„Cum să scriem un denunț”, un subiect de olimpiadă foarte bun

39

denuntMai multe persoane și o parte a presei s-au arătat deranjate pentru că la o faza judeţeană a olimpiadei de limba română a fost un subiect cu tema „Cum să scriem un denunț”.

Înainte de a cădea în plasa unui fals subiect de scandal, întrebați-vă dacă dumneavoastră știți care este diferența dintre un denunț, o plângere penală, o reclamație penală sau un memoriu cu caracter penal? Și mai întrebați-vă în ce condiții sunteți obligați de lege să faceți un denunț?

Ei bine, aceste instrumente cu care te adresezi justiției în cauze penale și momentele în care ești obligat de lege să o faci sunt total neclare pentru 99% dintre români, cu atât mai mult pentru elevi.

Prima și cea mai importantă diferență este aceea că plângerea penală nu poate fi făcută decât de către partea vătămată, în timp ce denunţul îl poate face orice persoană fizică sau juridică ce are cunoştinţă despre comiterea unei fapte penale.

De asemenea, în anumite împrejurări care, trebuie să recunoaștem, ne sunt cam străine, denunţul este obligatoriu. Astfel, Codul penal (art. 262, respectiv art. 338 din noul C. pen.) sancţionează omisiunea de nedenunţarea a săvârşirii unor infracţiuni prevăzute expres în dispoziţiile acestui text de lege, precum şi fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală (art. 263 C. pen., respectiv art. 339 din noul C. pen.).

Există şi situaţii când făptuitorul se poate autodenunţa, fie pentru a scăpa de răspundere penală, fie pentru a beneficia de circumstanţe care să-i micşoreze pedeapsa. Astfel, mituitorul scapă de răspunderea penală dacă denunţă fapta sa de dare de mită înainte ca organele de urmărire penală să fie sesizate pentru acea infracţiune.

Un alt aspect specific denunțului este acela că dacă el este mincinos, cel care îl face riscă să intre chiar el sub incidența codului penal și altă chestiune necunoscută este aceea că dacă cel ce se face vinovat de comiterea infracţiunii de denunţare calomnioasă revine şi declară că denunţul este mincinos mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana denunţată, pedeapsa se reduce, beneficiind de efectul circumstanţelor atenuante.

De asemenea, un denunț are reguli de redactare, la fel ca și o cerere. Trebuie să cuprindă descrierea faptei, iar dacă se cunoaşte făptuitorul, trebuie să se indice numele, prenumele şi adresa acestuia. Denunțul nu poate fi anonim, el trebuie scris și semnat de denunţător, iar în cazul denunţului oral acesta se consemnează într-un proces-verbal de către organul în faţa căruia a fost făcut. În lipsa identitășii denunțătorului denunțul nu este valabil, neaplicându-i-se prevederile art. 223 C. proc. pen.

Așadar, după cum vedeți diferențele între plângerile penale și denunțuri sunt destul de mari și necunoașterea lor duce la încălcarea legilor penale. Cine s-a gândit ca întocmirea corectă și mai ales responsabilă a unui denunț este un subiect de olimpiadă a făcut bine.

Înainte de a ne grăbi să clasificăm acest subiect ca pe o pregătire a copiilor pentru un viitor delaționist ar trebui să ne întrebăm daca avem noi înșine toate noțiunile necesare pentru a face un denunț atunci când legea ne obligă și dacă știm ce anume trebuie să scriem în el și ce nu ca să nu intrăm sub incidența legii care ne pedepsește cu închisoare pentru ducerea în eroare a organelor judiciare.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
39 Comentarii
  1. elena m spune

    Ehei, tovarasi, nimic nu este intamplator! A fost o testare psihologica, plasata strategic pe trei esantioane de elevi: Cluj, Bistrita si Prahova. Asta ne asteapta in viitorul apropiat. Subiectul nu are nimic in comun cu literatura, poate cu istoria. E clar ca se piloteaza un nou tip de educatie pentru crearea omului nou, multilateral dezvoltat intr- o societate totalitarista! Se testeaza modul in care poate fi pervertita mintea unor copii sau tineri pentru aplicarea ulterior la scara larga . Eu cel putin, care am prins o perioada de comunism, simt din plin manipularea si o resping. Evident, daca mi s -ar fi dat un astfel de subiect Il scuipam in ochi pe profesorul respectiv, numai gandul la o delatiune din aceasta, chiar imaginara, imi provoaca o reactie instinctiva de respingere. Copii aia de la Olimpiada nu au prins vremurile alea si le poate parea cel mult amuzant. Mie insa nu imi vine sa rad. Ma trec fiori de groaza. Bun venit in societatea descrisa de Orwell!

  2. Lucretia Canja spune

    Din perspectiva unui jurist, expunerea este corectă. Ce nu cred că ştie acesta este faptul că în liceu nu se predau discipline cu un conținut juridic pentru ca tinerii să poată abrda subiectul. Pe de altă parte e o probă de limbă şi literatură , de interpretare, de creație şi multe altele care nu au de-a face cu justiția. O nouă eroare care descalifică învăță mântul românesc,deşi mulți dintre slujitorii săi sunt demni de admirație şi respect!

    1. Lucretia Canja spune

      Erată:aborda!

  3. Geta Petria spune

    Caraghiosi penibili cei care au facut subiectul Rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  4. Elena Mitrea spune

    Noi confundam spiritul civic cu denuntul la securitate,nu este asa toate statele civilizate pe care noi le admiram fac asta, se cheama mai mult bunul simt al fiecaruia,acolo unde nu este trebuie sanctionat-

  5. Rominu Petra spune

    De la revolutie isi tot bat joc de bieti copii

  6. Mariana Raneti spune

    daca este asa de important de ce nu se discuta subiectul LA CLASA, cu toti elevii?!? Sau numai … olimpicii sunt in stare sa inteleaga?!? Nu stiu la ce an de studiu s-a dat acest subiect si daca a fost intocmit de un profesor de Limba Romana care si preda sau de un jurist! Pentru diferentierea tipurilor de denunt… exista avocati. In plus, articolul dv doreste sa arate IMPORTANTA unei astfel de scrieri, de parca aceasta ar fi principala preocupare a unui tanar, formarea lui pentru viata, cum sa intocmeasca DENUNTURI!!! Dam in greseala sofistilor de acum 2000 de ani, din Grecia, care inventasera un sistem prin care puteau sa argumenteze… orice! Asa apare „Logica” lui Aristotel… (exemplul este luat din articolul prof univ Mircea Miclea) https://pressone.ro/mircea-miclea-crezi-in-conspiratii-fiindca-te-face-sa-te-simti-special/

  7. Mariana Fabricantu spune

    Sau…„Cum să-ți bați joc de un popor ?”

  8. Bianca Manzu spune

    Ca si cum este nevoie de olimpici pentru asa ceva!…sau,intentia este de a cretiniza si pe acei tineri merituosi …..de ce oare?…

  9. Veronica Baranga spune

    Oare suntem un popor de paraciosi? La școală niciodată nu mi-a plă.cut sa pârăsc pe cineva

  10. Maria Caragea spune

    Nu, s-a amintit tjnerilor ca in perjoada comunista a fost arma de baza cu care era inhatata orice persoana care nu se supunea regimului.Sa nu lasam societatea sa se supuna Securitatii si procurorilor.Asta inseamna acest subiect.Cjtiti „Morimetii”.

  11. Madelina Ifrim spune

    Sunt numai trei judete cu asemenea „denunt”.Prahova Bistrita si Cluj.Rusine inspectorilor scolari care au dat tema .

  12. Silvia Timofte spune

    deci generatia urmatoare este pregatita pentru a fi o generatie de denuntatori ? 🙂

  13. Ileana Bucioc spune

    Doamne pana unde s-a ajuns

  14. Aurelia Constantinescu Fulop spune

    Acest subiect se incadra la comunicare-oral(ca si cererea,procesul verbal,…)Aici nu se folosesc mijloace artistice(epitete,comparatii,metafore…)Scopul unei olimpiade este tocmai descoperirea talentelor literare asa ca nu trebuia dat un astfel de subiect la olimpiada!

  15. Ana Leonte spune

    Proiect pt.imbunatatirea sistemului de educatie si sanatate -tema folositoare guvernului si parlamentului .,,Denuntul ,, cred ca era subiect din 1950 .

  16. Iuliana Nastase-Onu spune

    Adaptat timpurilor.Ce ne pot spune dascalii care l-au ales ca subiect de olimpiada din atatea subiecte care puteau fi selectate ?

  17. Adina Luca spune

    Aveți perfecta dreptate

  18. Adina Luca spune

    Nu mi se pare un subiect bun mai bine ar învăța tinerii să fie corecți și să iubească adevărul

  19. Maria Onea spune

    Si asta poate fi un subiect interesant

  20. Mandita Vladut spune

    Aici nu este vorba despre a învăța cum să faci un denunț, deși oportunitatea unei astfel de intenții este discutabilă. Este vorba despre denunțarea către „organele de partid” comuniste, a lui Moromete, care după câte știu, nu săvârșise nici-o faptă penală, singura lui vină fiind aceea că nu avea „spirit de turmă”. A manipula atât de odios acești copii care s-au născut în altă epocă, care nu știu și nu înțeleg ororile comunismului, mi se pare, sadic. Numai cineva care nu „s-a vindecat de comunism” poate face asta. Acest fapt este grav, nu trebuie minimalizat !

  21. Neagu Silvia spune

    Pai ei s-au gandit foarte bine …bietii elevi si bietii de noi am vrea se denuntam hotia politicienilor nostri „iubiti” , care poate ne sunt vecini sau chiar prieteni , dar nu stim sa redactam corect denuntul… nah , acuma sa stim ….

  22. Viorica Manea spune

    Cu niste copii pusi pe panda sa vada cum pot sa-si toarne colegul ,profesorul ,vecinul ,parintii ……copii tot mai agramati ,plictisiti ,fara a vrea sa munceasca ,sa citeasca …..Daca ministrul stie asta ,ar trebui sa zboare ….

  23. Dumitriu Catrina spune

    NIVELU DE PREGATIRE A PROFESORULUI ESTE O UNDE ESTE EEMINESCU SA-U MARI POETI AI NEMULUI NOSTRU CINE DISTRUGE ISTORIA NOASTRA

  24. Liliana Buzdugan spune

    Mda …sa-i invatam sa mearga cu jalba-n protap …

  25. Dianadiana Diana spune

    Bun articolul! De ce sa nu cunoască elevii etapele redactării unei scrisori, cereri, de ce nu, un denunț! Este o realitate a zilelor noastre, deci nu văd dilema unora dintre cei care au comentat! În ceea ce privește materia de studiu pentru BAC, sunt studiați toți marii scriitori. ..

  26. Livia Bonchiș spune

    Sa le fie rusine de istorie nu ii invata si geografie ii invata de denunturi astia is oameni de nimic

  27. Didina Marin spune

    Nu cred ca e cazul ca la limba romana sa se faca asa ceva!

  28. Mihaela Christescu spune

    Cine e ministrul invatamantului???Adica,dupa olimpiada mai este ministru???

  29. Liana Acon spune

    Procedural, o fi bine sa se stie astfel de diferente.E totusi vorba de un concurs de creatie!!!

  30. Vioras Vioras spune

    Astia ne au luat tot pana acum,paduri petrol aur teren agricol acum ne i au si mintile

  31. Mihalascu Ioana spune

    Si despre iubitii nostri poeți si scriitori cand mai invatam. Nu mai e cazul. Sa-l uitam pe Eminescu, Creanga, Sadoveanu , Alexandri, Caragiale, etc. Stati asa cred ca e corect ce se intampla….!!!!!! Oare ei au fost cercetați, pe ei nu i-a denunțat nimeni ca nu se stia cum se face un denunț si Ord. 13…..nu a fost atunci…..In ce hal am ajuns cu bieții copii. Ne batem joc de sufletul si mintea lor….

    1. Alexandrina Ion spune

      Parca mai ieri strigam din toți rărunchi,,jos Securitatea,jos delatorii!acum avem denunțatori!

    2. Iulia Rata spune

      Doar denumirea s-a schimbat,atunci erau TURNATORI,astazi sunt DENUNTATORI.Oare s-a schimbat ceva,in aceasta privinta?Care-i diferenta?

  32. Anisoara Petrica-lixandru spune

    Oameni buni,asta nu-i a bună!La olimpiada de engleză se dă ca subiect Ordonanța 13 (de acum celebră)şi impactul ei asupra (culmea)siguranței statului.În cazul dezbătut în articolul de față se cere copiilor să ştie cum se face un denunț.Ce timpuri am ajuns! Vă dau un citat spre comparație din romanul „Albastru ca jazzul” de Donald Miller(SUA): „…Trăim în acest sistem bazat pe control.Dacă suntem prinşi,vom fi pedepsiți.Dar asta nu ne face oameni buni;nu ne face decât supuşi.Gândiți-vă numai la Congres şi la Senat şi chiar la preşedinte.GENIUL SISTEMULUI AMERICAN NU E LIBERTATEA; GENIUL SISTEMULUI AMERICAN E CONTROLUL…Fiecare supraveghează pe fiecare…”Ei ,ce ziceți?Vrem şi noi ca afară!Chiar vrem!?

  33. Elena Macovei spune

    Foarte bun subiectul! Nu este ca și când faci o cerere pentru ajutor social. Elevii învață astfel să fie cinstiți, vigilenți, corecți, să distingă fărădelegile din societatea în care trăiesc, să fie civici, observatori și responsabili, să nu devină complici prin tăcere.

    1. Simona Vasilache spune

      Mai bine li se propunea întocmirea unui CV pentru angajare. Ca mulţi nu prea ştiu ce e un CV şi la ce foloseşte. Lăsaţi subiectele juridice sa fie dezbătute de jurişti nu de aveniţi şi neştiutori. Faptul că ştii să întocmeşti un denunţ nu dovedeşte ca esti cinstit, nici vigilent, nici observator sau responsabil. Nici pe departe ! Nu are ce căuta un asemenea subiect la o olimpiadă.

    2. Rodica Miruna spune

      mai trebe discernamant, ca altfel, o sa ascultam tot Euriopa Liberaa !!!!! ‘))))))))))))

  34. Steluta Ceoclei spune

    ce perspective ” frumoase” ne asteapta, ne urmarim unii pe altii si apoi denuntam…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate