Conferință de presă ITM Neamț, 28.01.2015

0

In perioada 01.12.2014 – 31.12.2014, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2014”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au efectuat 425 controale, ocazie cu care s-au constatat 268 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 120 de sanctiuni contraventionale insumand 43.500 lei .

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA DECEMBRIE:
A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA
In luna decembrie au fost realizate 253 vizite de control si evaluare la unitati economice.Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 106 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 19.000 lei.
Analiza situatiei accidentelor de munca.
In luna decembrie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt a fost inregistrat 1 accident de munca soldat cu incapacitate temporara de munca.
A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA
Control relatii de munca
In luna decembrie au fost controlati 172 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 14 sanctiuni contraventionale din care 5 amenzi contraventionale, insumand 24.500 lei, respectiv 9 avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistati 2 angajatori la care lucrau 2 de persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 20.000 lei.
Au fost depistate deasemeni 45 persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 43 de masuri pentru remedierea neconformitatilor si totodata a fost aplicata 1 sanctiune contraventionala, respectiv: 1 avertisment.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA DECEMBRIE.
I. Sedinta de lucru I.T.M. Neamt – Consiliul Consultativ Tripartit
In data de 11.12.2014, ora 1400, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, s-a intrunit Consiliul Consultativ Tripartit la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. La sedinta au participat membrii desemnati ai organizatiilor sindicale si patronale cat si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. Participantii au fost informati cu privire la aparitia unor acte normative care prezinta interes si anume:
Contractul Colectiv de Munca unic nr. 1.483 din 13 noiembrie 2014 la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, publicat on M.Of. PARTEA a V-a, nr. 5 din 26 noiembrie 2014 – data intrarii in vigoare : 26 noiembrie 2014.
Contractul Colectiv de Munca nr. 1.482 din 13 noiembrie 2014 la Nivel de Grup de Unităţi din Sectorul de Activitate „Învăţământ Superior şi Cercetare” publicat in M.Of. PARTEA a V-a, nr. 6 din 26 noiembrie 2014 -data intrarii in vigoare : 26 noiembrie 2014

II. Intalniri de informare a angajatorilor din urmatoarele domenii: transporturi rutiere si de marfuri, constructii si lucrari de instalatii electrice si prelucrarea primara a lemnului.
In zilele de 10 si 12 decembrie 2014 la sediul ITM Neamt au avut loc 2 intalniri de lucru cu angajatorii care activeaza in urmatoarele domenii: transporturi rutiere si de marfuri, constructii, lucrari de instalatii electrice si prelucrarea primara a lemnului.
La aceste intalniri au participat un numar total de 37 agenti economici.
Cu acesta ocazie s-au prezentat:
– Tema – „Schele metalice folosite in constructii”;
– prevederi legale si bune practici in domeniul transporturilor rutiere;
– prevederi legale si bune practici in domeniul prelucrarii primare a lemnului si fabricarii mobilei;
– studiu de caz privind producerea unui eveniment in activitatea de prelucrare lemn;
– prevederi legale si bune practici pentru eliminarea riscurilor specifice echipamentelor de munca cu pericol deosebit (echipamentede ridicat, echipamente sub presiune).
III. Intalniri de informare a agentilor economici care desfasoara ativitati de detinere, transport, manipulare, depozitare si comercializare articole pirotehnice.

In data de 18.12.2014 au fost invitati la sediul ITM Neamt, 14 agenti economici de pe raza judetului Neamt care desfasoara activitati cu articole pirotehnice. Aceasta actiune a fost motivata de faptul ca in perioada de sarbatori se inregistraza cazuri frecvente de vatamari corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de catre copii sub varsta de 18 ani.
Aceasta intalnire a avut caracter informativ, fiind prezentate prevederile legale privind securitatea si sanatatea in munca la desfasurarea activitatilor cu articole pirotehnice si explozivi de uz civil.
IV. In luna decembrie 2014, inspectorii de munca, au participat la 14 sedinte ale comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 14 angajatori (cu peste 50 de lucratori), sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.
V. In luna decembrie 2014, ca o alternativa la activitatea de control, s-au organizat intalniri cu un numar de 37 angajatori, ocazie cu care s-a evidentiat din nou principalul obiectiv in domeniul relatiilor de munca, respectiv: identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, cat si riscurile ce le implica folosirea fortei de munca fara forme legale. Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.
C. INFORMATII LEGISLATIVE.
Conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1091/10.12.2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, incepând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.
Începând cu data de 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră.
Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 şi 2 din hotararea de govern, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Ioan Popescu
Inspector şef
Inspectoratul Teritorial de Munca Neamţ

Nicolae Harlea
Consilier juridic-purtator de cuvant

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate