Braconajul, boală grea: Urs tranchilizat și salvat la timp din lațurile puse de braconieri, după zile de chin

0

paduriPrins în ghearele morţii, un urs a fost salvat sâmbătă în urma unei acţiuni de amploare la care au participat nu mai puţin de şapte instituţii ale statului- Poliţia, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Silvică, Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Sanitar-Veterinară. Intervenţia a avut loc în județul Bacău, pe raza Ocolului Silvic Mănăstirea Caşin, iar ursul zăcea prins în laţ cel mai probabil de joi, însă abia vineri seara a fost descoperit de un pădurar.

Până la sosirea salvatorilor, bietul animal a încercat zadarnic să scape de şufa de oţel cu care era prins de un copac, din care muşcase de mai multe ori şi începuse să îşi sape o groapă pe locul în care stătea. Pentru că nimeni din cei prezenţi nu a vrut să îşi asume vreo responsabilitate în cazul unui eventual eşec, până la urmă Stelian Popescu, medicul veterinar din comună, a luat arma şi a tras un tranchilizant în animalul lovit.

Săgeata l-a lovit pe urs în cap şi acesta şi-a smuls-o instinctiv, motiv pentru care a mai fost necesară o nouă doză. Până la urmă, animalul a adormit şi astfel un pădurar a reuşit să îi taie şufa. Medicii i-au pansat laba din faţă şi i-au aplicat şi un microcip pentru a putea fi identificat ulterior, apoi l-au lăsat în libertate. În acest timp, nu mai puţin de patru vânători au stat cu puştile încărcate şi pregătiţi pentru eventualitatea în care animalul ar fi reuşit să rupă laţul cu care era legat şi ar fi atacat.

“Nimeni nu ştie ce trebuie făcut. Nimeni nu răspunde, nimeni nu îşi asumă nimic”

În ciuda faptului că la acţiunea de sâmbătă au participat reprezentanţi de la şapte instituţii ale statului, vidul legislativ face ca nimeni să nu fie responsabil în asemenea situaţii. “Procedurile nu există. Noroc că ursul a fost cooperant, noroc de medicul veterinar cu care colaborez de peste 10 ani, în rest instituţiile statului sunt ca şi inexistente. Nimeni nu ştie ce trebuie făcut. Nimeni nu răspunde, nimeni nu îşi asumă nimic”-ing. Adrian Titianu, şef Departament Cinegetic, Direcţia Silvică Bacău.

Procedura a fost aplicată în baza HG 323, dar care, din punctul meu de vedere nu este completă pentru că nu are nişte norme de aplicare. În momentul în care apare un astfel de eveniment nu se ştie cine pe cine sună mai întâi, cine trebuie să aibă tranchilizantul, dozele, cine poate utiliza arma respectivă, ce instituţii ar trebui să intervină în teren” – Carla Paragina, consilier Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău

24 de urşi căzuţi în laţurile braconierilor în ultimii zece ani în Bacău şi Neamţ

Greu de controlat, braconajul este o infracțiune pe care silvicultorii băcăuani încearcă să o stăvilească. Cu toate acestea, anual, sute de animale sălbatice sfârșesc în chinuri groaznice, prinse în capcanele puse de indivizii care le vând carnea și blana pe piața neagră. Cel mai prețios trofeu rămâne cel de urs carpatin, de la care se poate valorifica practic orice. De aceea, fiecare animal salvat de pădurarii care își pun viata în pericol este o mică victorie. Însă, în timp ce un urs este scos din ghearele unei morți oribile alții, la zeci sau sute de kilometri distanță, se prind în alte capcane.
Din păcate, deși sunt descoperite încă vii, unele animale trebuie eutanasiate. Doar în ultimii zece ani, silvicultorii din Bacău au scos din laț 24 de exemplare de urs carpatin din judeţele Bacău şi Neamţ dar, din păcate, unele animale erau deja moarte. Braconierii știu că pedepsele sunt mici și nu recunosc fapta nici când sunt prinși cu lațul în traistă. Numai că, de cele mai multe ori, judecătorii consideră că fapta nu prezintă pericol social major și, în cel mai bun caz, indivizii primesc o pedeapsă cu suspendare. „De multe ori, pădurarii au fost nevoiți să care urșii cu targa deoarece capcanele fuseseră puse la marginea satelor, existând pericolul ca, odată trezit din anestezie, animalul să se repeadă la oameni. Acum, ursul se va duce la el acasă, la el în pădure. Tot acasă era şi până acum. În zonă mai erau şi alte laţuri. Le-am luat, dar dacă ne întoarcem peste o săptămână, tot aici le găsim” – spune inginerul Titianu. „E grozav de greu și să-l surprinzi pe omul care pune lațuri. Şi, dacă l-ai surprins, să probezi că el ar fi vrut să pună. E o problemă dificilă la care ar trebui să se lucreze măcar legislativ, dacă nu altfel”.
Ursul salvat sâmbătă are în jur de 4-5 ani, este masiv, de peste 300 de kilograme, iar medicii spun că rana pe care o are se va vindeca definitiv în cel mult câteva zile.

Sursa: ziarbacau.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate