A crescut numărul tranzacțiilor imobiliare

2

În primele şapte luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel naţional, peste 400.000 de tranzacţii imobiliare, cu 18.607 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În iulie 2014 au fost tranzacţionate 66.300 de imobile în toată ţara, cu aproximativ 3.300 mai mult faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna iulie 2013, numărul tranzacţiilor a scăzut cu aproape 8.000.

Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în perioada ianuarie-iulie 2014 în Bucureşti – 36.055, Ilfov – 28.072 şi Timiş – 25.765. La polul opus, judeţele în care s-au vândut cele mai puţine imobile în primele şapte luni ale anului sunt Teleorman – 3.607, Bistriţa-Năsăud – 4.062 şi Covasna – 4.680.

În iulie 2014, cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost încheiate în Bucureşti – 6.279, Ilfov – 5.088 şi Constanţa – 3190.

Numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel naţional în iulie 2014 a fost de 13.744, în uşoară creştere atât faţă de luna precedentă (13.026), cât şi faţă de luna iulie a anului trecut (12.823).

În perioada ianuarie-iulie 2014, s-au înregistrat, la nivel naţional, aproximativ 3,4 milioane de operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară, în creştere cu aproape 500.000 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cele mai multe operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară au fost înregistrate în perioada ianuarie-iulie 2014 în Bucureşti – 208.364, Timiş – 175.514 şi Cluj – 161.329. Cele mai puţine operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară s- au înregistrat în primele şapte luni ale anului în Buzău – 34.028, Vâlcea – 34.452 şi Sălaj – 34.790.

În iulie 2014, numărul operaţiunilor de cadastru şi publicitate imobiliară înregistrate la nivel naţional a fost de 511.948, faţă de 443.656 în iunie 2014 şi 443.959 în iulie 2013.

Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară www.ancpi.ro, la secţiunea Statistici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Razvan spune

    Vorbesc in cunostinta de cauza. Am cumparat un apartament in oras, multumesc lui Dumnezeu, fara credit. Dar am incercat initial sa iau prin programul Prima Teapa. La orice banca, o sa va spuna sa va grabiti cei care vreti sa faceti achizitii deoarece banii sunt pe terminate. De aici si numarul exponential de dosare de la o luna la alta. In ultimele zile s-a confirmat la TV ultima transa de bani de la stat catre acest program. Nu am inteles nici acum de ce statul gireaza pentru banci si dobanda ajunge tot la banci.
    O sa rog moderatorul sa tolereze aceasta lunga postare.
    Sfaturi pentru cumparatori:
    1. Neoficial, functionara bancii mi-a spus: in cazul Prima Casa, am tot interesul sa te execut in caz de neplata deoarece vedem banii de la stat. Nu ai cum sa renegociezi nimic deoarece sunt conditiile statului si nu ale bancii. Cesionezi drepturile in urma asigurarii statului roman.
    2. Nu stiu daca mai este prezenta afirmatia: Daca apartamentul se devalorizeaza cu mult peste pragul de siguranta al bancii, trebuie sa vii cu garantie suplimentara. Exemplul celor ce au luat apartamente de 70.000 euro acum cativa ani, sunt buni platnici dar au fost chemati sa aduca o a 2-a ipoteca deoarece apartamentul valoreaza acum doar 35.000. Am intrebat la banca si a zis ca nu apare in contract dar se aplica.
    3. Nu cumparati apartamente ce au fost sedii de firme decat daca sunteti siguri pe vanzatori. Riscati sa intrati la suspiciune in caz ca firma da imediat faliment.
    4. In cazul executarilor silite. Dupa ce cumparati un apartament ce a fost executat, trebuie sa treaca 3 ani, timp in care orice posibil fost beneficiar al acelui imobil poate contesta executarea; ceea ce inseamna procese.
    5. Nu toti vanzatorii ce vand prin agentiile imobiliare au contract de exclusivitate cu agentia. Concret, un cumparator poate cumpara direct de la vanzator chiar daca apartamentul este expus prin agentie.
    6. Se poarta o practica a agentiilor imobiliare. Exemplu: Dl. X vinde cu 40.000 un apartament. Vine agentul imobiliar, nu poate face contract de exclusivitate cu dl. X dar cade la invoiala ca daca ii gaseste cumparator sa vina sa il vizioneze. Agentia il vinde cu 45.000 si dl. X stie, dar pe el il intereseaza doar 40.000, restul il ia agentia, ca asa a fost intelegerea. Ca si cumparator, te trezesti in situatia in care vanzatorul ar lasa la pret (mai ptuinde 45.000) dar intervine agresiv agentul imobiliar si refuza negocierea. Ceea ce mi s-a intamplat mie.
    7. Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare cuprinde si obligatia ca acel cumparator sa il achizitioneze doar prin agentia respectiva acel apartament, chiar daca nu este contract intre vanzator si agentie. Cereti un contract de vizionare, o copie cu care sa va duceti la un jurist sa il traduca pe intelesul vostru, si apoi sa il semnati. Veti fi refuzati. Contractul se semneaza in momentul predarii. Asa mi s-a spus personal.
    8. Teoretic, comisionul notarilor este la fel (este un pret standard in fuctie de zona). Practic, o sa gasiti diferente de 300 sau 400 RON intre notaril. Atentie, nu toti notarii spun pretul final inainte, mai sunt aprox. 300 ron ce se platesc la notar pentru cadastru, parca; ceea ce multi notari nu il pun in pret la prima intrebare.
    9. Ar mai fi multe dar trebuie ca si romanul sa mai deschida ochii.
    10. O sa supar foarte multe agentii, poate unele corecte. Ceea ce am spus este din propria experienta si ceea ce am fost invatat in incercarea mea de a cumpara un apartament.
    P.S.- Nu stiu cate din afirmatiile mele de mai sus mai sunt in vigoare in legislatie sau proceduri in anul curent. Trebuie sa intrebati ca sa fiti bine informati.

  2. feraru marcel spune

    E adevarat, au crescut, dar la ce preturi se vand apartamentele acum….. Probabil e vorba de o ciclicitate, care va mai creea niste baieti garnisiti cu cateva proprietati speculabile peste un an sau doi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate