Comuna Moldoveni

1
Comuna Moldoveni
Comuna Moldovenioveni

Comuna Moldoveni este situata in partea central estica a tarii, si in partea sud-estica a judetului Neamt, la intersectia meridianului de 26 grade si 27 secunde longitudine estica si a paralelei de 47 grade latitudine nordica.
Comuna Moldoveni este cuprinsa intre albiile raurilor Siret (la est) şi Bistrita (la sud-vest), fiind la o departare de circa 17 km. de municipiul Roman si de 19 km. fata de orasul Buhusi din judetul Bacau, localitatea fiind situata de o parte si de alta a drumului judetean ce leaga cele doua orase. Pentru a se ajunge in municipiul resedinta de judet, Piatra-Neamt, parcursul rutier are o distanta de aproximativ 80 km., fiind format din traseele Moldoveni – Roman si Roman – Piatra-Neamt.
Comuna Moldoveni are ca vecini: la nord comuna Secuieni (satele: Secuieni si Barjoveni), la vest comuna Romani (satul Silistea), la sud comuna Bahna (satele: Brosteni si Liliac), la sud-est comuna Filipesti (satele: Harlesti si Oniscani).
Cu o populatie de 2.515 de locuitori si cu o suprafata de 40,37 km2, reprezentand 0,68% din suprafata judetului Neamt, comuna Moldoveni (Porcestii de odinioara) are in componenta satul Moldoveni (satul de resedinta al comunei) si satul Hociungi.
La Moldoveni a existat intotdeauna un cult pentru cei trecuti la cele vesnice, dar mai ales pentru cei cazuti pentru apararea pamantului, libertatii si independentei nationale.
Intr-un parculet din centrul comunei, in locul „Pe deal” (cum spun localnicii), pe un teren donat de Banca Populara „Aprodul Purice”, a fost construit inca din 1921, un monument care a fost ridicat in amintirea si cinstirea eroilor din comuna Porcesti, judetul Roman.
La Hociungi, imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, s-au construit doua monumente: unul amplasat in centrul satului, in fata bisericii cu hramul „Sfintii Mihail si Gavril”, iar celalalt in curtea bisericii cu hramul „Sfantul Nicolae”. Cele doua monumente au fost realizate din beton si beton mozaicat, fiind impodobite cu cate o cruce din marmura. Pe o fata a monumentului situat in vecinatatea bisericii „Sf. Mihail si Gavril” se gaseste si un medalion-icoana cu chipul Maicii Domnului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Ioan Groşescu, tiarist profesionist independent, membru al UZP România spune

    Ar fi interesant de ştiut că la Porceşti s-a născut profesorul Gheorghe V. Milica (n. 4 octombrie 1914, comuna Porceşti – d., 1982, Ploieşti) Am găsit în arhiva profesorului Milica acest pliant intitulat „Moldoveni-prezent şi viitor”, editat, în august 1980, de Comitetul pentru cultură şi educaţie socialistă al judeţului Neamţ, cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Tatăl lui Gheorghe Milica, Milica Vasile, şi fratele său mai mare, Ştefan (cel menţionat în pliant ca fiind mecanizator fruntaş), erau, înainte de colectivizare, ţărani mijlocaşi, iar mama, Casandra, fiică de ţăran şi ea, casnică. Părinţii aveau casa lor, cu două camere, situată pe un loc de casă de 1.000 de metri patraţi, un grajd pentru vaca pe care o aveau şi altul pentru cele trei oi, alte acareturi necesare într-o gospodărie ţărănească. Aveau în proprietate, până să intre în cooperativa agricolă, patru hectare de teren arabil, pământ pe care îl lucrau singuri, cu uneltele pe care le deţineau.
    La vârsta de 8 ani, în 1921, Gheorghe a fost dat la singura şcoală existentă în comuna natală, Porceşti. (în pliantul din 1980 se menţiona că în comună „există 2 şcoli, 2 grădiniţe de copii cu program normal…) La vârsta de 12 ani, în 1925, a absolvit, cu media generală 8,55, patru clase. Învăţătorul său le-a recomandat părinţilor să-l dea mai departe la şcoală, pentru că „este un copil isteţ şi silitor”. A urmat fac. de Filosofie litere la iaşi, a fost pe frontul de est, a fost prof la Roman, apoi, din 1946 până la pensionare, la Ploieşti. Am în pregătire un volum monografic…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate