Cum ar fi ca veniturile Bisericii să fie impozitate?

3

Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. Menționăm, doar ca un fapt divers, că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a raportat un profit pe 2014 de aproape 1,57 milioane euro.

downloadBanii sunt destui și neimpozitați. Poate impozitarea lor ar fi o soluție pentru majorarea salariilor celor din învățământ, că tot zice premierul Ponta că pentru ei nu permite deocamdată bugetul. Știm că Biserica desfășoară o activitate misionară, socială, educaţională şi culturală în beneficiul românilor, nimeni nu contestă acest aspect. Însă știm că există și reversul medaliei, donații făcute de oameni simplii și cu frica de Dumnezeu, dar și bani proveniți din dărnicia autorităților locale care se scurg în bugetul bisericilor. Să mai amintim de sumele pe care le-a înghițit Catedrala Mântuirii Neamului sau câți bani fac reprezentanții BOR strict din activitățile economice? Sunt chestiuni care, cu puțină atenție, pot fi ușor de urmărit. Oricum am expune-o, această idee va da naștere la multe controverse, mai ales atunci când românii au atât de multă încredere în Biserică. Rămâne de văzut și dacă această chestiune va ajunge vreodată să fie dezbătută în parlament, iar aleșii noștri vor considera impozitarea veniturilor cultelor religioase o sursă prin care bugetul statului poate fi majorat

Dacă ar vrea, Biserica Ortodoxă Română s-ar putea implica mai mult, iar în acest sens ar putea lua exemplu de la gestul făcut în 2013 de Șeful Bisericii Ortodoxe Cipriote, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea. Acesta punea la dispoziția statului cipriot toate bunurile bisericii pentru a ajuta la ieşirea din criza financiară. Biserica din Cipru este una extrem de influentă, deținând o avere considerabilă ce include proprietăţi, acţiuni la banca, dar şi la companii.
Concluzia este că Biserica n-ar mai trebui să fie finanțată din banii publici, ci ar trebui să se întrețină singură, lucru de care a dovedit că este perfect capabilă, dacă ar fi să ne uităm la afacerile administrate de Patriarhia Română.
La urma urmei, banii și averea nu au nimic în comun cu smerenia și dragostea pentru Dumnezeu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. cristi spune

    Dar banii pe care ii iau preoti pt orice fac de ce nu ii spun? La un botez iau in jur se 500 ron fara chitanta unde mai pui nunti inmormantari si etc. Dar la preoti nu au voie cei de la anaf. Ca le e frica de acatiste :))))))

  2. FLORIN spune

    Romania,cea mai inapoiata tara din lume…ca sa faci catedrale in sec 21..cind tu nu ai spitale,nu ai drumuri,nu ai educatie,nu ai nimic…..este mai mult decit inapoiere..este feudalism…asta se vede in realitatea,o societate feudala cu oameni inapoiati si inculti,usor de manipulat si controlati de clica mafiota-politica cu citiva banuti.

    Asta e Romania secolului 21.

  3. ioana spune

    Astea sunt veniturile legale, ca sa zicem asa. Cele bagate in buzunarele preotilor nu se pun (bine, pentru ei, doar). Oameni in varsta, cu frica lui Dumnezeu, dau din putinul lor la biserica. Primesc vreo chitanta, ceva? Sa se legalizeze si aici spaga ar trebui…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate