Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 17 februarie 2019
 • :
 • :

Cum își bat joc cei cu exploatările de pădurile din Neamț și de localnicii de pe Valea Muntelui

Ultimele zile au fost de coșmar pentru oamenii de pe Valea Muntelui care s-au trezit cu gospodăriile și casele luate de ape în urma ploilor. Zeci de case distruse, curți și terenuri inundate, diguri și drumuri rupte, cam așa arată urmările dezastrelor provocate de torenți. Nu putem, însă, da vina doar pe forțele naturii.

Nici nu s-au alocat banii pentru despăgubiri și deja cei care au cea mai mare parte din vină continuă să-și bată joc de mediu și implicit de locuitorii din zona de munte.

Iată un singur exemplu în acest sens. În imediata apropiere a cătunului de la Bistra Mare, în Parcul Național Ceahlău, un tafist a tăiat o față de munte cu o înclinație de aproximativ 30 de grade perpendicular pe axul văii. Ce va urma aici când precipitațiile vor da buzna, vă lăsăm pe dumneavoastră să vă imaginați.

Asta se întâmplă într-un Parc Național cu permisiunea, desigur, a celor cu pixul în mână pentru care conservarea biodiversității contează mai puțin în fața profitului scos din exploatări.

Într-o țară normală la cap, aceste lucruri ar fi trebuit sancționate, existând caiete de sarcini precise care, din păcate, la noi nu se respectă. Poate că, într-adevăr, nu tăierile propriu-zise de copaci aduc apele în casele oamenilor, dar cert este că modul brutal de realizare a exploatărilor în aceste zone favorizează dezastrele. Operatorii nu ar putea face ce „vor mușchii lor”, dacă cineva nu ar închide ochii.

Din păcate, subiectele, cum e acesta, sunt tabu, iar informațiile sunt cu circuit închis. Cei cu exploatările forestiere au instaurat teroarea în rândul celor care văd efectele și ar vrea să schimbe ceva. Totul stă sub semnul amenințărilor, corupției și lipsei de responsabilitate a funcțiilor pe care unii le ocupă.

Când vă mai întrebați care este cauza dezastrelor de pe Valea Muntelui, reveniți aici și priviți imaginea de mai jos.
3 comentarii la “Cum își bat joc cei cu exploatările de pădurile din Neamț și de localnicii de pe Valea Muntelui

 1. Andrei

  La fiecare exploatare exista un caiet de sarcini. In majoritatea scrie clar ce nu ai voie sa faci .In cazul de fata nu ai voie sa faci drumuri forestiere sau sa tractezi busteni direct pe axul pantei si mai ales nu ai voie sa exploatezi cand solul este moale. Dar cand cei care au indatoriri sa previna asemenea fapte si sa sanctioneze contraventional sunt in cardasie cu mafia lemnului …… Cat despre Parcul National Ceahlau, ala numai parc nu mai este. Dintr-un templu al naturii l-au transformat intr-un fel de mall in aer liber. De curiozitate admin , ai facut o intrebare la Consiliul Judetean despre ce se intampla acolo?

  Raspunde
 2. GABRIEL

  Sunt toți mână-n mână! Drumul DN15 e interzis camionaleor. Și cu toate acestea, zilnic trec camioane încărcate cu bușteni sau cherestea. Credeți că polițiștii din zonă nu știu?
  Defrisările, eterna poveste. Se taie la ras, în zone greu accesbile omului de rând. Urmele se văd abia când tranșeele lăsate de TAF-uri ating dimensiuni greu de imaginat, sau când dealurile o iau cu totul la vale.
  Prin comunele Văii Bistriței, gaterele taie la foc continuu. Se pot vedea și din spațiu! Le puteți vizualiza și cu ajutorul Google Earth, dacă doriți. La fel și dealurile rămase goale după defrișări.
  Acești indivizi nu știu să facă altceva! De 3 decenii taie, taie, taie. În complicitate cu toți cei care s-au perindat pe la conducerea comunelor.
  Oamenii de rând ce să facă? Se roagă să nu-i ia apele și malurile.
  Țara asta moare, oameni buni!

  Raspunde
 3. CIUCANU

  PNC institutie subordonata C J , Simbriasi sunt cativa chiar si Rangeri , care primesc banuti PTR CE ? cand Ei ar trebui sa Fie Primii care sa Opreasca , daca Nu Pot Singuri , e Posibil , Impreuna cu Cei de la JANDARMERIA Montana , au mijloace necesare ; Atv , Auto adecvata , TAF ul , are ,ar trebui sa aibe un nr de Inmatriculare , Dupa care sa poata fi indentificat Proprietarul , PFA , SC , DAR cum la Politia Romana NU se Platesc Anumite sporuri , Pana Vine Echipajul de la Hangu , P TEI , cu Autospeciala cu motor 1,2 , 1mie Cmc , in Aria PNC , Si pe unde Vine ? ca e Stiut Drumul Axial e Rupt ptr masini mici , in sch TAF , Racontare Merg Lejer , CAND Ajung E pe Pricipiu , PRINDE Orbu , Scoate i Ochii , DAR daca Ai sunat SNUAU esti BUN de DAT Delaratii , Eventual : ,NU aveti Idee CINe e Autorul ? desi il cunosc si ei singuri , DAR O mana spala pe alta Si a 2 a Obrazul ! Ne se Pas .

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *