Comisie de Dialog Social, 31 iulie 2014

0

Prefectul judeţului Ioan Vlad Angheluţă a condus, astăzi, 31 iulie a.c., reuniunea Comisiei de Dialog Social, care a avut ca temă de dezbatere necesitatea elaborării unor planuri integrate de accesibilizare a oraşelor, în conformitate cu prevederile art. 61 din Legea nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
La întâlnire au fost prezenţi alături de membrii Comisiei de Dialog Social şi reprezentanţii administraţiei publice locale de la nivelul municipiilor şi oraşelor, reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), precum şi reprezentantul Fundaţiei MOTIVATION, Daniel Humă.

Înainte de a începe dezbaterea aş vrea să precizez că această temă a fost recomandată de Ministrul Delegat pentru Dialog Social, pentru a fi discutată la nivelul tuturor judeţelor. Scopul acestei întâlniri este de a sensibiliza, încă odată, cu privire la aceste prevederi legale, atât autorităţile responsabile cât şi pe partenerii noştri sociali. ” a spus în deschiderea reuniunii prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

dialog socialÎn cadrul întâlnirii prefectul a prezentat câteva repere din cadrul normativ al domeniului supus dezbaterii. Asigurarea accesului persoanelor cu handicap se referă atât la mediul fizic cât şi la cel informaţional şi comunicaţional.
Astfel, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.
Deasemenea, clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform prevederilor legale în domeniu.
Totodată, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să includă reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu handicap în comisiile de recepţie a lucrărilor de construcţie ori de adaptare a obiectivelor iar eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru clădirile de utilitate publică se face numai în condiţiile respectării prevederilor legale în domeniu, astfel încât să fie permis accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.
În acelaşi timp, bibliotecile publice au obligaţia să înfiinţeze secţii cu carte în formate accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau de citire iar operatorii de telefonie trebuie să adapteze cel puţin o cabină la nevoile persoanelor cu handicap, iar proprietarii de spaţii hoteliere au obligaţia să adapteze cel puţin o cameră pentru găzduirea persoanei cu handicap care utilizează fotoliul rulant.
Reprezentatul Fundaţiei Motivation a avut, la rândul său o intervenţie informând despre derularea în cadrul fundaţiei a proiectului „Roţile schimbării către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaune rulante”. Proiectul s-a derulat în perioada 2012 – 2014 şi a fost finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite ( USAID). Programul a avut mai multe componente printre aceste fiind „Accesibilizarea”, în cadrul căreia s-au realizat: un studiu privind accesibilizarea instituţiilor de interes public şi a locuinţelor individuale; Harta accesibilizării unde clădirile evaluate au fost marcate din punct de vedere al accesibilităţii (accesibil, moderat accesibil şi neaccesibil); acordarea mărcii accesibilităţii unor clădiri care au întrunit condiţiile de accesibilitate.
La nivelul judeţului Neamţ au fost evaluate 20 de clădiri de interes public dintre care 7 au fost declarate accesibile, 6 neaccesibile şi 7 moderat accesibile. Totodată au primit marca accesibilităţii Sala Polivalentă şi Complexul Curtea Domnească din Piatra Neamţ.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale de la nivelul municipiilor şi oraşelor au avut intervenţii şi au menţionat că la nivel local în ultimii ani s-au derulat proiecte de reabilitare a infrastructurii şi a unor clădiri de interes public cu respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu handicap.
De asemenea reprezentantul DGASPC a menţionat existenţa măsurilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – căi de acces, interpreţi – precum şi buna colaborare cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu. Din evidenţele DGASPC la nivelul judeţului s-au efectuat 16.141 prestaţii pentru persoanele cu handicap.
Una dintre cele mai sensibile probleme care nu a fost rezolvată şi care a fost ridicată de reprezentanţii sindicatelor o reprezintă taximetria pentru persoanele cu handicap. În aceeaşi măsură este nerezolvată şi problema transportului şcolar al copiilor cu handicap.
„Instituţia noastră va ţine legătura permanentă cu autorităţile publice locale pentru accesibilizarea tuturor clădirilor de interes public şi pentru rezolvarea problemelor privind taximetria şi transportul şcolar pentru persoanele cu handicap. De altfel, din discuţiile avute cu domnul Humă, fundaţia Motivation îşi propune ca, începând cu ianuarie 2015, să pună la dispoziţie 2 sau 3 maşini adaptate pentru persoanele cu handicap pentru firmele de taximetrie şi pentru transportul şcolar al copiilor” a spus în final prefectul Ioan Vlad Ahgheluţă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate