Bitcoin a intrat în atenția D.I.I.C.O.T

5

O mare acțiune anti-infracțională și anti-evazionistă care se clocește de mult la nivel european a început să iasă la lumină.

În comunicatul DIICOT pe care puteți să îl citiți integral mai jos veți observa fraza ”în schema de spălare a banilor a fost observată o creștere a tranzacțiilor cu monede virtuale (Bitcoin)” și mai scrie că ”Cu ajutorul băncilor participante și al partenerilor din sectorul privat, au fost raportate 1.719 tranzacții financiare în care sunt implicați cărăuși de bani, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 31.000.000 de euro.

Pe surse avem informații că pe tot teritoriul României sunt atent monitorizate tranzacțiile ce au în spate firme offshore și monezi virtuale, iar acest comunicat de presă certifică faptul că există colaborare între instituțiile de forță, bănci si procesatorii privați de plăți.

Aceleași surse demne de toată încrederea ne spun că se dorește ca dincolo de combaterea spălarii banilor proveniți din infracțiuni operațiunea să se extindă și la nivelul celor care ”uită” să declare pentru impozitare sumele încasate și introduse în țară din afaceri de tip offshore sau monedă virtuală.

Moneda virtuală sau noțiunea de offshore nu sunt reglementate de legislația română așadar sunt legale, dar banii pe care îi aduci în țară din astfel de surse trebuie declarați și impozitați, în caz contrar fiind suspect de fapte penale de evaziune fiscală sau spălare de bani”, după cum ne-a spus un procuror implicat în monitorizarea suspiciunilor de spălare de bani. În Romania spălarea de bani intră în atenția ”cui trebuie” de la tranzacțiile de peste 15.000 euro pe lună în cazul firmelor de tip offshore și de la 20.000 euro pe an în cazul persoanelor fizice.

Comunicat de presa2 D.I.I.C.O.T

Procurorii D.I.I.C.O.T- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au participat la o acțiune internațională, împotriva cărăușilor de bani (Money Mules).

Autoritățile de aplicare a legii din 26 de țări, cu sprijinul Eurojust, Europol și European Banking Federation au organizat, în perioada 20-24 noiembrie 2017, o acțiune la nivel internațional împotriva cărăușilor de bani (Money Mules).

În urma acțiunii, 159 de persoane au fost arestate pe teritoriul Europei, au fost identificați 59 de recrutatori/organizatori, precum și 766 de cărăuși de bani, 409 dintre aceștia fiind audiați de către autoritățile de aplicare a legii.

Cărăușii de bani (money mules) sunt persoane recrutate de diferite grupuri criminale organizate ca intermediari în activitatea de spălare a banilor, aceștia fiind folosiți pentru a primi și a transfera în conturi bancare fonduri obținute în mod ilegal.

Cu ajutorul băncilor participante și al partenerilor din sectorul privat, au fost raportate 1.719 tranzacții financiare în care sunt implicați cărăuși de bani, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 31.000.000 de euro.

90% din tranzacțiile financiare de mai sus au fost efectuate după obținerea ilegală a unor sume de bani prin comiterea unor infracțiuni din sfera criminalității informatice (phishing, CEO Fraud, Business Email Compromise, fake sales).

De asemenea, în schema de spălare a banilor a fost observată o creștere a tranzacțiilor cu monede virtuale (Bitcoin).

Cea de-a treia acțiune îndreptată împotriva cărăușilor de bani reprezintă continuarea unui proiect care se desfășoară în cadrul European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Cybercrime, Payment Fraud Operational Action Plan.

La această acțiune au participat autorități din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, United Kingdom și Statele Unite le Americii.

La nivel național, procurorii D.I.I.C.O.T- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat 8 percheziții domiciliare în cadrul unui dosar penal în care a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro.

Totodată, în cadrul a 9 dosare penale au mai fost identificați 49 de cărăuși de bani și un recrutator, stabilindu-se faptul că, prin diferite metode (phishing, tranzacții financiare ilegale, oferte vânzări online fictive), au fost fraudate 141 de persoane, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de euro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Maria Chiuaru spune

    Au innebunit salcamii astia CHIAR N-AU TREABA????

  2. Theodor Ganescu spune

    Le urez mult noroc !! 😀

  3. Andrei Grigoruță spune

    Nu exista legislatie pentru impozitarea criptomonezilor… Iar asta spune anaf ul nu eu 🙂

    1. Ziar Piatra Neamt spune

      Ai dreptate nu se impoziteaza moneda ci doar cand o transformi in lei se cheama profit si ala se declara si impoziteaza.

    2. Andrei Grigoruță spune

      Nu prea văd cum din moment ce nu ai legislație, poate ca venituri din trading.. dacă ai face trading.. sau altfel spus jucat la bursă. Oricum.. nu văd cum pot urmări pe cineva având în vedere natura tehnologiei. 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate