Cele mai scumpe medicamente din lume au intrat pe piața din România

2

Pe piața din România au reușit să intre unele din cele mai scumpe medicamente din lume, care vindecă hepatita C, la prețuri astronmice de peste 50.400 euro/pacient, medicamente care, în alte țări, au prețuri mult mai rezonabile, cum ar fi: 790 de euro/pacient în Egipt și 6.750 de euro/pacient în Brazilia.

Guvernul României negociază cu diverse companii farmaceutice pentru a reduce prețul la o parte dintre aceste medicamente, în condițiile în care, conform OMS, costul minim de producție este între 90 – 240 euro. Se pare că Guvernul României a primit de la o organizație americană un instrument care ar putea scădea prețul chiar sub cel din Egipt, dar până acum autoritățile nu au făcut nimic în această privință. Negocierile sunt secrete, singura informație oficială disponibilă fiind că aceste negocieri se vor încheia până la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie 2015.

La sfârșitul lui 2013, primul medicament din o nouă clasă de medicamente, numite antivirale directe, nou descoperite, a fost Sofosbuvir, aprobat pe piața americană și a Uniunii Europene. Au urmat aprobări pentru alte medicamente similare care, combinate între ele, pot vindeca hepatita C. O cură cu aceste combinații de medicamente vindecă bolnavul în 12 săptămâni. Costul minim de producție pentru o cură completă este de 90 de euro pentru Sofosbuvir și 115 – 240 de euro pentru Simeprevir (un alt medicament din această clasă). Prețul inițial oferit de producători în Statele Unite a fost de 75.000 de euro pentru fiecare pacient, adică 1.000 de euro pilula.Sofosbuvir-price

Patru medicamente din această clasă au fost aprobate și în România, prețul de catalog fiind similar cu cel din Franța sau Marea Britanie.

Astfel, pentru Sofosbuvir prețul este de 50.400 de euro pentru un pacient (mai mic ca în Franța), iar combinația Dasabuvir+Ombitasvir are un preț de 85.550 de euro pentru un pacient (mai mare ca în Statele Unite).

În România există 300.000 – 400.000 de oameni infectați cu virusul hepatitei C, peste trei sferturi dintre ei fiind nediagnosticați, țara noastră având cea mai mare prevalență din toată Europa. Din totalul acestora sunt tratați doar 5.000 de bolnavi, din fondul de 56,2 milioane de euro alocat anual pentru asta. Rata de vindecare este de 35%, foarte mică în comparație cu noile medicamente, care au o rată de vindecare mult mai mare.

În martie 2015, organizația americană Knowledge Ecology International (KEI) a solicitat Guvernului României demararea procedurilor pentru autorizarea licențierii obligatorii „în scop public, fără interes comercial”, a noilor medicamente anti hepatita C, însă autoritățile din România nu au luat nicio măsură în această direcție.

Prețurile care pot fi obținute printr-o licențiere obligatorie sunt cu mult mai mici decât cele obținute în urma negocierilor cost-volum secrete. Procesul licențierii nu este complicat, dar există presiuni împotriva acestui proces din partea companiilor farmaceutice internaționale. În cazul obținerii unei licențe obligatorii, companiile ce primesc dreptul de a produce medicamentele vor trebui să plătească producătorului farma care deține patentul o parte din veniturile obținute, asta însemnând un profit mult mai mic comparativ cu prețul stabilit de o singură companie în urma unor negocieri secrete cu autoritățile.

Nu ne rămâne decât să sperăm că reprezentanții guvernului României vor pune interesele bolnavilor mai presus de interesele celor implicați în aceste negocieri.

Sursa: www.comisarul.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Cei tineri, ar trebui sa stie ca in vremurile cele hulite ale comunismului si dictaturii, aveam 3 fabrici de medicamente, Cantacuzino-ul functiona la capacitate si noi ne produceam majoritatea „hapurilor” necesare. E adevarat ca nu toate medicamentele erau la fel de eficace ca cele straine, dar ne descurcam.

  2. mariana spune

    Cat Costa vista unui on in Romania?cum pot afla cine decide ,cine primeste tratamant cine moare so cine Trieste?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate