Cât de creștini suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului?

1

Pe 1 august începe postul de două săptămâni cunoscut de creștini ortodocși sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei.
Pe parcursul acestui post au loc două mari praznice ale lunii august. Este vorba despre Schimbarea la Față, de pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.
125686_adormirea_maicii_domnului01Ca în cazul oricărei perioade de post, în decursul acestor două săptămâni creștinii ortodocși aleg calea înfrânării nu doar de cele bune ale gurii, ci și de gânduri sau fapte neplăcute Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului își are originea în secolul al V-lea când cultul Maicii Domnului s-a răspândit printre creștini. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie ținut începand cu 1 august și să se încheie pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Postul, ca orice rânduială creștină, implică niște reguli stricte transmise prin tradiție. Spre exemplu, unui bun creștin se recomandă în acest post ajunare luni, miercuri și vineri, până la ora 15.00, după care se poate consuma mâncare uscată, iar în zilele de marți și joi se recomandă eliminarea uleiului din alimentație. Sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. Din informaţiile publicate de Tudor Pamfile, în Sărbători de toamnă şi Postul Crăciunului, 1914, Postul Adormirii Maicii Domnului se consideră a fi tot aşa de mare, adică de însemnat, ca şi Postul Mare de dinaintea Paştilor, din care se zice chiar că este rupt. Ca urmare, toată lumea trebuie să-l ţină cu sfinţenie, nefiind îngăduită mâncare de dulce decât bolnavilor şi copiilor. Singura zi cu dezlegare la pește este cu ocazia praznicului de pe 6 august, Schimbarea la Față. Avantajul acestui post este că în perioada verii întâlnim din plin fructe și legume proaspete.
De asemenea, este bine de știut că Biserica Ortodoxă Română nu oficiază cununii religioase în nicio zi de post de peste an. Cu toate acestea, unii creștini beneficiază de dezlegare sau dispensă de la episcop în situatii excepționale, însă cu condiția de a nu realiza petrecere în post și să se mențină un cadru sobru, auster.
Motivația interdicției de a săvârși cununii în perioade de post ar fi că petrecerile care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. Chiar dacă dobândim dispensă sau dezlegare de la episcop să facem nuntă în asemenea perioade, este bine să nu le oficiem. De asemenea, Biserica a interzis săvârşirea cununiei în zilele de praznice împărăteşti, în ajunul lor sau în perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micşorată de cea lumească a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei.

Înfrânarea din acest post trebuie suplimentată cu rugăciune, gânduri și fapte bune, deoarece postul nu este o perioadă de purificare trupească, ci și de purificare spirituală și de apropiere de Dumnezeu.

E. Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. maria.nicotera spune

    postiti,si.rugativa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate