Copiii de la școala din Văleni dau taxă de protecție, sunt bătuți, taie și cară lemne și au șobolani în clase

38

Violența în școli nu e noutate, cum nu e o noutate nici violența în școala din cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamț, cunoscut ca fiind o zonă cu un grad de infracționalitate crescut. Pe fondul unui mediu abuziv acasă, al unui nivel de educație scăzut, al anturajului și al lipsei de implicare a cadrelor didactice și conducerii școlii, unii dintre elevii din Văleni îi terorizează la propriu pe cei mai mici, agresându-i, cerându-le taxă de protecție, furându-le mâncarea și banii de buzunar. Părinții s-au plâns administratorului școlii, au vrut să își transfere copiii la altă școală din oraș, dar fără succes, au ajuns să cheme și poliția la fața locului, nereușind, însă, să aplaneze conflictele.

După ce au epuizat toate variantele pe care le cunoșteau ei, părinții copiilor agresați au apelat la publicația noastră printr-un telefon primit într-o vineri seară de la o mamă care ne-a solicitat ajutorul povestindu-ne cum copilul ei și colegii lui vin acasă bătuți, pe jos, pentru că sunt tâlhăriți de banii de autobuz, flămânzi că li se fură mâncarea și nimeni nu face nimic.

Noi am mai primit în decursul timpului sesizări similare de la părinții din Văleni numai că de fiecare dată oamenilor le era frică să vorbească în fața camerei de luat vederi pentru a nu avea probleme cu rromii din zonă.

Considerând că un simplu articol despre un asemenea caz nu ar rezolva problema, am apelat la doamna viceprimar Luminița Vîrlan care a acceptat să meargă împreună cu noi, duminică, pe ploaie și prin noroaie, să stea de vorbă cu cele două mame care ne contactaseră. Mai bine de jumătate de oră doamna viceprimar a stat în ploaie și a ascultat ce i-au spus femeile, promițându-le că va face tot ce poate ca să rezolve problemele reclamate.

A doua zi, luni, doamna viceprimar Luminița Vîrlan, reprezentanți ai Poliției Locale din municipiul Piatra-Neamț și Inspectorul Școlar General, Viorel Stan, au mers alături de noi la fața locului, am vizitat clasele, am discutat cu elevii și profesorii, iar actele de violență s-au confirmat. Dincolo de stadiul de Ev Mediu în care se află școala care pare a fi a nimănui, dincolo de faptul că centrala nu funcționează, iar copiii taie lemne cu toporul pentru a se încălzi la sobă, dincolo de faptul că mediul în sine pare ostil, copiii nu au absolut nicio vină că s-au născut în acea zonă.

Din primul moment am sesizat mediul ostil cu care ești întâmpinat la această școală, unul cum vedem prin filmele cu cartiere rău famate, gangsteri, traficanți și mafioți, numai că totul este la o scară foarte mică. Micii infractori au deja definite mimica, gestica și comportamentul văzute probabil prin filme. Se organizează în mici găști și, nederanjați de nimeni, prind curaj și devin agresivi verbal și, la nevoie, chiar și fizic. Luat individual, fiecare elev cu comportament infracțional este doar o imitație de infractor autentic, dar în grup sunt pregătiți să agreseze orice adult care le stă în cale.

Tot ca primă impresie am văzut elevi minori care tăiau sau cărau lemne pentru a face focul în sobe, ba chiar un elev de clasa a opta spărgând buturugi cu un topor, lucru de neacceptat într-o unitate de învățământ din mediul urban din anul 2016.

De fapt situația nu e nouă, deși conducerea școlii se făcea că nu știe despre ce este vorba. Chiar în 2011 la o vizită la aceeași școala am găsit două femei care se chinuiau să spargă niște lemne, dar nu orice lemne, ci ditamai copacii, dar și atunci ni s-a spus că e o situație izolată, deși femeile ne-au declarat clar că în fiecare iarnă asta e soarta lor.

Școala la care copiii și femeile taie lemne este un subiect tabu la Piatra-Neamț, deoarece aici au fost investiți peste 4 miliarde lei vechi într-o centrală termică de ultimă generație și un sistem termal cu baterii solare. Desigur că sistemul termic nu a funcționat niciodată, fiind o lucrare pe care doar s-au dat banii, iar acum conducerea școlii nu mai poate investi nimic, deoarece în acte figurează cu centrala termină și tot confortul, așa că nu le rămâne decât să țină situația cât mai ascunsă ca nu cumva alături de cei care au încasat să fie trași la răspundere și cei care au semnat recepția… dar să revenim la subiect.

Faptul că cei mici sunt agresați de colegii din clasele mari, majoritatea proveniți din familii de asistați sociali mutați în cartierul de locuințe sociale de la Văleni, a devenit o certitudine după primele întrebări pe care doamna viceprimar, cadru didactic de profesie, le-a pus micuților din primele momente.

Desigur că de aceste probleme conducerea școlii habar nu avea sau se făcea că nu știe pentru că astfel de probleme presupun și intervenție din partea școlii, anchete sociale, solicitarea intervenției unui psiholog, multe hârtii și multă muncă de care unii manageri fug. Cu rugămintea de a le păstra anonimatul unele cadre didactice ne-au declarat că dacă merg să spună ceva conducerii școlii despre violențele din școală li se spune că dacă nu se descurcă să își dea demisia.

Dincolo de faptul că cei mici de la aceasta școală sunt agresați de cei mai mari, ni se pare o mare nedreptate din partea conducerii școlii care are în subordonare și Școala nr. 2 din Piatra-Neamț să trateze copiii cu dublă măsură. Cei din cartierul Mărăței au toată securitate de care au nevoie la școală pe când cei din Văleni sunt lăsați să fie agresați zilnic, neexistând nici măcar un minim de protecție a micuților.

În urma vizitei făcute la școala din Văleni, doamna viceprimar Luminița Vîrlan s-a arătat dezamăgită de situația pe care a găsit-o aici, dar nu descurajată, identificând deja câteva prime lucruri care ar trebui făcute.

Este de apreciat implicarea doamnei Vîrlan în condițiile în care noi, în calitate de jurnaliști, nu prea am văzut mulți aleși locali care să fie dispuși să iasă duminica din casă pe ploaie și să intre prin noroaie ca să stea de vorbă cu două mame pe care nu prea multă lume le-ar fi băgat în seamă.

De asemenea, mobilizarea poliției și a inspectoratului școlar în timp așa de scurt este un lucru notabil, semn că doamna Vîrlan chiar s-a implicat în rezolvarea problemei.

Domnul inspector general Stan Viorel a participat și el la vizita de la școala din Văleni și, diplomat cum îl știm, a evitat să își exprime public nemulțumirile, dar era vizibil intrigat de ce vede și ce aude. Nu părea deloc mulțumit nici de răspunsurile pe care i le dădea coordonatorul școlii, semn că în curând vom vedea și ceva sancțiuni legate de modul în care se desfășoară activitatea în această școală.

Dacă în alte situații domnul inspector general este mult mai maleabil, atunci când vine vorba de siguranța și confortul copiilor l-am văzut de fiecare dată foarte determinat, iar în acest caz al școlii din Văleni a promis că se va implica personal în găsirea unor soluții funcționale.

Și poliția locală s-a implicat direct în rezolvarea problemei, șeful Poliției Locale, domnul Pancu Eugen, stabilind un program de vizite la această școală și, mai mult de atât, împreună cu colegii de la Poliția Națională au decis sa înceapă un program de ore de prevenire și educație, ore pe care să le țină la această școală angajați ai Poliției Locale și ai Poliției Naționale.

Poliția Locală fiind în strânsă legătură cu primăria și cu serviciile de asistență socială are alte pârghii prin care poate discuta nu doar cu minorii cu comportamente deviante de la această școală, ci și cu părinții lor, în mare parte „clienți” fideli ai poliției locale.

Acum doamna viceprimar Luminița Vîrlan caută soluții pentru a rezolva problemele cu șobolanii din școală, cu mizeria de nedescris și cu anexele care stau să se dărâme, dar vor trebui rezolvate și căile de acces în școală, tencuiala care și ea cade de pe pereți și multe alte probleme. Culmea este că această școală este sub coordonarea Școlii numărul 2 din Piatra-Neamț unde totul este perfect de parcă managerul celor două școli în mod intenționat ar fi investit mare parte a banilor în școala din oraș, lăsând cealaltă școală unde învață elevii rromi neîngrijită și cu șobolani.

Conducerea celor două școli ar trebui demisă sau cel puțin să i se mute birourile din clădirea călduroasă și frumoasă a Școlii nr. 2 în clădirea dărăpănată și cu șobolani a școlii din Văleni. Ce ar fi așa de ieșit din comun ca în biroul doamnei director să locuiască un șobolan, la fel ca în clasa elevilor?

Din biroul călduros și bine îngrijit, conducerea Școlii nr. 2 care gestionează și Școala din Văleni a contrazis tot ce am văzut noi cu ochii noștri și am filmat, declarând că nu a fost informată cu privire la astfel de incidente, nu este frig în clase, totul este sub control, însă a confirmat că este o zonă socială foarte sensibilă și că este foarte greu de lucrat cu elevii, iar cadrele didactice fac tot posibilul pentru ca acești copii să beneficieze de educație.

Cu tot respectul pentru conducerea școlii care nu știe, nu vede, nu aude, nu recunoaște, poate doamna director este un cadru didactic competent, dar ca manager, la o asemenea abordare a lucrurilor, considerăm că ar fi normal să fie demisă sau să recunoască faptul că este depășită de situație și să își dea demisia.

Este inacceptabil să fii manager la o școală și să pretinzi că nu cunoști realitățile evidente. Asta înseamna că ori ești un manager dezinteresat care nu a stat niciodată de vorbă cu micuții de la Văleni, ori că știi realitatea, dar o ascunzi, pentru că ești un manager depășit de situație. În ambele variante schimbarea managerului pare singura soluție.

Discriminarea pe criterii etnice, de stare socială sau comportament a fost un alt lucru pe care l-am descoperit cu groază la această școală. Dacă la Școala nr. 2 același manager are ca obiective pentru toți elevii ca aceștia să obțină medii bune, să își însușească cât mai multe cunoștințe și să fie admiși la licee cât mai bune, la Școala din Văleni scopurile educaționale sunt ca atunci când termină clasa a opta copiii să fie semianalfabeți: ”Să știe să scrie cât de cât, să citească cât de cât”.

Nu prea înțelegem cum e cu discriminarea aceasta pe care și-o permite un director de școală din Piatra-Neamț și nici nu înțelegem cum de mai este încă în funcție, dar apelând la memorie îmi amintesc că școala primară am făcut-o pe vremea comuniștilor și aveam un coleg țigan, altul care avea un părinte în pușcărie sau alte cazuri sociale, dar care învățau în aceleași condiții ca și mine și profesorii aveau aceleași pretenții educaționale de la ei ca de la toți ceilalți elevi. Normal ar fi fost ca școala pietreană să evolueze, nu să involueze…

Din păcate, conducerea școlii nu are soluții și este clar depășită de situație și nici nu cere ajutorul nimănui. Nici nu știm dacă trebuie să bănuim conducerea școlii de rea voință sau de incompetență. Cert este că pe tot parcursul investigației jurnalistice care a durat destul de mult nu am dat de managerul școlii. Pentru a ne întâlni cu acesta a trebuit să facem o vizită în biroul călduț și confortabil în care își desfășoară activitatea. În tot acest timp în care conducerea școlii stătea la căldurică, pe teren prin ploaie și glod au mers doamna viceprimar, domnul inspector general școlar, domnii de la poliția locală, părinții și echipa noastră.

Ne așteptam ca după tot tam-tam-ul și implicarea tuturor autorităților să găsim conducerea școlii la fața locului măcar când au început primele lecții educative de prevenție cu domnii de la poliție, dar, din păcate, dezinteres total, altcineva trebuie să le facă lor treaba pentru care iau salariu.

La o săptămână după ce am demarat toată această investigație jurnalistică au apărut și primele rezultate care sunt consecințele implicării exemplare a primăriei Piatra-Neamț prin doamna viceprimar Vîrlan Luminița, a Inspectoratului Școlar prin domnul Stan Viorel, a Poliției Locale, Poliției Naționale și părinților care au avut curajul să rupă tăcerea.

De luni, 24.10.2016, Poliția Națională și cea Locală au început un program de prevenție și educare la nivelul școlii din Văleni, primăria și nu numai a demarat o anchetă pentru a se lămuri de ce s-a ajuns la această situație în școală, Poliția Locală și-a făcut un program prin care să treacă periodic pe la această școala și sperăm ca actuala conducere a școlii sau cea care va veni după ce vor fi demiși cei care nu au soluții să intervină mult mai eficient în procesul educațional de la Văleni. Nu ar fi rău să îi vedem și pe cei de la asistența socială că își justifică salariile și ne explică cum de la o școala așa de mică avem 18 abandonuri școlare. Poate mișcă ceva și asistența sociala în sensul condiționării acordării de sprijin adulților care nu își trimit copiii la școală sau a căror copii comit infracțiuni în spațiul școlii.

Dincolo de senzațiile de incompetență administrativă și abandon efectiv al structurii școlare trebuie să înțelegem cu toții că atenția educațională trebuie îndreptată tocmai spre aceste școli care educă elevi proveniți din structuri sociale cu probleme. Este dovedit statistic că, scăpați de sub control, acești copii din aceste școli urbane uitate de lume vor deveni viitori infractori. Intervenția în vederea reducerii infracționalității juvenile în Piatra-Neamț de la aceste școli trebuie să înceapă, nu de la cele din centru. Din păcate de la școala din Văleni la ora actuală vor ieși doar copii frustrați care învață în frig și cu căciulile în cap, cu șobolanul în colțul clasei, cu kilometri merși pe jos pentru că cei mai mari le iau banii, cu un vocabular de speriat și cu o educație limitată la scris și citit. Acești copii de la Școala din Văleni  nu au șanse reale de integrare, nu au șanse reale de continuat studiile și cel mai grav este că nu au șanse egale cu ale copiilor din orice alt cartier din Piatra-Neamț.

Demersul nostru jurnalistic nu se va opri aici.

I.R./M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
38 Comentarii
  1. Iancu Cristea spune

    omul sfinteste locul

  2. Livia Bonchiș spune

    Pai nu aveti jandarmi caci in bucuresti o iesit la voi de ce nu faceti reclamatie la ministerul de interne daca avem

  3. Lucica Axinte spune

    Urmăriti si descoperiți apoi toata lumea la locul ei

  4. Popovici Bogdan spune

    Adevarul este ca suntem cativa care am invatat la aceasta scoala si o faceam chear bine . Despre astfel de potlogarii , magarii si mizerii nu putea fi vorba cu toate ca erau si atunci cativa care sufereau de smecherie dar parca una ceva mai moderata in comparatie cu acum . Acum sunt cativa dracusori care sufera de ceva mai multa smecherie si smardoiala , dar pot fi foarte bine pusi la punct iar asta printr-o corectie pe masura , iar aici se intelege la ce ma refer . Solutia nu poate fi decat servirea acestora in prima faza cu o salata de prepelegi , asortata cu o garnitura de ciomege. Bagabonteala este adusa de unii putoi la rangul de demnitate cu toate ca unora abia ce le dau cotorii , iar asta este un aspect general valabil , intalnit in toate scolile . Dar asa este , e fain sa fii ciumeg , nu ? Dar tot la fel de fain e sa fii si prost dar sa t-i se para ca ai si grade. Despre ce discutam aici ? Despre taxa de protectie ? Habar nu aveam cu ce se mananca chestia asta. Dracusorii invata din frageda pruncie , arta furaciunii. Pentru copii astia modele de viata au ajuns sa fie toti mafiotii si puscariasii . Si despre ce educatie vorbim? Ei la 12-13 ani vorbesc despre bani , gagici si bautura , astea sunt principiile de viata ce le ghideaza existenta . Faptul ca sunt sobolani si guzgani demonstreaza ca este o scoala cu o fauna bogata si razlet , ici-colo cate o balega de cal sau vaca. Inainte eram ceva mai multi la scoala asta , dar ne intelegeam in mare parte intre noi . Acum ghiaurilor astora au inceput a le creste coarne . Si , da , comfirm spusele antevorbitorului meu , un baiat deosebit de altfel . Noua nu ne vedea microbuzul sa ne ia de la scara . Mergeam la scoala prin noroaie pentru ca nu putea fi vorba de drum astfaltat , si uite asa au mers multe generatii ani de-a randul dar diferenta este ca era o disciplina si deosebita consideratie in privinta actulului educational.

  5. Stavarache Maria spune

    RUSINE CELOR CE CONDUC

  6. Focsaneanu Sinogevia-sinoza spune

    ,,,,((( Omul sfinteste locul )))….!!!!!!!!!!!!!!

  7. Gerula Longo spune

    CE E ACOLO ???

  8. FLORIN spune

    Cu o populatie majoritara indolenta si analfabeta precum cea a orasului Piatra Neamt care voteaza numai hoti la Primarie de 26 de ani nici nu-i de mirare ca aceasta urbe a ajuns o cloaca de mizerie in care tiganii isi fac nevoile pe toate institutiile de siguranta corupte, lase si incompetente.

    Primesc ce merita.

    O natie de cicat cu oameni de cicat si istorie de cicat.

  9. Berbece Laurentiu spune

    „iceprimar Luminița Vîrlan care a acceptat să meargă împreună cu noi, duminică, pe ploaie și prin noroaie, să stea de vorbă cu cele două mame care ne contactaseră. Mai bine de jumătate de oră doamna viceprimar a stat în ploaie și…”

    Exact ca o reclama de televizor…

    1. Berbece Laurentiu spune

      Ady Srp mai clar?

  10. Elena Florea spune

    Educatie in secolul 21.Bravo inspectoratului din Piatra Neamt.Bravo ministerului educatiei.

  11. Viorica Ilie spune

    Sa dispara tiganii di Valeni.

  12. Bajenariu Silvia spune

    Chiar ar fi de dorit ca ancheta jurnalistica sa continue, daca numai in acest mod autoritatile locale inteleg sa-si faca datoria. Este inadmisibil!

  13. Stelian Tutu spune

    Politia doarme in cisme ,sut in solda mafiei locale…

  14. Mihai Weber spune

    Asa at i votat asta meritati !!

  15. Elena Ciausu spune

    Doamne ferește,unde ajung aceste familii de romi fac numai necazuri in loc sa fie puși la muncă primesc locuințe gratuit și le devastează bani din asigurare socială .

  16. cristina spune

    Daca un manager la o scoala e f bun iar la cealalta e dezastru, nu cumva trebuie cautat in alt loc ?Oare la Sc 2 merge directorul prin clase si matura ? Nu cred ! Oare nu e vorba si de educatia acestor copii? Trebuia sa mearga directorul sa faca si mai ales sa pastreze curatenia in clase ?Poate nu s-a implicat suficient in repararea sistemului de incalzire ( desi pe film se aude cum coordonatorul spune ca s-a distrus incaperea unde e centrala ! ),dar pentru restul…..Vandalizarea,lipsa de educatie DE ACASA , pentru acestea cine e responsabil ? De ce pentru familiile „defavorizate ” trebuie mergeu noi sa platim iar ei stiu doar ca au DREPTURI (l la ajutor social,la scoli ingrijite ,etc ) dar nici o responsabilitate (macar sa pastreze ce li se pune la dispozitie !)

  17. Mishu Cozo spune

    Toata Polita din Neamt e la Rutiera acolo ese banu ,nu la Paza si ordineeeeee

  18. Ioan De Calu-Iapa spune

    Nu va mai plangeti……si eu plăteau taxe prin 1978…..Oală…Ologu…Milica …etc !:)) va spune ceva aceste nume ??

    1. Romica Rusu spune

      CATI MAI TRAIESC DIN LISTA ?

    2. Ioan De Calu-Iapa spune

      habar nu am…..am lipsit o vreme din zona. chiar daca i-as intalni nu cred ca i-as mai recunoaste !

    3. Berbece Laurentiu spune

      Atunci va puteti trimite copilul cu inima impacata la scoala respectiva, nu? 🙂

    4. Ioan De Calu-Iapa spune

      altceva am vrut sa scot in evidență !

    5. john spune

      erai fraier de aia plateai

    6. VUK spune

      DA Nea IAPA Ne SPUNE ca Pesemne Trebuie sa fie Niste DISCIPOLI pe care i ai avut Matale in Adolescenta si care si au facut ras de Tine ! A si sa Stii ca Taxe ,Da nu de alea de care Cotizai Tu in 78 se platesc si in 2016 ,da la Ghiseu la Institutie !

  19. Lili Moise spune

    Sa dea alesul vostru milioanele de €care le-a furat si a-ti rezolvat problema ,

  20. Mereutanu Clara spune

    Care politie?..care fuge de tigani? si sunt PLATITI DE NOI TOTI..

  21. Elena Donici spune

    Poliția ce face?DEMISIONAȚI ,ori făceți-vă datoria. URGENT!

  22. Minodora Visan spune

    politia ce face ,se face ca nu vede ?

  23. Lacramioara Orza spune

    Primarii nostri ce treaba au !iam ales iam votat acu sa mancam un c–t!

  24. Alessander Enache spune

    Eu am invatat la Valeni
    Sunt din valeni si nu era asa ceva si am prins toate clasele de baietii si fete care acum au familii la randul lor
    Toata problemea aici e datorita romilor care si au inscris copii aici la scoala
    Eu mergeam pe jos pana la scoala ei merg cu microbuzul
    Nici in zilele cand erau geruri mari tot pe jos,ploua pe jos
    Ei merg cu buzu ca sunt domnii si doamne nu?
    Rusinea si incompententa celor de la conducere au facut din anexa Valeni un sat de criminalii hotii si tiganii…
    Nu era asa inainte
    Rusine

  25. Alessander Enache spune

    Prea tarziu sau facut astea

  26. Socrate spune

    Integrarea copiilor romilor se poate face numai prin educatie continua si contrar a ceea ce vor parintii romi ai acestora. Copilul educat va respinge modul de viata nomada si la „mangleala” caracteristic al acestei etnii.

  27. Lacramioara Tarus spune

    Rusine!

  28. Mihai Radu spune

    politia din zona ce face , sau nu-I o zona de „interes” si ca atare nu e nici politie….

  29. Raluka Raluka spune

    Nu doar acolo….sunt si in oras,furturi,mizerii si multe altele….dar cine sa controleze???unele scoli din oras lasa mult de dorit…pute a pișu,iar de acolo se formeaza stafilococii….!!!poate se mai „deranjeaza”cineva si mai merge in control….!!!speram….

  30. anonim spune

    Politie statala?secunda 00:58 din interviul sefului Politiei Locale.Domnule director cu deosebit respect va aduc la cunostinta ca asa ceva nu exista in Romania,dar putem vorbi de Politia Romana si asta deja suna cu totul altfel.

  31. Gigi Hanganu spune

    CE FAC ,,INSTITUTIILE ABILITATE”?????STAU IN FOTOLIU LA CALDURA ….CENTRALEI ??????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate