Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 21 iunie 2018
 • :
 • :

Ce ne lipsește nouă la Neamț?

Lista cu lucrurile care ne lipsesc este foarte mare, dar de cele mai multe ori lipsurile noastre ca societate sunt efectele și, de obicei, cauzele sunt comune.

Făcând o analiză comparativă între problemele nemțenilor și modele de succes din România în care nu există aceleași lipsuri ca la noi, am ajuns la o concluzie tristă, dar adevărată. În județul Neamț lipsesc din funcțiile de conducere oamenii competenți. Lipsesc oamenii care pot atrage prin propria competență capital și investitori și lipsesc oamenii competenți din mai toate instituțiile.

Din păcate 25 de ani de politică imorală și lipsită de doctrină au făcut ca foarte mulți oameni competenți să se îndepărteze de mediul politic și astfel partidele să intre într-o criză majoră de cadre, iar de aici și până la promovarea oricui în funcții de decizie nu a fost decât un pas. Așa am ajuns să avem peste tot oameni fără competențe  pentru domeniul de activitate pe care îl coordonează. Desigur că noi, nemțenii, dacă ne întreabă cineva ce știm să facem, avem prostul obicei să ne credem buni la toate, dar întodeauna diferența între un mecanic care a făcut o facultate de mecanică și unul care s-a specializat la vulcanizare este definitorie. Dar din păcate și aici noi am depășit limita. De multe ori am luat mecanicul care a învățat meserie la vulcanizare, l-am pus să lipească afișe si apoi l-am cocoțat pe o funcție de conducere unde cu toata bunăvoința nu a reușit decât să dea rateuri pe banii munciți de nemțeni.

Asta ne lipsește nouă la Neamț. Oameni competenți care să ocupe poziții de decizie pe competența lor și reamintim că ne referim la mediul instituțional. În cel privat incompetenții zboară imediat, dar la stat criteriile de angajare și avansare sunt cu totul altele.

Până nu vom înțelege că un spital se conduce de un manager cu facultate de management, drumurile se fac de un inginer cu facultate de constructii, o școală trebuie condusă de un director care să promoveze pe bune în funcție, cultura se face de cineva cu facultate în domeniu, administrația cu oameni cu studii superioare în administrație și așa mai departe, nu vom reuși să evoluăm, ci, dimpotrivă, de la ciclu electoral, la ciclu electoral ne vom afunda mai tare și mai tare în mlaștina ipocriziei, a snobismului și a incompetenței.

Iosub Robert
31 comentarii la “Ce ne lipsește nouă la Neamț?

 1. Seby Sebastian

  ….sa nu isi mai bata joc de noi ,consumatorii casnici astia de la ENEL ca ne-am saturat de socuri de curent si intreruperi de cate 8-9-10 ori pe zi si suntem disperati nu stim ce sa mai facem si unde sa mai apelam noi locuitorii din ROZNOV !….avem statut de oras ,cu hidrocentrala in localitate si am ajuns bataia de joc a celor de la ENEL .Va rugam pe Dvs. cei de la Ziar Piatra Neamt poate ne puteti ajuta sa solutionam aceasta problema ca nu mai stim incotro sa mai apelam sa se termine odata cu bataia asta de joc a celor de la Enel ,am incercat sa-i contactam si telefonic de nenumarate ori ,si asta zilnic dar in zadar iar prin intermediul dvs poate o sa se rezolve ceva cu aceasta problema. Va multumim !

  Raspunde
 2. Jan

  Lipseste coloana vertebrala a ziaristilor si ziarelor. Daca n ati mai „pupa” atat anumiti oameni politici si ati scrie exact realitatea, fara sa sustineti pe X sau Y, poate s ar misca lucrurile altfel

  Raspunde
 3. luca

  Daca instituitiile ar fi conduse de oameni competenti,care sunt constienti de responsabilitatea pe care o au si ca pot raspunde penal pentru faptele lor si dupa 20 de ani,partidele nu ar mai avea cotizanti.Cei ce sunt numiti in functii de conducere a institutiilor publice au din capul locului targhet de cotizare la partid,nu conteaza ca e director general doar cu liceul absolvit!

  Raspunde
 4. Costel Dascalu

  Foarte multe lucruri ! Locuri de munca bine platite echipe sportive in LIGA 1 sosele fara gropi bunul simt unitate demnitate ! Plus lipsa W.C.-URILOR ecologice in PIATRA-NEAMT si nedeschiderea PIETEI CENTRALE !!! Nu se doreste crearea de locuri de munca atragerea de investitori romani sau straini poluarea apelor si DEFRISARILE DE PADURI !!!

  Raspunde
 5. Bogdan Mihail

  Mentalitate, viziune, perspectiva. Judetul in sine imbatraneste din cauza lipsei locurilor de munca putine fiind, si obtinute in mare parte pe relatii si nepotism. Ca si altii, a trebuit sa plec pentru un viitor mai bun, dar si din cauza mentalitatii inapoiate a unor comunisti, din pacate. Orasul in sine trebuie sa”intre in pas cu vremurile” pentru ca e ramas in urma cu multe aspecte. Trebuie create oportunitati pentru tineri, pentru ca ei sunt viitorul, asta daca mai sperati la ceva pentru ”la Neamt” 🙂 Orasul e superb, dar e stricat de mentalitatea unora.. a sistemului in sine 🙂

  Raspunde
 6. V.Vasile

  As dorei sa publicati o propunere a mea readusa in actualitate de multe ori fara rezultate si anume, dati spre stiinta nemtenilor SV-urile parlamentarilor care reprezinta judetul si a tuturor celor ce decid destinele acestuia.
  Sa fie cu detalii privind studiile , cand si unde au absolvit, ce functii de conducere au avut, performantele si contraperformantele lor.
  Vor avea ce vedea ,,dragii mei nemteni,, cum ne desmiarda un ,,accident,, in ale conducerii urbei…

  Raspunde
 7. Mihai Amariutei

  Diplomele se obțin ușor în ziua de azi, numai cine nu vrea nu are nu doar facultate dar și doctorat.

  Ce lipsește este preocuparea publicului de a înțelege treburile cetății care să poată distila sensuri, scopuri, valori și motivații larg asumate care nu pot fi oferite de o simplă patalama.

  Nu am reușit să constituim un capital social solid și pentru asta suntem cu toții vinovați, nu doar unii sau alții pe care tot încercăm să aruncăm vina:

  http://www.result.ro/noutati/cultura-integritatii-la-romani-si-falimentul-capitalului-social-increderea/

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *