Constituirea Fondului de manuscrise şi de carte „Dumitru Almaş”, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ

0

La Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ se află în curs de constituire Fondul de carte şi manuscrise „Dumitru Almaş”, care are la bază donaţia făcută de fiica scriitorului, doamna Ioana Jitaru, care trăieşte la Bucureşti. Printr-o scrisoare transmisă recent direcţiunii Bibliotecii, doamna Ioana Jitaru specifică: „… sunt de acord cu constituirea şi inaugurarea fondului de carte şi manuscrise aparţinând scriitorului Dumitru Almaş, în cadrul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ. În acest scop donez bibliotecii manuscrisele scriitorului existente actualmente în Casa Memorială „Dumitru Almaş” din comuna Negreşti, judeţul Neamţ. Păstrarea şi conservarea în condiţii optime a fondului (manuscrise şi cărţi) în cadrul Bibliotecii „Kirileanu” va putea permite consultarea şi valorificarea acestuia de către cercetătorii interesaţi”.
Dumitru Almaş (născut Ailincăi, a preluat – ca pseudonim – numele satului Almaş, situat în apropierea locului de baştină) a văzut lumina zilei la 19 octombrie 1908 în satul Negreşti din comuna Dobreni. Absolvent al Liceului „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ (1928), apoi al Facultăţii de Litere din Bucureşti, secţia istorie-geografie, Dumitru Almaş a urmat o carieră universitară la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Cu talentul său de narator, Dumitru Almaş a contribuit fundamental la cunoaşterea istoriei de către copii şi tineri, prin scrierile sale ce evocă momente importante din trecutul românilor ori biografii ale unor personalităţi ce au marcat, în timp şi peste timp, devenirea spaţiului românesc.
Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii: „E o recuperare necesară, Dumitru Almaş este, cu adevărat, o personalitate culturală de anvergură care a pornit din Neamţ, puţin cunoscută însă în aceste vremuri incoerente. Recent am vizitat casa memorială din Negreşti şi am fost impresionat neplăcut de starea manuscriselor lui Dumitru Almaş, documente irepetabile, valoroase atât prin calitatea de operă literară, cât şi de document care ţine de istoria literaturii române. Am luat legătura cu doamna Ioana Jitaru, fiica scriitorului Dumitru Almaş, care trăieşte la Bucureşti şi care, cu multă amabilitate, ne-a pus la dispoziţie, prin document scris, toate manuscrisele aflate în acest moment la Negreşti, locul naşterii scriitorului. Constituirea Fondului de carte şi de manuscrise „Dumitru Almaş” va însemna deopotrivă salvarea documentelor, conservarea şi valorificarea lor prin cercetarea de către specialişti, istorici literari, editori, dar va însemna şi o valoroasă achiziţie pentru instituţia noastră care şi-a propus să adune manuscrise în ceea ce se numeşte Fondul Naţional de Manuscrise. În perspectivă evident că vom salva manuscrisele şi pe suport digitizat. Dacă vor exista timpuri mai bune şi la Negreşti se va deschide cu adevărat o casă-muzeu, după regulile în domeniu, evident că o parte dintre manuscrise vor putea să ilustreze etape din viaţa şi opera scriitorului Dumitru Almaş. În prima etapă, însă, e vorba de salvarea manuscriselor care sunt, prin natura lor, perisabile. Oricum, vă vom ţine la curent cu etapele pe care le vom parcurge, lista cu manuscrise şi cărţi se va regăsi şi pe site-ul Bibliotecii”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate