Ce faci în cazul unei alunecări de teren? – Reguli de comportare în Situaţii de Urgenţă

1

Alunecările de teren sunt evenimente de multe ori previzibile, de exemplu după precipitaţii intense, în zone predispuse la aceste fenomene şi au evoluţie progresivă, astfel încât desfăşurarea lor se realizează într-un anumit interval de timp suficient pentru realizarea unor măsuri de protecţie. Atunci când începerea alunecării de teren poate fi semnalată, autorităţile publice locale împreună cu Comitetul local informează instituţiile şi populaţia din zona respectivă asupra pericolului creat şi acţiunilor de alarmare când alunecarea de pământ este iminentă, o dată cu urmărirea evoluţiei fenomenelor în zonă.

Informarea şi alarmarea asupra alunecării de teren se realizează de către autorităţile publice locale şi de comitetul local şi judeţean cu mijloacele specifice acestor tipuri de acţiuni. La recepţionarea informării sau a unor semnale despre începerea alunecării terenului, în zona care ar putea fi afectată se vor lua următoarele măsuri:

• Pregătirea evacuării persoanelor, instituţiilor şi bunurilor potrivit planurilor de evacuare pregătite anticipat.

• Deconectarea, de catre reprezentaţii autorizaţi – în caz de necesitate – a clădirilor de la sistemul de alimentare cu energie electrică, gaze, apă, încălzire, canalizare etc. pentru a limita eventualele efecte negative.

• Sprijinirea formaţiilor de intervenţie ale comitetului local sau judeţean în acţiunile de oprire, diminuare sau de deviere a alunecării de teren cu scopul de protejare a persoanelor şi construcţiilor, pentru micşorarea efectelor distructive ale alunecării de teren.

• Desfăşurarea acţiunilor sub conducerea comitetului local sau judeţean; vor fi luate în considerare numai sursele oficiale locale si recomandările organelor în drept, evitându-se informaţiile bazate pe zvonuri.
La recepţionarea semnalului de alarmare în cazul alunecărilor de teren, care înseamnă ca pericolul alunecării de teren nu poate fi evitat, se vor lua următoarele măsuri:

• Evacuarea persoanelor şi bunurilor materiale în locurile desemnate în planurile de evacuare, fără a lua lucruri inutile şi păstrând calmul.

• Respectarea regulilor de convieţuire în locurile sigure în care Comitetul judeţean/local, împreună cu autorităţile locale cât şi Societatea de Cruce Roşie vor lua măsurile necesare adăpostirii şi desfăşurării vieţii.

După stabilizarea alunecării de teren, organele abilitate vor face o analiză a avariilor şi distrugerilor provocate la construcţii şi bunuri. În funcţie de avarii se vor lua măsuri de incepere a lucrărilor de reparaţii şi consolidări iar în cazurile de distrugeri se vor lua măsuri de construire de noi clădiri pe alte amplasamente, autorizate. După caz se vor face demersurile necesare pentru obţinerea despăgubirilor prin sistemul de asigurări pentru pagubele produse de alunecarile de teren.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Luca Gena spune

    În urma ultimului potop suntem direct în faţa unui fost jgheab de buşteni cu înclinaţie de 45 de grade care şi-a creat albie către casa noastră situată pe Tineretului! Ce măsuri se pot lua în condiţiile în care, la următoarele precipitaţii există pericolul ca terenul care deja alunecă si este cu masă lemnoasă în picioare urmează să vină peste casa noastră?Menţionez că este vorba despre dealul Cernegura care prezintă fisuri de rupere cu tot cu vegetaţie.Văd că se discută doar despre Cozla! Cernegura are înclinaţie de 45 grade! Sunt majoritatea caselor în aceeaşi situaţie! Nu ştiu ce demersuri ar trebui făcute, către ce organe abilitate pentru că s-a constatat situaţia de la faţa locului şi încă nu s-a luat nici o măsură! Deocamdată stăm cu tone de aluviuni în curte şi , mai rău, aşteptăm, ca la urmatoarele precipitaţii să ne alunece porţiunea de versant cu tot cu masa lemnoasă în curte şi posibil să ne distrugă şi locuinţa! Acces pentru intervenţie pe str. Cornului nu există pentru că este din nou ditrusă zona şi încă nu s-a intervenit pentru decolmatarea zonei de lizieră în faţa căreia suntem direct expuşi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate