Cioloș, acuzat că a ”plagiat” măsurile de stânga din programul de guvernare liberal

0

Pe o rețea de socializare, viceprimarul liberal al municipiului Piatra Neamț, domnul Popescu Vasile, a comentat la un articol cu tema ”Bugetul anului 2016. Educația, sănătatea, și asistența socială primesc mai mulți bani ca în 2015” spunând că Guvernul ”a plagiat din programul de guvernare liberal”.
Am recitit programul de guvernare liberal, dar cred că îmi scapă mie ceva pentru că nu am găsit nimic despre mărirea acestor bugete. Clic aici rezumatul programului de guvernare PNL .
Trist este nu dacă Cioloș a plagiat sau nu, ci faptul că liberalii își asumă măsuri sociale care nu au absolut nicio legătură cu doctrina de dreapta. În cazul bugetelor pentru sănătate, educație și asistență socială, abordările doctrinare sunt următoarele:
Abordare doctrinară de stânga: Educația, sănătatea și asistența socială sunt domenii de activitate de care depinde direct viața multor clase sociale, motiv pentru care aceste bugete trebuie să fie îndestulătoare în sensul asigurării tuturor resurselor din sănătate, educație și asistență socială. Bugetul acestor domenii trebuie să fie cel puțin la nivel European, dar e recomandat să fie superior pentru că toate aceste domenii sunt în deficit și trebuie aduse pe linia normalității.
Abordare doctrinară de centru: Educația, sănătatea și asistența socială sunt domenii de activitate foarte importante pentru dezvoltarea pe baze solide a societății românești. La aceste domenii de activitate trebuie direcționate și focalizate proiectele cu finanțare bugetară sau guvernamentală, în special pe tot ce înseamnă infrastructură și dotări. De asemenea, toate structurile de conducere din cele trei domenii menționate trebuie înlocuite cu tehnocrați selectați pe criterii de competență în urma unor concursuri adevărate.
Abordare doctrinară de dreapta: Educația, sănătatea și asistența socială sunt domenii de activitate care au rămas în epoca socialistă din punct de vederea al managementului. Școlile, spitalele și unitățile dedicate asistenței sociale sunt conduse de oameni numiți politic care nu depun nici cele mai mici eforturi în vederea autofinanțării sau dezvoltării de căi prin care să se ajungă la cofinanțare. În timp ce în România aceste trei sisteme excesiv de centralizate așteaptă bani de la buget,  în toate țările civilizate școlile, spitalele și unitățile de asistență socială își autogenerează mare parte din propriile bugete. În afară de învățământul obligatoriu, școlile oferă servicii educaționale contra cost, spitalele generează profit din servicii hoteliere sau alte servicii conexe, iar sistemul de asistență socială atrage fonduri europene dar și comunitare, iar acolo unde este cazul oferă servicii contra cost de tip azil de bătrâni de lux. Calea corectă este cea europeană în care sistemele de stat nu stau doar cu mâna întinsă, ci se autofinanțează.
Deci, doctrina de stânga e aia cu bani mulți la cei mulți iar cea de dreapta e ca cei mulți să pună mâna să muncească. Din păcate, în România avem o doctrină unită care spune că cei mulți trebuie să muncească ca cei puțini să se îmbogățească.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate