Conducerea CMJ Neamț despre activitatea muzeografică din ultimele luni

0

3-DSC_0004

Joi, 26 ianuarie, la sediul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț a fost organizată o conferință de presă la care au participat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț și Dorin Nicola, directorul adjunct al instituției.2-DSC_0003

Pentru început, directorul CMJ Neamț a prezentat în linii mari cele mai importante activități care s-au desfășurat în cadrul instituției  în cea de-a doua jumătate a anului 2016.

Principalele obiective și perspective abordate de Iulian Ghercă, directorul CMJ Neamț, (în primele luni de mandat) au vizat protejarea patrimoniului cultural, dezvoltarea patrimoniului, evenimente, expoziții și alte activități, parteneriate de colaborare, educația muzeală,  aderarea la Rețeaua Națională a Muzeelor din România, aderarea la Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) și creșterea vizibilității instituției la nivelul local, național, dar și internațional.

În ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural șase muzee sunt propuse cu proiect de reabilitare parțială, iar unele chiar totală, așa cum este cel din Bicaz. Potrivit directorului Iulian Ghercă, muzeele propuse spre reabilitare se află Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț,  Casa  Memorială „Calistrat Hogaș”,  Casa  Memorială „Ion Creangă” și Cetatea Neamțului.

Totodată, Muzeul de Istorie Piatra-Neamț a reușit o achiziție de excepție la sfârșitul anului trecut: o colecție extrem de importantă de scrisori, cărți poștale și fotografii ale reputatului fotograf al Casei Regale, Adolphe Chevallier.

„Pe viitor putem gândi o expoziție și chiar scoaterea unui album cu lucrări și cu momente din bibliografia fotografului curții regale.” a declarat directorul Iulian Ghercă.

De asemenea, patrimoniul a devenit mai bogat prin două tezaure monetare, de la Ruginoasa (200 de piese) și Hârtop (167 de piese), dar și prin cele 88 de tablouri (printre autori numărându-se Aurel Băeșu, Ipolit Strâmbu, Ciucurencu sau I.D. Demetrescu) extrem de valoroase, provenite dintr-o confiscare  Inspectoratului de Poliție Neamț.

La sfârșitul anului trecut, la Piatra-Neamț, odată cu desfășurarea Colocviului internațional ”Beyond Excavation. Geophysics, Aerial Photography and the Use of Drones in Eastern and South-East European Archaeology”, perioada 5-8 decembrie 2016, a fost punctată și o premieră mondială. În cadrul colocviului au fost realizate fotografii aeriene cu drona, fiind primul eveniment științific găzduit de România în domeniul geofizicii aplicate în arheologie.4-DSC_0005

Un succes deosebit pentru Complexul Muzeal Județean a fost  expoziția „Aurul și Argintul antic al României”.

„Expoziția „Aurul și Argintul antic al României” a înregistrat un adevărat boom, când am depășit unele dintre orașele cu tradiție în activitatea muzeală, cum ar fi Sibiul sau Constanța. Acesta arată că linia pe care a plecat CMJ Neamț este una benefică, faptul că au fost adoptate toate mijloacele necesare pentru ca publicul să viziteze muzeul și să fie alături de proiectele culturale pe care le propunem.” a menționat Dorin Nicola, directorul adjunct al CMJ Neamț.

Anul trecut, potrivit directorul adjunct al CMJ Neamț, peste 230.000 de mii de oameni au trecut pragul muzeelor din Neamț, iar Casa Memorală „Ion Creangă”  din Humulești și Cetatea Neamț au fost cele mai vizitate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate