Ce este cu organizarea concursului pentru funcțiile de directori și directori adjuncți în unitățile de învăţământ preuniversitar?

0

Organizarea concursului pentru funcțiile de directori si directori adjuncți în toate unitățile de învăţământ preuniversitar pare să producă  tot mai multe controverse, dileme şi  nemulţumiri.

Comisia de învăţământ a Senatului, prezidată de Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației), a introdus zilele trecute un amendament care prevede organizarea concursului pentru funcțiile de director și director adjunct de școală pentru vara anului 2017 şi nu pe 12 octombrie, cum era programat iniţial.

Proiectul a fost semnat de preşedintele comisiei Ecaterina Andronescu şi de secretarul general Dumitru Oprea (PNL), iar odată aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul Educației Mircea Dumitru.

Însă în spațiul public au început să apară tot felul de informaţii contradictorii  legate modul în care a fost semnat proiectul de lege iniţiat de Ecaterina Andronescu. Secretarul Comisiei pentru învăţământ din Senat, Dumitru Oprea, a declarat presei că nu a participat la şedinţa în care s-a aprobat proiectul, nu şi-a pus semnătura pe acest proiect şi nici nu a delegat pe altcineva să semneze.
Acest lucru a fost confirmat și de Ecaterina Andronescu, luni, care a declarat că la ședința comisiei în care s-a adoptat acest amendament că secretarul Dumitru Oprea nu a fost prezent, și,  prin urmare nu a semnat raportul.

Când am semnat, nu exista semnătura secretarului. Raportul putea să ajungă în plen și fără semnătura secretarului și plenul este suveran, putea să îl întoarcă înapoi la comisie, să ceară o revizuire. (…) Domnul profesor Oprea nu a fost la acea ședință, vă confirm acest lucru. Nu a venit.”, a menționat  Ecaterina Andronescu pentru Agerpres

Mai mult, semnătura care apare în raport seamănă cu cea a vicepreşedintelui, Dănuţ Mihai(PNL), însă acesta susține că nu el e autorul. Iscălitura se află sub numele secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

 De aici și până la acuzații de fals și plângeri din partea PNL-ului  nu a fost decât un pas.

 „PNL va face plângere pentru a se descoperi cum e posibil ca în Senatul României să se falsifice o semnătură pentru a menține o stare de politizare pentru tot ce înseamnă școli.” a precizat Alina Gorghiu, copreședintele PNL., pentru DIGI 24

Până la rezolvarea acestui mister, proiectul a fost întors la Comisia de educație din Senat, cea care l-a iniţiat.

Despre organizarea concursului pentru funcțiile de director și director adjunct de școală am stat de vorbă cu managerii câtorva unităţi de învăţământ din Neamț, care ne-au spus ce cred despre concursul organizat de Ministerul Educaţiei.

„Din punct de vedere legal, organizarea concursului este una corectă, însă timpul pentru parcurgerea bibliografiei este foarte scurt. Normal ar fi ca un concurs de acest gen, de asemenea anvergură, să fie stabilit în vară, astfel încât 1-neamt-10la începerea anului școlar cadrele didactice să știe ce au de făcut. Eu am intrat la 1 septembrie ca director plin, iar prioritatea mea o reprezintă școala. Am de lucrat la încadrare, la stabilirea orarului, planificări, ședințe cu părinții elevilor de clasa a V-a, dar și alte activități.  Revenind, organizarea acestui concurs este o idee bună, ar fi o liniște și pentru colegi. Una e să să fii numit director și alta e să obții funcția de director prin concurs.” a declarat noul director al Colegiului Național „Petru Rareș”,  prof. Carmen Mareș.

”Despre necesitatea organizării unui concurs pentru funcțiile de director și director adjunct de școală s-a vorbit încă din perioada domnului Câmpeanu. În vechiul proiect erau fixate următoarele perioade: octombrie – noiembrie sau aprilie – mai, lăsându-se inspectoratelor școlare libertatea de a alege în care din aceste două perioade să se desfășoare concursul. Vechiul minister a gândit concursul puțin altfel, să fie organizat la nivelul inspectoratelor școlare. Despre noul concurs, actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a vorbit târziu, în vară, fără să spună când se va desfășura. Problema concursului a fost reluată, ca o noutate, într-o conferință de prescalistrat-hogasă, la începutul lunii septembrie. După părerea mea, un concurs de o asemenea anvergură trebuia anunțat cu mult mai mult timp înainte. Având în vedere că este vorba de 7.000 de directori de școli care, conform metodologiei, trebuie să susțină o probă scrisă, cu o bibliografie foarte densă, acest concurs nu trebuia fixat în luna octombrie, când este începutul școlii, când se rezolvă multe lucruri legate de școală, din punct de vedere al directorilor aflați în funcție. Actuala organizare a ministerului avantajează substanțial pe directorii care nu sunt pe funcții, care au mai mult timp să se pregătească pentru concurs. Nu poți să încui biroul (cum s-a putut atunci când au dat inspectorii generali concurs, când și-au luat concediu efectiv) și să pleci de la școală. De aceea era bine ca acest concurs să fie organizat într-o vacanță.”, a menționat prof. Florin Irimia, directorul Colegiului Național „Calistrat Hogaș”.

„Cred că acest concurs vine prea repede, într-un timp prea scurt, și aici mă gscoala2-700x300ândesc și la profesorii tineri care doresc să se înscrie la concurs. Deocamdată așteptăm să vedem dacă mai intervin noutăți”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale nr. 2,  Ermilia Chiruță.

Mi se pare că nu ține cont de specificul fiecărei școli și este un sistem greșit. Asta este opinia mea personală. Nu relevă nimic altceva decât faptul că un om poate să >buchească< și atât. În școli sunt probleme administrative sau de altă natură. Sunt școli în care actul educațional merge foarte bine, dar partea administrativă este precară și acolo consider că trebuie un director axat pe partea administrativă. Sunt școli care stau foarte bine la partea de dotare și administrație, dar actul educațional lasă de dorit, și atunci trebuie un director scoala2tgnt_1130care să se axeze mai mult pe ceea ce înseamnă procesul instructiv-educativ (asistență la ore, ședințe, consilii profesorale etc.). Să dai un examen unul și același pentru toți… nu știu… Nu vrem să pliem concursul pe specificul școlilor și asta mi se pare mie cel mai relevant. Voi participa la concurs, dar nu o fac cu plăcere, ci doar pentru că trebuie.”, a spus prof. Eugen Pitrinjel- directorul Școlii nr. 2 „Grigore Ghica Vodă” din Târgu Neamț.

Eu sunt pro-concurs, m-am săturat să tot aud că directorii sunt puși politic și sprijiniți de x sau y. Dacă cineva se îndoiește de calitățile mele, concursul va elimina orice bănuială. De asemenea, concurența este foarte binevenită: cu câți participă mai mulți, cu atât satisfacția va fi mai mare mai dacă voi câștiga.1-liceul-conta

De un singur lucru mă plâng: ca director în funcție, nu am timp de învățat spre deosebire de ceilalți candidați, fiindcă în primele două luni ale anului școlar sunt foarte multe treburi administrative de rezolvat. Eu învăț noaptea. Dacă e să intrăm în legislație, multe reglementări nu sunt normale. Eu le-aș fi gândit altfel, dar acolo sunt oameni puși să facă lucrurile astea. Nu se schimbă metodologia cu nimic dacă le comentez eu., a spus Ingrid Karina Cojocariu, director al Liceului „Vasile Conta” din TOLYMPUS DIGITAL CAMERAârgu Neamț

Un concurs este bine venit, însă perioada în care el se susține, și anume chiar începutul anului școlar, creează o oarecare contradicție cu necesitatea de a avea un director în școală permanent, care să se ocupe de problemele școlii și să le rezolve, cele legate de începutul anului școlar și permisivitatea timpului acestuia pentru a încerca să se pregătească. Una peste alta, vom face ce se va hotărî de cei care încurcă sistemul de învățământ din România.” – Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț.

”Noi suntem de acord cu ce propune ministerul” a declarat din partea ISJ Neamț domnul Milea, semn că Inspectoratul Școlar Neamț nu prea are opinii, ci este doar un executant umil al dispozițiilor de la centru și nu un resort la care pot apela cadrele didactice din teritoriu.

Astăzi, 20 septembrie, ministrul Mircea Dumitru a susținut o conferință de presă în care a declarat că concursul pentru directorii de unități de învățământ nu va fi oprit. 

„Ministerul Educației s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunțăm că nu ne vom opri. Așa cum am anunțat și calendarul și metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfășurare. Inițiativa de care am luat cunoștință de acum câteva zile de la Senatul României de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor pare de fapt o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce școlile din România și insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent și predictibil în care cei mai buni dintre profesori care se dovedesc a fi și manageri buni în școli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată.”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate