„Aurul și argintul antic al României” a ajuns la Piatra-Neamț

0

1-dsc_0817

Miercuri, 21 septembrie, la Sediul Palatului Administrativ a fost organizată o conferință de presă privind prezentarea expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”, care va fi găzduită de Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, în perioada 21 septembrie –30 octombrie.

La conferința de presă au participat vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Dulamă,  Cornel Ilie și Rodica Marghitu, de la Muzeul Național de Istorie a României, alături de Iulian Ghercă și Mihaela Verzea, de la Complexul Muzeal Județean Neamț.

Peste 1.000 de piese arheologice din metale preţioase, artefacte descoperite pe teritoriul României, din perioada eneolitică până în perioada evului mediu timpuriu, de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, vor putea fi admirate  de vizitatorii Muzeului de Artă.

„Astăzi, expoziția „Aurul și argintul antic al României” își va deschide porțile la Piatra-Neamț. Cu această ocazie vă invit pe toți să vizitați această expoziție, reamintind că,  printr-un proiect de hotărâre, copiii și elevii au acces gratuit. Cei care vor vizita expoziția vor putea observa lucruri deosebite, unicate, pentru județul Neamț.”, a declarat vicepreședintele CJ NeamțLaurențiu Dulamă.

Despre detaliile tehnice ce țin de această expoziție au vorbit directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Cornel Ilie și muzeograful Rodica Marghitu.

„Este unul dintre cele mai importante proiecte expoziționale făcute în România după 1990, iar Piatra-Neamț este cel de-al XIII-lea oraș, în afară de București, în care se vernisează expoziția. Este o expoziție care s-a bucurat de un mare succes, fiind una extrem de vizitată. Muzeul Național de Istorie a României a avut mereu o colaborare foarte bună cu Complexul Muzeal Piatra-Neamț și vreau să sublinez faptul că discuțiile despre organizarea acestei expoziții la Piatra-Neamț au fost stabilite în 2013-2014, în perioada regretatului director Gheorghe Dumitroia.”, a menționat Cornel Ilie.

 ”Expoziția fost vernisată pentru prima dată la Muzeul Național de Istorie a României, pe 18 decembrie 2013, după care și-a urmat periplul prin țară. După București au urmat orașele, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Târgu Mureș, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iași, Constanța, iar acum ne aflăm la Piatra-Neamț. În acest proiect au fost implicate 30 de muzee județene, piesele expuse având parte de o documentare  foarte bună. În expoziție sunt expuse piese din metale prețioase, doar două piese sunt din alt material. Practic, această expoziție este o poveste care pornește din eneolitic și se termină în secolul al VII-lea d.Hr., în care se va putea observa contextul în care au fost folosite metalele prețioase și diferitele moduri în care au fost prelucrate”  a menționat Rodica Marghitu.

Despre valoarea acestei expoziții, cercetătorul Mihaela Verzea a declarat următoarele: ”Această expoziție este cea mai valoroasă realizată la Piatra-Neamț și probabil că mulți ani de acum încolo nu va mai exista un alt proiect la fel de valoros. Astfel de proiecte presupun un efort uman extraordinar, este nevoie de documentare, de specialiști. Aduc în discuție și aspectul financiar, sunt foarte mulți bani care se dau pe asigurarea pieselor și menționez aici câteva dintre obiectele care se află în expoziție: Brățările Dacice descoperite la Sarmizegetusa Regia și o parte din obiectele aflate în Tezaurul de la Pietroasa. Concret, Complexul Muzeal Neamț participă la realizarea acestei expoziții cu obiecte care fac parte din următoarele tezaure: Tezaurul de la Brad, Tezaurul de la Rădeni și Tezaurul de la Muncelu de sus ”

În cadrul expoziției care va debuta astăzi, ora 17.00, vizitatorii vor putea achiziționa și catalogul „Aurul şi argintul antic al României”, la care au contribuit peste 70 de autori.

Mai multe informatii găsiți  în materialul video de mai jos.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate