriei, campanii anuale, la care Poliţia Locală să se implice.

Dragoș Chitic, PNL

chiticProblema cerșătoriei în Piatra Neamț este o chestiune care ne preocupă și pentru care am luat o serie de măsuri. Fenomenul este unul complex, pentru că ne confruntăm atât cu persoane aflate pe raza municipiului, cât și cu ”cerșetorii de week-end”, veniți din localitățile aflate de-a lungul drumului Buhuși-Piatra Neamț.

Pentru persoanele fără adăpost din municipiu, există un adăpost de noapte pentru sezonul rece  pe care îl pregatim pentru o funcționare pe tot parcursul anului, dar și posibilitatea de a lua zilnic masa la cantina socială. Am decis să mărim capacitatea adăpostului pentru persoanele aflate în această situație de la 25 la 50 de persoane și transformarea acestuia în adăpost de zi. Este  si  un proiect cu finanțare europeană  care include  modernizarea și extinderea cantinei sociale. În colaborare cu alți actori publici, inclusiv din zona organizațiilor neguvernamentale, încercăm să-i ajutăm să se integreze social, să le găsim locuri de muncă, chiar ne gândim la un proiect european prin care oamenii fără adăpost să urmeze cursuri de calificare, să aibă o meserie.

Cât privește ”cerșetorii de ocazie”, sau ”de duminică”, aceștia  sunt depistați periodic de poliția locală și de jandarmerie și sunt trimiși înapoi în localitățile de domiciliu. Este nevoie de o intensificare a eforturilor poliției locale pentru descurajarea fenomenului, dar și de o mai bună colaborare cu autoritățile din localitățile de unde provin aceste persoane, care să ia măsuri pentru combaterea sărăciei. Nu ajung doar eforturile noastre, aici, în Piatra Neamț.

Consider că fenomenul cerșetoriei poate fi diminuat și dacă populația nu ar mai oferi bani cerșetorilor, oricât de mult ar impresiona aceștia. Este mai indicat ca eventualele donații să ajungă la ONG-urile și asociațiile care dezvoltă programe de sprijinire a persoanelor nevoiașe, în vederea calificării acestora către o meserie, astfel încât tentația de a sta cu mâna întinsă să se diminueze.

Andrei Ignat, independent

ignatandreiEu cred că aplicarea corectă şi consecventă a legii dă rezultate. Cerșetoria este fenomen național şi internațional. Fenomenul cerșetoriei în Piatra Neamț a crescut în ultimii patru ani cu aproximativ 20%.
Majoritatea cerșetorilor din Piatra Neamț, aproximativ 85%, nu sunt aparținători ai orașului, aceștia având domiciliul în localitățile limitrofe ( Alexandru cel Bun, Girov, Razboieni, Stefan cel Mare, Dochia ) sau sunt din alte orașe: Buhuşi, Bacău , Onești .
Masuri:
-Identificarea acestora ca persoană şi domiciliu şi relocarea în localitățile de reședință .
-Stabilirea unor protocoale cu administrația publică locală din localitățile de unde provin astfel încât aceștia să fie monitorizați permanent.
-Pentru cerșetorii din Piatra Neamt identificarea familiilor cu probleme din rândul cărora provin cerșetorii.
Este necesară stabilirea modului în care se practică cerșetoria şi aici menționăm două categorii:

-Cerșetoria socială bazată pe motive sociale,  acolo unde sunt persoane cu dificultăți materiale survenite în urma lipsei unui loc de muncă sau lipsa spațiului locativ. În acest caz trebuie antrenate structurile de asistență socială ale primăriei pentru a fi reintegrați.

-Cersetoria penală bine organizată și delimitată prin intermediul unor indivizi care coordonează și exploatează atât minori, cât și persoane cu handicap sau care mimează anumite handicapuri. În acest caz, structura Poliției Locale, pe baza unor protocoale de colaborare cu celelalte instituții intervine prin acțiuni punctuale şi bine delimitate pentru combaterea acestui fenomen. Acțiunile vor trebui făcute permanent şi inopinat chiar și de  2-3 pe zi.

_______

URMEAZĂ:

Următoarea întrebare este pentru candidații de pe locurile 1 de pe listele pentru Consiliul Județean Neamț și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de miercuri, 25 mai.

Întrebare: Care este opinia dumneavoastră despre defrișările care au loc în Neamț?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate