CE NEGLIJEAZĂ ROMÂNII, DAR PRODUC STRĂINII?

3

      Înțelegerea necesității este una din treptele succesului. În comerțul contemporan, la fel ca altădată, miopia sau indiferența ta poate asigura un loc pe piață întreprinzătorului vigilent care simte oportunitatea. Fie criza cât de rea, unii nu produc deloc, alții scot la vânzare cât mai multe produse, la prețuri convenabile. Și sub acest aspect poate fi percepută adaptabilitatea pe un teren negustoresc, aparent viran. Indolența unora garantează succesul altora. Indolența și indiferența-pe termen lung-pot fi numite fără să greșim, nesimțire.

CÂTEVA EXEMPLE GENERATOARE DE ÎNTREBĂRI ȘI CONCLUZII

Pleci cu sacoșa goală, spre Piața Centrală, recent afectată de un incendiu despre care s-a spus(mai mult sau mai puțin întemeiat) că a avut cauze …”misterioase”. Într-o reședință de județ afectată de sărăcie și lipsa locurilor de muncă ești atent la portofel și mai ales pe unde calci. Prin urmare, privești trotuarul, pavelele, zonele de acces pietonal… Când vezi că o gură de canal este acoperită cu un capac metalic fabricat în Ucraina vecină(vezi foto nr. 1), te întrebi: de ce nu mai produc românii capace de canal? Trebuie să le execute cei care ocupă, printr-o inginerie sovietică, nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei? Mari manageri avem în târgul acesta! Bravo lor! Așa ne trebuie! Cât de ucraineni sunt ucrainenii din moment ce firma producătoare se numește ”RUSLANA BUILDING MATERIALS”? Ruslana și Ruslan sunt nume proprii, eminamente rusești. Odinioară, pe vremea invaziilor mongole, când a fost conceput celebrul ”Cânt al oastei lui Igor” se vorbea despre Rusia kieveană… Istoria se scrie și se rescrie… Unele aspecte sunt acoperite cu un alt gen de capace de canal… Nu se puteau produce capace de canal, pentru întreaga Românie, la Reșița, la Hunedoara, la Roman, la Galați? În Piața Centrală se găseau, până nu demult, guri de canalizare acoperite cu capace inscripționate în limba…spaniolă!
Evident, România este o țară ortodoxă. Mult mai discret s-a aflat că o parte din inventarul ortodox, aflat prin talciocuri, dughene și oboare este fabricat chiar și de chinezi(vezi foto nr. 2 și foto nr. 3), care n-au nici o treabă cu ortodoxia, mai degrabă cu o variantă a bolșevismului: maoismul. De la promotorul teoriei ”o țară, două sisteme”, Deng Xiao Ping, liderii de la Beijing s-au împăcat chiar și cu latura pragmatică a confucianismului, ceea ce nu-i de ici, de colo. Hărnicia disperată chineză a asigurat pieței autohtone și un număr important de covoare cu motive decorative oltenești, costume populare românești, ii, bundițe, ștergare ardelenești etc, găsite de producători români, participanți la diverse târguri internaționale, inclusiv în Italia. Bravo lor! Lăudabilă inițiativă, la preț redus! Faptul că inventarul ortodox este asigurat și de ucraineni ne bucură din cale-afară, mai ales datorită calitășii și prețului. Bravo lor! Cea mai mare bucurie o ai atunci când vezi că nici producătorii turci nu se lasă mai prejos: scot în lume, inclusiv pe piața românească, diverse covoare(„kilim”-uri) cu motive decorative oltenești și bucovinene(vezi foto nr. 4, foto nr. 5, foto nr. 7). Cea mai concretă dovadă rămâne marca fabricii(vezi foto nr. 6). Bravo lor! În ultimii 25 de ani se puteau învăța foarte multe lucruri despre muncă, prețuri, piețe, calitate și sacrificiu personal. S-a reținut esențialul: în curând începe, oficial, campania electorală și ne vom reîntâlni cu micii și berea, cu sacoșele , cutiile de chibrituri și brichetele, unele dintre aceste produse fiind produse de niște maghiari de ispravă.

TEXT ȘI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Alexandru spune

    Dragul meu,

    În primul rând, Ruslana este un nume de origine turcica (Asia Centrală), deci în niciun caz nu este eminamente rusesc.
    În al doilea rând, dacă zici Ruslana în Ucraina, 99,9% se vor gândi la câştigătoarea Eurovision 2004, cântăreaţa Ruslana, care este cea mai activă persoană care critică Rusia în momentul de faţă.

    Nu ar strica dacă te-ai documenta mai bine data viitoare!

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      @Alexandru. Daca citeați cu relativă atenție acest articol nu s-ar fi aglomerat piața cu speculatii. Dumneavoastra ați afirmat că: ”În primul rând, Ruslana este un nume de origine turcică(Asia Centrala)”. Eu am afirmat ca este un nume propriu eminamente rusesc. Diferenta este mare. Eu nu am discutat nimic despre originea numelor Ruslan si Ruslana ci de aria de folosire și răspândire. Poetul national al Rusiei,Alexandr Sergheevici PUSKIN a publicat un basm rusesc, foarte frumos, ”Ruslan si Ludmila”. A utilizat un nume cunoscut in spatiul rusesc: Ruslan. In privinta originii numelui Ruslan se poate afirma cu oarecare certitudine ca provenienta numelui este de origine scandinava, dar sub nici un chip de origine turcica, sau altceva… Informatia privitoare la originea numelui propriu ”RUSLAN”, ori ”Ruslana” se poate gasi chiar si pe WIKIPEDIA. Imi face placere sa va recomand ceva: înainte de a te repezi sa afirmi ceva, documenteaza-te, cât de cât! Faptul ca doriți să ne tragem de sireturi prin ogradă, de parca am fi mers împreună cu oile pe imaș, poate deruta. De unde până unde, îmi spuneți:”Dragul meu”? Suntem cumva niște rubedenii, regăsite prin intermediul CĂRȚII CU NUMERE DE TELEFOANE, sau aveți anumite înclinații… mai speciale? Evitati, pe viitor, să mai agresați tastatura dacă nu vă documentați riguros. Este un sfat aproape amical. Vă doresc multă sănătate și normalitate!

  2. popa gheorghe adrian spune

    Foarte bun spiritul de observatie, care nu v-a lipsit, aproape, niciodata. Constat cu tristete ca romanul este profund dezinteresat, nepasator, sfidator-desi nu-i permite statutul si, cel mai grav, rautacios si invidios. Trist este ca in Germania cand spui Romania spui curve, si nu ma refer la trista amintire din 44, ci la sexul feminin. In Italia cand spui Romania spui hoti si tepari. In Spania spui ca esti roman, egal sclav la plantatii. Deci, e mai bine cu calitatile de sus, ca doar tot munca e, decat sa ne folosim corpul pentru a realiza ceva pt. societatea si tara in care traim. Deci, romanul nu mai creeaza nimic, ci doar se vinde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate