Cartienii salvează… liliecii!

0
  • proiect ERASMUS+ la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Cartianu’’ Piatra-Neamţ

Lilieci, protejarea mediului şi artă spectaculară – sunt coordonatele unui original proiect educativ pe care elevii şi profesorii de la ,,Cartianu’’ îl aduc în atenţia pietrenilor. Şi nu singuri, ci ajutaţi de parteneri din Franţa şi din Turcia (elevi, profesori şi artişti internaţionali) toţi prezenţi, săptămâna aceasta, la ,,Cartianu’’.

Scopul declarat al echipei române, conduse de directorul Mariana Paleu (manager de proiect) şi de prof. Alina Baluş (coordonator) este de a reabilita imaginea liliecilor şi de a ne îndemna să acţionăm pentru a-i proteja, după cum sună chiar titlul proiectului ERASMUS+: ,,Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver!’’, care se derulează pe o perioadă de doi ani.

Pentru aceasta, echipele de proiect din cele trei ţări şi-au stabilit o agendă de lucru bogată şi plină de provocări. Mai întâi, cei 30 de elevi s-au documentat cu privire la lilieci: au realizat inventarul de adăposturi de hibernare şi de reproducere, au identificat şi stabilit măsuri de protecţie a acestora au creat şi au instalat adăposturi artificiale, iniţiind astfel o adevărată campanie de sensibilizare pentru publicul larg. Toate demersurile au fost realizate cu sprijinul Asociaţiei pentru Protecţia şi Studiul Liliecilor, Clubului Montan IACOMI, Ocolului Silvic Neamţ şi Fundaţiei de Ecologie, Apicultură şi Turism Pastoral.

Acestor activităţi de învăţare li s-au adăugat diferitele momente recreative, oferite de cartieni: ateliere de creaţie, jocuri de echipă, expediţii pe Pietricica (în ,,căutare de comori’’), excursii la Munticelu şi la Vânători-Neamţ, lecţii ad-hoc de dans popular moldovenesc, oferite francezilor şi turcilor de Ansamblul Folcloric ,,Toporaşul’’, picturi colective şi – cum altfel? – un documentar Dracula – mit şi adevăr, realizat de elevii români, la cererea expresă a oaspeţilor.

Ineditul acestui proiect pe tema protecţiei mediului este că, în final, toate demersurile teoretice şi practic-aplicative ale echipei franco-româno-turce vor căpăta expresie artistică prin montarea, în Franţa, a unui spectacol având ca temă LILIACUL, însumând, între altele, acrobaţii aeriene şi coregrafie. În acest scop, cei 30 de elevi au luat zilnic lecţii de acrobaţie şi de coregrafie oferite de artiştii internaţionali André Mandarino şi Sibille Planques.

De altfel, aceasta nu este primul demers colectiv, mobilitatea de la Cartianu fiind a patra acţiune, după alte reuniuni de proiect succesive: prima desfăşurată în decembrie 2014 (tot la Cartianu), a doua, în februarie 2015 (în Franţa, la Rethel) şi a treia în mai, 2015 (în Turcia, la Balikesir).

Le urăm succes ecologiştilor cartieni şi aşteptăm cu interes un spectacol care, în spaţiul nostru cultural, se anunţă neobişnuit!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate