„Bacalaureat”, proiecție de gală la Cinema Dacia. Galerie foto

1

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, a putut fi vizionat într-o proiecţie de gală, duminică,  29 mai, la Cinema Dacia.
La premiera de gală, alături de regizorul Cristian Mungiu, au fost prezenți și doi dintre actorii care au jucat în film: Lia Bugnar și Vlad Ivanov.

În debutul evenimentul, primarul Dragoș Chitic a înmânat din parte pietrenilor o mică amintire (tablouri pictate de Lucian Gogu-Craiu, un pictor tânăr aflat la început de drum) celor trei personalități aflate în sala cinematografului Dacia.

Evenimentul a fost unul care a stat sub semnul emoțiilor, iar cei trei invitați de seamă au fost aplaudați îndelung de sala arhiplină a cinematografului Dacia.

Pe scurt, filmul, „Bacalaureat” spune povestea lui Romeo, medic într-un mic oraș aflat între Brașov și Sibiu, care a depus toate eforturile pentru ca fiica lui, Eliza, să fie acceptată la o universitate britanică și să aibă un viitor mai  bun. Fata, o elevă de excepție, nu trebuie decât să ia bacalaureatul cu o notă bună, ceea ce nu ar trebui să îi creeze nicio problemă. Numai că Eliza este la un pas de a fi agresată sexual chiar înainte de începerea examenelor, iar totul pare să se năruiască încetul cu încetul. Lucrurile se complică, iar tatăl, un om integru de altfel, uită de toate principiile pe care i le insuflase fiicei, fiind acum dispus la tot felul de compromisuri.
Filmul a fost apreciat și primit cu mult entuziasm, iar după vizionare, regizorul Cristian Mungiu și cei doi actori au răspuns la întrebările unui public nerăbdător care a dorit să afle cât mai multe din secretele realizării acestui film atât de profund și realist.
Regizorul peliculei, Cristian Mungiu, a declarat că prin acest film a încercat să facă un portret și o hartă a naturii umane, un instantaneu, atât cât se poate face într-un film. Acest film vorbește despre niște trăsături în care noi ne recunoaștem, pe care le vedem. Filmul ăsta, în final, este un îndemn pe care eu îl fac către un pic mai multă sinceritate a noastră față de noi înșine. 
Totodată, Cristian Mungiu a precizat că primul lucru care trebuie făcut ca să corectezi ceva legat de tine, de societate, vine din capacitatea de a te scruta necruțător când te uiți la tine în oglindă și de a te accepta așa cum ești. Dacă nu îți place cum ești atunci poți să te schimbi, iar dacă te minți nu vei avea nicio șansă să faci această schimbare…și cumva de aici pornesc concluziile, subiective sau nu, pe care le va trage la final publicul.

De asemenea, Lia Bugnar și Vlad Ivanov au vorbit celor prezenți în sală despre colaborarea fructuoasă cu regizorul Cristian Mungiu și despre faptul că acesta știe să pună în valoare actorii cu care lucrează.

La final, regizorul Cristian Mungiu s-a arătat plăcut surprins de primirea făcută de oamenii din acest oraș și a punctat faptul că, în opinia lui, municipiul Piatra-Neamț este un exemplu, prin pasiunea domnului Purice (directorul cinemtografului Dacia), demn de urmat și de alte cinematografe.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. stefan spune

    Trebuie sa nu-l trecem cu vederea pe directorul de imagine TUDOR VLADIMIR PANDURU, originar din Piatra-Neamt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate