Comuna Poiana Teiului

0

 

Comuna Poiana Teiului este o așezare tipic montana situata in partea de N – V a judetului Neamt, pe cursul inferior al raului Bistrita, fiind una dintre cele mai intinse localitati din judet.
Casele sunt asezate pe versantii muntilor, in zonele cu panta lina de o parte si de alta a raului. Raul Bistrita intra prin partea de NV a localitatii si isi continua cursul spre SE pana la varsarea in lacul Bicaz, pe o lungime de aproximativ 12 km. Drumul national 15 B urmeaza cursul vaii. La extremitatea nordica a lacului Bicaz acest drum se intersecteaza cu drumul national 17 B constituind un adevarat nod de legatura intre cele trei provincii istorice: Ardeal – Moldova – Bucovina.
Culmea Bistritei se ridica in partea dreapta a raului pana la altitudinea de 1.600 m iar pe malul stang gasim culmea Stanisoarei care atinge cota de 1400 m. Depresiunea dintre cele doua lanturi muntoase confera o stabilitate termica dar si o insemnata cantitate de precipitatii in special primavara si toamna.
Comuna Poiana Teiului este atestata documentar din secolul al XV-lea, denumirea provenind de la poienile numeroase utilizate pentru pasunatul animalelor pe care exista tupalcuri de tei. Asezarea este atestata documentar de la 1500 in vremea domnitorului Stefan cel Mare.
Comuna cuprinde urmatoarele sate: Poiana Teiului, Dreptu, Savinesti, Paraul Fagului, Galu Ruseni, Topoliceni, Roseni, Poiana Largului, Calugareni, Petru Voda.
Suprafata totala a comunei este de 16.200 ha, din care 1.096 ha intravilan si 15.104 ha extravilan. Comuna are o populatie de 4.344 locuitori.
Atractii turistice in zona: Cheile Bicazului si Lacul Bicaz, Cetatea Neamtului la 47 km distanta, Manastirile din judetul Neamt la 42 km distanta, Statiunea Durau la 19 km distanta.
Mentionam faptul ca in comuna Poiana Teiului exista o serie de obiective cultural-istorice cum ar fi: Muzeul zoologic “C. Romanescu” cu o colectie deosebita din fauna padurilor noastre, Piatra Teiului – monument natural, curiozitate a naturii, un loc deosebit de pitoresc situat la o intersectie de cai rutiere care fac legatura dintre Bucovina, Ardeal si Moldova, Biserica din lemn, Galu – monument din secolul al XVIII –lea, precum si Lacul de acumulare Bicaz si viaductul Poiana Largului.

Poiana Teiului - Neamt

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. *

Stiri de ultima ora

  • donatie pediatrie rotary (1)

    Rotary Piatra-Neamt a donat aparatură medicală Secției de Pediatrie a SJU Neamț

    Vineri, 19 septembrie, la Clubul Medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, a avut loc o conferință de presă organizată de Rotary Club Piatra-Neamț 2005. În cadrul conferinței a fost prezentat proiectul de Global Grant datorită căruia Rotary Piatra-Neamț a donat spitalului Județean, mai precis Secției de Pediatrie, aparatură medicală. Secția de pediatrie a…

Reclama sponsorizata

Sondaj

Sunteți de acord cu migrația politică a aleșilor locali ?

Vezi rezultatul sondajului

Stiri locale

Reclama sponsorizata

Spatiu publicitar


invitatie

Euro Travel

Image Media

Rifil

Parking

oldtowncafe

Dolinex

Redzone Tuning

Grup Axa

Cescop

Pensiunea Troian

Taxi Luca

Romania Host

Computers Popa

talida

ajutor