Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 25 septembrie 2018
 • :
 • :

Biserica mea Ortodoxă este din ce în ce mai goală

După cum vedem cu toții, ortodocșii merg în număr din ce în ce mai mic la biserică. Această întoarcere cu spatele a credincioșilor față de propria biserică nu înseamnă nicidecum o îndepărtare de religie și de Dumnezeu, ci doar o îndepărtare de ce a ajuns Biserica și mai ales o parte dintre cei care se numesc preoți.

Dacă e să stai de vorbă cu oamenii care nu mai frecventează Biserica îți vor spune că nu o mai fac deoarece nu le place ce se întâmplă acolo din punct de vedere comercial și administrativ. Dacă întrebi în rândul preoților, trebuie să îți rezervi timp să-i asculți că au o lista mare de motivații începând de la educația oamenilor și terminând cu conspirațiile care au la bază pe necuratul. Din păcate, realitatea este cruntă și are la bază nu opinii, ci exemple.

De exemplu, am văzut prin oraș afișe despre ”Revenirea lui Hristos”. Era vorba de o invitație la un fel de prelegere ținută de un alt cult creștin la Cinema Dacia, sâmbătă, la ora 16:00.
Am mers să văd ce mesaj au acești ”sectanți”, că așa m-a învățat pe mine Biserica Ortodoxă că se numesc creștinii din alte culte religioase, ”sectanți”. Nu am stat decât 5 minute pentru că mi s-a părut că cel care vorbește nu o face din suflet, ci mirosea a manipulare pe fundal religios.
De reproșat nu am ce să le reproșez, deoarece organizatorii s-au purtat ireproșabil cu mine, au vorbit frumos, am primit 4 broșuri și 3 cărți gratuite și nu a încercat nimeni să mă convingă de nimic.

Am plecat de la ”sectanți” cu o sacoșă de cărți care la prima privire nu diferă foarte mult de dogma ortodoxă, dar probabil au unele interpretări diferite.

Din respect pentru Biserica mea Ortodoxă m-am deplasat la una dintre bisericile din apropierea Cinematografului Dacia. Am intrat, m-am închinat cum am învățat de mic copil că se face când mergi la biserică după care am vrut să văd ce îmi oferă Biserica mea Ortodoxă să citesc. Din păcate, totul era cu plată, dar nu asta este o problemă, căci banul nu este mai important decât credința, așa că am decis să achiziționez încă o Biblie, în afară de cea pe care o am acasă ca să o fac cadou unui alt creștin pentru a mai compensa din gratuitățile cu care vin să ne ”ispitească sectanții”.

Din păcate, de la ”consignația” bisericii, denumită sugestiv pangar, nu am putut să cumpăr o Biblie pentru simplul motiv că nu aveau. Aveau la vânzare toate zdrăngănelele și toate kitsch-urile posibile, dar Biblie nu. Un angajat al bisericii respective s-a oferit să îl întrebe pe preot dacă nu mai are el cumva să îmi vândă o Biblie. Din păcate nici preotul nu mai avea nicio Biblie de dat, dar s-a apropiat de mine și între trei respirații cu aromă de băutură alcoolică mi-a spus că găsesc să cumpar o Biblie la magazinul cu obiecte bisericești din fața spitalului.

Pentru a-mi da seama dacă este o problemă generalizată sau o excepție, a doua zi am mai mers la o biserică și, la fel, nu avea o Biblie, am mai mers la una și iar am fost trimis la magazinul de la spital. Abia la a treia biserică, cea de la Curtea Domnească, o doamnă mi-a spus că ar avea o Biblie cu 50 de lei, dar nu am văzut-o expusă la vânzare. Prin toate bisericile pe unde am vizitat ”consignațiile” am văzut cruciulițe, lanțuri, brelocuri, brățărele de toate dimensiunile și toate formele, cănițe, icoane care mai de care mai strălucitoare și mai scumpe, broșurele, carnețele și tot ce vrei și ce nu vrei… doar Biblii nu aveau.

Să îți vină un credincios la biserică și tu preot cu ”consignație” în Casa Domnului să nu poți să-i dai o Biblie nici măcar contra cost…Aceasta nu este Biserica în care m-a învățat străbunica mea să cred, bunica mea o să respect și părinții mei să-i calc pragul cu credință în Dumnezeu.

Domnilor slujitori ai Bisericii, când băgați marfă la ”consignațiile” din Casa Domnului cereți de la furnizorul preafericit și ferit de taxele și impozitele pământești și niște Biblii (ieftine, nu din acelea la 50 de lei). E ca și cum aș merge la brutărie să cumpăr pâine și m-ar trimite la supermarket.

Vă rugăm nu vă supărați pe acest articol pentru că nu este contra Bisericii cum se vor grăbi unii să spună, ci, dimpotrivă, este pentru binele Bisericii care devine din ce în ce mai mult o uzină de făcut bani unde credincioșii vin în număr din ce în ce mai mic. Biserica trebuie să fie ca o școală de șoferi unde să înveți cum să îți conduci sufletul și Biblia, cartea cu semnele de circulație pe care trebuie să le cunoști pentru a deveni un bun conducător al vieții tale.

Iosub Robert
43 comentarii la “Biserica mea Ortodoxă este din ce în ce mai goală

  1. Eugen

   Cauta in Patericul Romanesc. Acolo vei da de un nume, Eftimie Tanase. Este un preot cu decoratii militare in piept. Si-a vandut toata agoniseala si s-a calugarit cu intreaga familie. Asta o prezint ca să nu mai te lasi manipulat de tot felul de opinii mai mult sau mai puțin avizate

   Raspunde
 1. Petrica

  Un mic comentariu as avea pentru cei ce se cred adevaratii crestini adica ortodocsii ii rog sa imi spuna daca pe crucea Domnului
  ISUS scrie ca este regele ortodocsilor asta daca stiu macar ce scrie pe cruce si apoi eu fiind catolic ma voi trece la ortodocsi .
  Bun articol domnule Iosub pacat ca oamenii nu inteleg necesitatea de a merge la biserica caci credinta este in suflet dar se alimenteaza prin participarea la sfintele liturghii
  ‘ iar despre bani am tot auzit multi plingindu-se ca li se cer bani ca cer preotii ca asa si pe dincolo
  Insa cind au necazuri ar da toate averile la biserica doar sa scape insa atunci e prea tirziu .

  Raspunde
 2. Ionut

  Se pare ca foarte multa lume confunda mersul la biserica cu credinta.A merge la biserica nu te face automat mai credincios, credinta se afla in suflet si nu in cantitatea de bani ce o dai ca slujba

  Raspunde
 3. Cätălin Ciobanu

  De-a lungul timpului, duhurile necurate au luptat continuu împotriva Bisericii. Astfel, merită menționată secularizarea averilor mânăstireşti, prin legea dată de Alexandru Ioan Cuza, în anul 1863, care a luat măsura confiscării de către stat a patrimoniului bisericesc, prin așa numita „secularizarea averilor mânăstireşti”. Această lege anticreştină a fost urmată de o altă lege, în anul 1893, respectiv, „Legea clerului mirean și a seminariilor”, prin care s-a legiferat subordonarea și dependența Bisericii față de stat în privința salarizării clericilor (atenție!, doar parțiale), restul de salar și de cheltuieli administrative, fiind impus, legislativ, să se completeze din venituri proprii ale lăcașurilor de cult.
  Astfel, statul – condus de anticreştini, a căutat să-și subordoneze Biserica, lipsind-o de mijloacele necesare de existență, creându-I acesteia o dependență financiară de el.

  Raspunde
  1. XX

   Stii macar de ce sa facut secularizarea? Sigur nu…2/3 din suprafata tarii apartinea bisericii si mare parte din ea era „inchinata” manastirilor din Sfintul munte Atos si celor de la locurile sfinte,pe care ,ca si pe cele ramase manastirilor din tara erau slugi rominasii nostri spre huzurul clerului.Acelasi huzur este si acum in dispretul populatiei din ce in ce mai sarace

   Raspunde
  2. Raul

   Catalin Ciobanu, Alexandru Ioan Cuza a fost este si va ramane unul din marii conducatori si intemeietori de neam si tara. A avut curajul sa confiste averile facute prin jaf si siluire de calugarii ortodocsi in mare partte straini( greci) . In acele vremuri preotii asupreau clasele mici si mijlocii prin tot felul de biruri si taxe iar secularizarea si impropritarirea ulterioara a razesilor cu bunurile bisericii a fost un act de justitie morala a statului roman .
   Un un asemenea act politic ar face cinste si Romaniei de astazi si nu ar avea nimic cu credinta . Intere Biserica Ortodoxa candusa de Danut SRL si credinta s-a cascat o prapastie de nedescris care se va inchide doar odata cu desfintarea acestui cult strain si revenurea la crdintele stramosesti.

   Raspunde
 4. Leo Taxil

  Niciodată biserica n-a fost altceva decît o fabrică de făcut bani. Cu foarte rare excepții (am auzit căexistă un sat – unul singur – în care preotul nu ia nici un ban de la enoriașii săi!)

  Raspunde
 5. Mariana Mindru

  Prea multe critici de la preoti,am mers la catolici in Italia pt ani si ani,dar nu esti obligat sa pui pe cap nici berta,nici sa nu porti nadragi,la ortodoxi sunt reguli ce au luat-o razna,cand eram mica ziua noastra in familie de mers la biserica era duminica,cand se pregatea cu drag cate ceva pt o coliva,,,era ziua de odihna si mintuire sufleteasca,fara taxe si farà obligatii de nici un fel ,,,Cred in sfinti,cred in Dumnezeu, Cred in biserica,dar nu pot sa cred in bisnis ortodox!!!!M-am nascut si sunt ortodoxa!

  Raspunde
 6. Corfu Claudia

  Cei fara credinta cauta mereu subiecte pentru a denigrq biserica preotii si cei ce cred cu adevarat !!! Lasati biserica in pace sint atitea treburi ca nu funtioneaza in tara noastra de care sa se vb !!!

  Raspunde
 7. Elena Alexe

  Probabil ,ca scăderea se datorează în primul rând timpului liber tot mai puțin( să nu uităm că marea majoritate muncim și duminica) și apoi numărului de fapte urâte petrecute în sânul Bisericii ( madiatizate foarte bine )

  Raspunde
  1. Anca Marcu

   Da .am gandit cand am scris o parere personala.,cat despre Preotii mai invarsta,de care uni se plang ca nu au loc….sunt preoti cu har care au imbracat haina preotie cu frica de d-zeu,si cu resposabilitate,lucru incomparabil cu generatia de „seminaristi ” si „teologi”a timpurilor de azi. Mai sunt preoti tineri in adevaratul sens al cuvantului acei preoti care au avut consolidata relatia cu d–zeu din familie si care duc lucrare mai deparate cu responsabilitate,preoti pentru care am un mare RESPECT.

   Raspunde
 8. Radu

  Aaa,da poate apar pe laboras unele probleme,dar nu va pot explica,dvs nu aveti discernamantul sa intelegeti.Mai incercati si la alte biserici ortodoxe,poate va mai luminati.

  Raspunde
 9. Radu

  Cei rupti din biserica se numesc sectanti,invlusiv catolicii au fost pana la marea schizma din 1054 tot ortodocsi.Nu stiu cu cine vorbesti dumneata domnu reporter,dar poate daca intrebai la o biserica,ai fi aflat ca din ce in ce mai multa lume vine,mai ales ca marea majoritate este din ce in ce fara speranta in societatea zilelor noastre.Nu e nimic domnu reporter,foarte curand o sa aveti sansa sa va inchinati lui allah,musulmanizarea europei e pe val si poate atunci o sa mai cititi putina istorie innainte de a scrie asemenea idiotenii.

  Raspunde
  1. Raul

   Domnule Radu , reporterul a relatat foarte echilibrat unul din aspectele cele mai blajine cu care se confrunta BOR si care duce la scaderea increderii fata de biserica. Cei rupti de biserica nu se numesc sectanti findca am cunoscut oameni de mare credinta si moralitate , care scarbiti de pasiunea acerba a preotimii pentru lux ,putere si in special pentru ” ochiul draului au renuntat la samsarii credintei si s-au incinat sufletului lor. Prin definitie stimate domn secta este un cult crestin secundar desprins dintr-unul principal. Tot pentru completarea gravelor lacune din cultura dvs. generala ” Din motive religioase, dar și politice, geografice și culturale, între biserica apuseană (romano-catolică) și cea răsăriteană (ortodoxă) s-a produs, gradual, o separare oficializată în 1054 , cunoscută sub numele de Marea Schismă. În urma acestui eveniment, atât Biserica Ortodoxă, cât și cea Catolică se consideră a fi singura biserică universală (καθολικι – catolică sau „universală”) și apostolică, ca și deținătoarea dreptei credințe (Ορθόδοξια – ortodoxă). Spre deosebire de biserica Romei, ce pune accentul pe universalitate (catolicitate), cea ortodoxă pune accentul pe puritatea credinței, de unde diferența de nume.” oricum secolele au trecut si adevarata rupere a bisericii grecesti infiintate de Constantin cel Mare se propaga si tind sa caracterizeze si astazi si asta o caracterizeaza foarte bine istoricii analisti „Într-adevăr, lenea și corupția, împreună cu luptele pentru putere și conformismul impus au devenit trăsăturile principale ale mișcării creștine din secolul al IV-lea, aproape imediat după ce ea a devenit biserica de stat oficială (Johnson 1976). Astfel, spre exemplu, episcopii creștini nu mai erau liderii unei secte stigmatizate, dar care creștea rapid, ci au fost «rapid asimilați drept funcționari cvasi-lumești printre mandarinii care administrau imperiul» (Fletcher, 1997, 22). Bisericile din casele oamenilor au fost înlocuite de splendide clădiri publice, întreținute prin dărnicia imperială. Contrar a ceea ce se crede îndeobște, convertirea lui Constantin nu a produs triumful creștinismului. Mai degrabă, ea a fost primul și cel mai important pas care i-a încetinit evoluția, i-a supt vlaga și i-a alterat viziunea morală. Cele mai multe rele asociate cu creștinismul european începând cu mijlocul secolului al IV-lea pot fi identificate ca izvorând din oficializarea creștinismului.[26]”
   —Rodney Stark, Secularization.
   I

   Raspunde
 10. xx

  Iar biserici din ce in ce mai multe,mai mari si costisitoare,si intotdeauna paralel cu constructia bisericii se construieste si o casa a preotului(nu parohiala) care se termina innaintea bisericii

  Raspunde
 11. Ion Cucu

  Pentru ca poparaia au prostituat credinta , au scos pe Dumnezeu la produs , nu-i mai intereseaza decat morman de bani si averi ,la o inmormantare , un botez, o cununie , la orice te rup de bani ,ai nu ai trebuie sa le dai la milogi ,si nu maruntis , fara numar ca daca avarul din ei i-au transformat slujitori ai lui satan ,nu mai tin cont de nimic [ DE ASTA NU PREA MAI MERGE LUMEA LA BISERICA ,oamenii au inceput sa faca diferenta intre CREDINTA si PROSTIE , cum sa te duci sa te tarasti ca o omida si sa le lingi labele imbuibatilor burtosi purtatori de sutane aurite care coboara din mercedez ,si sa le cari de pe acasa toata munca ta iar tu umbli descult si cu nadragii rupti in cur ,ASTA SE MAI POATE NUMI CREDINTA sau PROSTIE ???Tot respectul pentru preotii care inca mai sunt adevarati crestini slujitori ai Domnului si nu au cazut in gheara banului,a lui satan.] Uite ce spunea un mare Duhovnic .

  Raspunde
 12. Corfu ionica

  Da un comentariu ff bun e foarte adevarat ce se intampla cu biserica noastra ortodoxa,totul pleaca de la prea,prea,prea fericitul…..ortodoxiei comandat de noua ordine mondiala.

  Raspunde
 13. Iacob Amelitta

  Pentru ca preotii au transformat religia intr-o afacere ! Sa va uitati la catolici cum se duc la biserica si slujba este slujba , iar cine doreste sa faca donatii , o face la alegerea sa , fara sa fie judecat ca nu a dat ceva ( asa cum se face la noi ) !

  Raspunde
 14. Dirloman Madalina

  Va uitati doar la adultii ce pleaca din biserica dar nu si la copii ce intra in ea. Intr-un fel numarul celor ce ies este echivalat cu a celor ce intra pt prima oara (copii).
  Asa am fost crescuta de bunici si parinti, sa respect biserica si chiar si preotii si asa am sa fac la randul meu cu proprii copii.
  Iar cei ce vor baga varianta „banilor”…nu va obliga nimeni sa cumparati ceva din biserica sau sa dati la „cutiuta milei”. Nu se imbogatesc ei din urma a 50 de bani pe o lumanare.
  Nu am crescut intr-un oras mare ca si Bucurestiul, nu stiu cum sunt preotii si bisericile de acolo, dar unde am fost eu crescuta nici un preot nu jecmanea poporul, ba chiar primeam, ca si copil fiind, cutiute cu suc, fructe si bani dupa fiecare slujba sau cand mergeai cu pomelnicul si lumanarea la preot. Si NU..in pomelnic NU era bancnota de 50€.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *