Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
  • :
  • :

Avertizare pentru turiștii care vor să viziteze Masivul Ceahlău: temperaturi în scădere și precipitații abundente cu descărcări

În zona montană, în următoarele două săptămâni, prognoza meteo anunță temperaturi în scădere și precipitații abundente cu descărcări electrice și posibil grindină .

Conform Salvamont Neamț, furtunile însoțite de ploaie și descărcări electrice constituie un pericol mare pentru turiștii care străbat zonele superioare ale masivilor muntoși, crestele sau platourile expuse. Aceștia sunt surprinși adesea pe vârfuri sau creste expuse descărcărilor electrice, deoarece munții contribuie la formarea curenților ascendenți și a norilor de ploaie generatori de trăsnet, iar vârfurile favorizează descărcările.

Măsuri de protecție: 
1. Cel mai bun mijloc de apărare împotriva trăsnetului pe munte este de a nu rămâne pe vârfuri sau creste expuse, nici pe un teren plat neprotejat, în timpul unei furtuni cu descărcări electrice. Dacă o astfel de furtună poate fi prevăzută, cea mai bună decizie este să nu pornim în parcurgerea traseelor montane.
2. Dacă te găsești într-un loc expus la puțin timp înainte de a începe furtuna trebuie să cobori cât mai repede posibil și să te depărtezi cât se poate de crestele expuse și în primul rând de orice ridicătură. Mijlocul unei creste este de preferat extremității ei. O pantă inferioară de grohotiș, cu un mic bloc izolat ca loc de șezut este un bun refugiu, cu condiția să nu constituie o ridicătură pe o suprafață netedă.
Arborii înalți sau izolați trebuie evitați.
3. Dacă descărcarea electrică pare iminentă sau lovește prin apropiere este de recomandat a se căuta, fără a pierde vremea, un amplasament protejat de impactele directe și de curenții de pământ. O platformă, o pantă sau chiar o ridicătură ușoară, dominate de un punct înalt vecin, sunt aproape ferite de un impact direct.
Locul unde te ghemuiești trebuie să fie la cel puțin 1 m, de preferință, mai departe de orice stâncă verticală. Ridicătura pe care o formează peretele trebuie să fie cel puțin de 5-10 ori mai înaltă decât a corpului stând ghemuit, iar distanța până la piciorul peretelui nu trebuie să depășească înălțimea peretelui.
În vecinătatea unui ac de stâncă, distanța minimă de securitate este de 15 m în înălțime, de preferință mai mult. Trebuie ales, pe cât posibil, un loc uscat și fără licheni sau o pantă de grohotiș. Trebuie evitată vecinătatea fisurilor ascendente pământoase sau umede, adânciturile sau grotele în afară de cazul că sunt destul de spațioase pentru a permite să te așezi la mai mult de 1 m de perete și să ai 3 m deasupra capului.
O grotă se poate afla la capătul unei fisuri venind de sus și pe care se scurge apa, ceea ce constituie un mare pericol. De asemenea se va evita staționarea la intrarea unei grote, unde există riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizătură.În timpul furtunii însoțită de ploi și descărcări electrice, sentimentul de securitate pe care-l dă o mică grotă sau o surplombă este înșelător. Trebuie de asemenea evitată așezarea într-o depresiune sau o groapă ale cărei margini sunt la o distanță mai mică de 1 m-1,50 m. Descărcarea poate traversa deschiderea, trecând prin corp.
4. Poziția ghemuit cu genunchii apropiați pare cea mai bună. Cu cât distanța dintre diferitele puncte de contact cu stânca sau solul este mai mică, cu atît mai bună este protecția. Se va evita în special orice posibilitate în care punctele de contact încadrează capul sau bustul. În mod deosebit se va evita atingerea peretelui cu o mână, un umăr sau cu capul.
5. Este recomandabil să se izoleze punctul de contact cu stânca sau solul cu ajutorul oricărui material izolant avut la dispoziție. O coardă de alpinism uscată, orice echipament pe bază de fibre sintetice uscate sau cauciuc reprezintă buni izolatori( sac de dormit, rucsaci, folii de cort etc)
6. Pe un teren degajat, așa cum s-a mai spus, se va căuta o zonă de protecție, pe o ridicătură. Dacă nu, se va lua poziția ghemuit.
7. În caz de furtună iminentă evacuarea din zonă nde abrupt prin rapelul ține de calculul probabilităților fiind considerată riscantă.
8. Teoria prin care aruncarea oricăror elemente din metal scade riscul electrocutării este puerilă deoarece metalul în sine nu atrage trăsnetul. Corpul uman mai înalt și cu mai mică rezistență electrică are mai mari șanse să servească de paratrăsnet decât bățul de tură, iar echipamentele de alpinism din ruxac nu au nicio relevanță atât timp cât nu constituie o împământare.

PRIMUL AJUTOR: 
După alertarea echipelor salvamont prin 112 și Dispeceratul Național Salvamont,  evaluarea situației de obicei gravă și acordarea unui prim ajutor corespunzător poate reduce semnificativ gravitatea situației.
Primul ajutor cuprinde tratamentul uzual al șocului electric și al arsurilor, în măsura în care se pot aplica. În cazurile în care respirația s-a oprit, se recomandă începerea manevrelor de resuscitare (CPR)
Șocul electric se poate complica cu convulsii, cu oprirea inimii sau cu contracții neregulate ale mușchiului cardiac (fibrilații). În cazul opririi contracțiilor cardiace se recurge tot la masaj. În sfârșit, când s-au rezolvat efectele mai grave ale șocului se vor trata arsurile.
Odată ajunsă la fața locului, echipa Salvamont va acorda un prim ajutor specializat și în funcție de situație va solicita evacuarea aero a victimelor, dacă zona și condițiile meteo o permit.

( textul are la bază studiul Alvin –Petersen, IKAR 1967)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *